В Монако се откри изложба в чест на св. Лука Войно-Ясенецки



 

На 28 януари 2022 г. в епархийския дом Агора в Княжество Монако се проведе откриването на изложбата „Свети Лука Кримски“.

Изложбата, която се организира под високия патронаж на архиепископа на Монако, е дело на местната общност на Руската православна църква – енорията в чест на светите царствени страстотерпци.

В експозицията са представени предмети и ценни документи, принадлежали на св. Лука (Войно-Ясенецки): ръкописи на съчинения, речи и проповеди, рисунки, фотографии, както и мастилница, кутия за моливи и други лични вещи на светеца.

В началото на церемонията по откриването архиепископът на Монако Доминик-Мари Давид се обърна към присъстващите с приветствено слово. След това организаторите и гостите на изложбата бяха поздравени от патриаршеския екзарх на Западна Европа Корсунския и Западноевропейски митрополит Антоний.

Предстоятелят на монегаската православна енория протойерей Вадим Закревски говори за важните периоди в живота на св. Лука Кримски.

На откриването на изложбата присъстваха също ръководителят на кабинета на принц Албер II Л. Анселми, директорът на Отдела за национално образование, младежта и спорта на Монако И. Бонал, председателят на комисията по култура и наследство на Асамблеята на Монако Д. Боери, генералният консул на Руската федерация в Марсилия С. Оранж, представителят на службата за комуникации на Архиепископията на Монако Ф. Ван, както и дипломати, представители на обществеността на Монако и Лазурния бряг, руската диаспора и медиите.

 

Източник: Корсунска епархия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...