Патриарх Павле: И раят, и адът започват още в този животМоже да харесате още...

20 Отговори

 1. Мия каза:

  Дария, благодаря ти. Изпитвах потребност от съвети и ги получих. Нека има повече душеспасителни текстове … Слава на Бога за всичко!

 2. refab каза:

  ……..:-) ……….

 3. sponzor каза:

  Става ми мъчно като гледам снимката. Някой да е виждал патриарх Максим да върви така по улицата, или поне някой от владиците? Нямат срам от хората, нито страх от Бога нашите архиереи. Само търсят кой им е виновен. Ту се оправдават с протестантските вероизповедания и ги заклеймяват като секти, ту оревават наляво и надясно, че държавата им виновна, че не въвежда вероучението, та учителите да свършат тяхната и на подчинените им работа. Това, което най-много ме възмущава – хванатият за СЕДМИ пореден път, че произвежда канабис свещеник Кирил папудов от огражденското петричко село Кладенци. На шестия път всички вестници и нелемвизии се извървяха да го снимат и да пишат за него, а митрополит Натанаил заяви, че това трябва да се докаже и компетентните органи да се произнесат.
  Както се казва, ксоментарът е излишен.

 4. Florian каза:

  е патриарх Павле и образец за любов, кротост и смирение, а освен това е и мъдър човек, който като духовник в тежките за Сърбия, сръбския народ и сръбската Църква дни, успя да съхрани вътрешния мир, целостта и единството им (въпреки някои проблеми изкуствено предизвикани в сръбската Църква).

 5. Lakota каза:

  служи Литургия когато всички спят?
  (това е второто изречение от въведението)

 6. vency_82 каза:

  защо и при нас служат Литургия докато аз спя:-) – сигурно защото спя до късно:-)))

 7. Грешник каза:

  Патриарх Павле е истински пример за подражание. Слава Богу!

 8. Дон Кихот каза:

  Познавам моя адаш от времето, когато беше митрополит в Прищина и албанците го смазаха от бой, а той като св. Серафим отиде в съда, за да моли да им простят. Патриархът е голям специалист в практическата литургика. Но робуването му на великосръбския шовинизъм и отказът му да отстъпи мястотото си на по-здрав и по-млад човек засенчват възхищението на мнозина от него.

 9. Грешник каза:

  Патриарх Павле посвещава целия си живот на Църквата, известен е и любим на народа със скромността си.
  Той е бил и продължава да бъде народен човек, който във всеки миг на улицата е готов да разговаря с хората, и който не се притеснява да пътува с градския транспорт. Известен е с това, че не обича разкоша, нито поклоните. Той е един от редките архипастири, който помага на бедните. В полза на това говори фактът, че всеки път, когато взема пенсията си, той я раздава на просещите и бездомните около Църквата.
  Патриарх Павле винаги е смирявал страстите и учил хората на основния принцип на християнската вяра: да почитаме всяка нация и във всеки миг да бъдем и да останем човеци!
  На това ли му викате „великосръбски шовинизъм“?

 10. Дон Кихот каза:

  Ти наистина си в грешка, защото смесваш смиреното поведение, стигащо до самоунижение и юродство (доколко това подобава на патриарх е друг въпрос), с националистически възгледи, които оправдават дори и геноцида, извършен в името на Нацията. Сръбският шовинизъм и досега се мотивира от „Написанието“ на И. Гарашанин от 1844 г., в което не се предвижда самостоятелно съществуване на българите. Православие или национализъм – ето дилемата!
  .
  Прочетете спомените на М. Джилас за срещите му със Сталин и Димитров:
  http://www.krotov.info/lib_sec/05_d/zhil/as_04.htm

 11. Грешник каза:

