Нека с всенародна лития Рилският чудотворец освети отново българските земиМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Обикалянето с мощи не освещава автоматично дадена територия. Къде започва покаянието и къде свършва магията?

 2. korki каза:

  Присъединявам се към предложението. Ако БПЦ се подготви, подготви и народа за това събите, то със сигурност ще има резултат.

 3. Ани Попова каза:

  Напълно съм съгласна с Дон Кихот.
  Чуйте това:“ Абе, какво правят тия там отпред?“, пита една добре изглеждаща 40-годишна жена двете си приятелки в църквата на Разпети Петък, т.к. от навалицата за провиране под масата нищо не се вижда. Едната от тях проточва врат и отговаря:“ Абе целуват някакъв нарисуван на една дъска.“ Предавам ви този мини-диалог без цензура. Kак ви се струва?

 4. gaitan vejdu каза:

  Не искам да ви обидя, г-жа Попова, но не мога да повярвам, че
  хора съпровождащи подобно ТЪРЖЕСТВО, гласно, се изразят така. 🙁

  Не отричам, че някои си го мислят, но не вярвам да изричат така вишегласно, че да стингне до слуха ви, (който, направо да се чуди човек, хората около себе си ли слуша, или Дух Святи, Който го изпълва през време на шествието.)

  –––-

  Аз ИСКАМ да се случи това предложение.

  Но проблемът не е в Св. Синод.
  Това е до нас самите.

  Иначе, дай Боже, нека бъде!

 5. Toshev2006 каза:

  към Дон…..: Абе човече стига с тия съмнения и черногледство. Хората искат да видят светини. Не на всеки му е възможно по една или друга причина да отиде някъде- на рилския м-р или където и да е. Лично аз имам прекия опит, че християните искат да видят и се поклонят на някоя светиня и да получат Божие благословение чрез нея, както и молитвено ходатайство от Божиите угодници.
  Напълно подкрепям такова намерение и дело! Поткрепят го и онези, които познавам: Не са малко. Коментиралисме тази тема преди, радвам се, че я споделят и други.
  Който желае нека пише по едно писмо до Св.Синод или епархийския си архиерей!

 6. Диляна каза:

  Аз също мисля, че идеята е добра. Истина е, че има много хора с „магическо“ отношение към мощите и чудотворните икони, но все пак вярвам, че при едно такова всенародно поклонение ще има и искрена вяра и пробудена надежда. А ако поне част от свещенството и вярващите са на мястото си, покрай него много хора могат да научат нещо за вярата, да променят своите неправилни нагласи и да направят поне една малка стъпчица към Бога.

 7. Encho каза:

  Поздравления за г-н Марчев!
  Със своя скромен опит на отскоро въцърковен православен християнин мога да кажа, че народът ни наистина се нуждае от нещо такова! Помня как се извиваха опашки пред ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“… Помня също и това, което се направи в Пловдивска епархия – посрещане на частица от мощите на Св. Йоан Кръстител и частица от Честния и Животворящ Кръст Господен! Спомням си и колко хора чакаха пред пловдивския митрополитски храм „Св. Марина“, за да се поклонят на тази светиня. Така че съм сигурен, че една подобна инициатива, като всенародно поклонение пред мощите на най-почитания български светия, би поммогнала за връщането на българина към вярата, към Бога.
  Дано да се увенчае с успех! Амин

 8. Дон Кихот каза:

  Не ме разбирайте криво. Аз съм почитател на светците и мощите, от които съм видял лична полза, но съм против да се правят парадни публични акции, които не могат да скрият пълната неспособност на БПЦ да провежда обществена мисия. Човек трябва да е луд или владишки лакей, за да не може да го забележи.

 9. Stilian каза:

  Аз също съм за такова събитие и по всякакъв начин бих го подкрепил. Единствената ми препоръка е това събитие да е съпътствано с много добре подготвена проповедническа концепция. Да се обясни на обикновенния човек как трябва да се покланяме на св.Мощи и св.Икони, как трябва да се води духовен живот, а не да се търси болна мистика. Хората ще бъдат много, ще се поклонят и там е мястото и времето за една добре организирана проповедническа дейност. Още не може да се излекуват хората от „зареждането“, което така умело и лукаво беше насадено от весниците по времето на посещението на „Св.Богородица Йерусалимска“. Бих препоръчал на аримадрит Павел да се включи не като критика, а като активно действащ. При неговата дарба да проповядва-това е перфектното място да си свърши работата като духовниик. Също му препоръчвам да се включи и той в организацията на едно такова събитие и да не се прави, че е от друга Църква. Най-лесно е да се каже, че нищо не става. Нека се потрудим и после ще видим.

 10. Дон Кихот каза:

  Ти си бил голям наивник, ако наистина очакваш някой да ме покани за нещо. В тази църква (?) не се ценят можещите, а доносниците и гейовете.

 11. Stilian каза:

  Ясно! Не желаеш! Леност или какво? Само с лозунги този такъв онзи иначе…Иначе е вярно, че няма да ти предложат питка, но също е вярно, че няма и да те изгонят, само да не си се дънил.

 12. Teodor каза:

  Присъединявам се към това предложение! Само „свещеното шествие на светите мощи“ може да катализира „възраждането на вярата“ в душите на повече българи. И добавям един отговор на Св. Йоан Рилски, когато го запитал царския пратеник(или царя), на кого и за какво се моли на тази висота:
  „Моля се на Господа Бога, щото да достигна небето и да откъсна частица от него за българите!“
  Дивен Бог во святих Своих, Бог Израилев!