Eпископи от Католическата църква обсъждат мисията на църквата в ЕвропаСинодът на епископите на Католическата църква е разпространил на 8 май 2007 год. комюнике от Седмото съвещание на Генералния секретарият на Специалния синод за Европа, проведено наскоро под ръководството на неговия генерален секретар, монсеньор Никола Етерович, съобщава Радио Ватикана.

Основни въпроси на съвещанието са били предизвикателствата пред църквата и надеждата за християнското бъдеще на Европа.

В документа се посочват такива предизвикателства пред църквата в Европа, които "помрачават надеждата", като например: „загубване на историческата памет и християнското наследство; страх от бъдещето; остлабване на солидарността”. В комюникето се посочва, че причина за „изгубване на надеждата” е стремежът за надмощие на „онази антропология, която не признава Бог и е без Христос”.

Заедно с това са посочени и обнадеждаващи знаци, които произтичат от христиняската вяра или са силно повлияни от нея. Такива знаци са „възвръщане на свободата в страните от Източна Европа и интеграцията им в процеса на обединение, чрез демократични методи и в духа на свободата; насочване усилията на църквата към нейната духовна мисия и приоритетното значение на евангелизацията, чрез която се насърчава помирението между нациите и социалните групи; нарастващото съзнание за мисията на покръстените в Христа и нарастващото присъствие на жената в структурите и средите на христиняските общности”.

В документа се посочват и определени явления в европейските общества, които стоят в основата на социалните или граждански затруднения. Такива затруднения са в посока „зачитането на религиозната свобода, безпристрастното прилагане нормите в ЕС, раждаемостта, релативизацията на брака и секусалните различия, които разкриват известно морално отклонение”.

Членовете на Съвета на европейския Синод на епископите посочват и „серизната задача за търсенето на конкретен икуменически и междурелигиозен диалог”. „Всички тези придезвикателства – завършва комюникето – трябва да подтикнат живите сили на Църквата за обновен устрем към евангелизацията на Стария континент, който демонстрира известна умора, но също и знаци за обновление”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...