  Живеейки според принципите на Евангелието, патриарх Павле никога не пропуска сгоден случай да напомни, че „под слънцето има място за всички“. Неговите послания от времето на кървавото разпадане на Югославия – „И в най-тежката ситуация сме длъжни да постъпваме като хора и няма такъв интерес, национален или личен, който да ни освобождава от този дълг“ – го превърнаха в забележителен духовен лидер в очите на всички хора с добра воля по света.
  Смятайки, че „служенето на истината е служене на Бога“, този скромен и смирен свещенослужител има моралното право да повтори след светите апостоли на всички, които се увличат от спорове, дори ако става дума за съдбата на Сръбската православна църква: „Нека думите ви да бъдат меки, а аргументите – силни“. Оттук и голямата му смелост в разгара на войната в бивша Югославия, когато идеята за примирение беше твърде непопулярна сред воюващите страни. „Аз вярвам, че потомците и на сърбите, и на хърватите, и на словенците ще живеят в мир, срамувайки се и от нашето време, и от нашите постъпки“, казва той.
  Патриархът използва всяка възможност, за да се обърне към околните с призив: „Да бъдем хора“. Неслучайно децата в Сърбия са го нарекли „Патриарх Павле Да Бъдем Хора“.
  Може би това са „националистически възгледи“, разяснете?

 12. andrey каза:

  Приятел от Сърбия ми разказа за нещо, което видял с очите си. Той пътувал в белградски рейс. На една спирка в рейса влязъл патриарх Павле. Той стоял известно време прав, никой не му отстъпвал мястото си. Моят приятел се възмутил на глас: „не виждате ли, че това е дядо патриарх!“ Тогава един се изправил и казал: „Сядай, попе!“ Патриархът благодарил смирено, седнал и спокойно се зачел в молитвеника си. Звучи невероятно, но е истинска история!

 13. p_stefanos каза:

  Като бях в Сърбия четох академичния труд на Йован Цвиич за южнославянските народи (има го и в интернет) и се удивих на точните му наблюдения. „Великосръбският шовинизъм“ е положен на доста здрави основи. Но най-важното – те не са антихристиянски, а точно обратно. Само така може да бъде обяснен високият полет на сръбската богословска школа и СПЦ и отсъствието de facto на богословие в БПЦ.
  Гарашанин е политик, а Цвиич учен.

 14. Дон Кихот каза:

  С риск пак да ме изтрият ще ти кажа, че май високите температури в Русе ти влияят. Ако шовинизмът е православие, аз съм неандерталец.

 15. Дон Кихот каза:

  Този сайт пише повече срещу радикалния ислям, отколкото всички православни сайтове в Българияа, взети заедно:

  http://islambgr.blogspot.com/2008/08/blog-post_07.html

 16. Metallica каза:

  както казвате следователно, той принципно се отличава от всички останали православни патриарси и изглежда е единственият истински смирен християнин измежду тях.

 17. lyublyana каза:

  Копирах си снимката на патриарх Павле и си я сложих в работната папка на бюрото…такива труженици на Божията нива искам да виждам. И, ако рядко ги виждам по нашите улици,то поне да гледам на снимка- духовността на съседите- отци!

 18. Мариан Павлов Томов каза:

  Отец Павел точно вижда разликата: патриарх Павле действително е бил смирен подвижник (за което безкрайно го почитам) но с националистически възгледи. И не е единствен, не веднъж съм бил в компанията на необкновено свесно епископи на СПЦ, но в тази посока възгледите им граничеха с клиро-фашизъм – изпитал съм го върху собствения си гръб. Православие или национализъм, национализма ограбва духовно.

 19. ivan ivanov ivanov каза:

  Каква е ролята на патриарх Павле по време на националистическите изстъпления в Югославия?

 20. Liceto каза:

  Всеки път, когато Бог свива една страна в границите и́, Той има нещо предвид. Шовинизмът, може да не е кой знае колко морално естество за съществуване на дадена нация, но е така също и заздравително, защото в противен случай моралните устои съвсем ще се изгубят.

  Така както на практика сега те се губят в България. Има една приказка: Ела зло, че без теб още по-зле.

  Най-трудно е да се преодолее малодушието, което по принцип е свойствено за нас хората (колкото и да се перчим в противовес), с шовинизъм. Когато един народ не иска да учи и да се развива, първата стъпка която правят от Горе е да го ”заздравят” с шовинизъм. Тъжно е, ама е така..
  На първо време се изтръгва част от отчаянието в умовете на хората. Ако това не помогне, задават се природни катаклизми, с които насилствено се обединяват хората. Бог да ни е на помощ.
  Съвременното затопляне на климата и изобщо всякакви катаклизми е именно това. Събуждане. Зачестят ли, наближило е родилните мъки…