Изповед и причастиеМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Райкова каза:

    Материалът е много хубав! Благодаря ви за него. Задавам си въпроса как трябва да постъпи един мирянин, ако енорийският му свещеник следва правилото на задължителна изповед преди всяко Причастие!? Едва ли може да му възрази.

  2. Georgi Traikov каза:

    Нема правило за задължително изповедване преди причастие. Това е времеви обичай. Изповедта и причастието са две различни като цели тайнства. Не бива да се обвързват, понеже се обезценяват. Изповедта е връщането на сгрешилия човек на пътя на праведността и светостта, а причастието е любовта на човека да живее вътре в Бога.
    Райкова, обичаят за който пишете, е дошъл от север, и е пагубен за духовния, за църковния живот на провославния християнин, понеже превръща тайнството изповед в един разпит. Наскоро чух един случай във великата рус, където свещениците задължително се изповедвали всеки първи и трети четвъртък от месеца. Разказаха ми, как стари свещеници се тревожили, че не са се изповедали в четвъртък, а в петък изповедникът им бил написал докладна на архиерея. Изобщо голем цирк е съветската практика.