Български археолог ще участва в конференция във Ватикана за кръглите и тетраконхалните църкви в раннохристиянския свят



Снимка: БТА

Силистренският археолог проф. д. и. н. Георги Атанасов ще участва на конференция във Ватикана за кръглите и тетраконхалните (четирилистни) църкви в раннохристиянския свят.

Във форума ще вземат участие учени от осем страни. Докладът, който проф. Атанасов е подготвил, е на тема „Раннохристиянските тетраконхални църкви по българските земи“.

По думите му в целия свят са известни 28 подобни църкви, като в България са открити три от тях. Те се намират край Перущица, в Стара Загора и в раннохристиянската крепост Залдапа край Добрич.

Тетраконхът е храм с квадратно подкуполно пространство със заоблени върхове. Конхите, прилепени към страните на квадрата, са ориентирани по четирите посоки на света, като източната покрива олтарната апсида.

Като архитектурна форма тетраконхът се появява през V-VI в. и е разпространен в раннохристиянската и средновековната архитектура главно във Византия и свързаните с нея християнски страни.

Тетраконхът е широко разпространен и в Сирия и Близкия Изток.

В началото на септември приключи вторият етап за 2022 г. на археологическите разкопки в крепостта Залдапа, по-специално на забележителната тетраконхална църква от VІ в. Ръководител на екипа беше самият проф. Георги Атанасов, като в проучванията тази година участваха доц. Албена Миланова от СУ “Св. Климент Охридски” и д-р Ал. Харизанов от НАИМ-БАН.

Този своеобразен план на четирилистник е без аналог на север от Балкана. В раннохристиянския свят от Северна Африка до Кримския полуостров и от Рим до Армения църквите с тази форма от ІV до VІ в. са само около 15, посочва проф. Атанасов.

Благодарение на проучванията през този сезон са установени почти напълно планът и размерът на тетраконхата. Тя е с петостенна апсида и голям триделен притвор, но предположенията за атриум отпадат. Без съмнение е била с купол с диаметър около 10 м. Засега, поне в северна посока, няма анекси, защото разкритите сгради са по-ранни, разрушени преди издигането на църквата.

 

Източник: БТА; Pro News Dobrich

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...