Архонт и ПатриархМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Владислав каза:

  Няколко коментара, ако позволите:
  Относно богослужението при закрити врати – доколкото познавам православието, такива неща нямат нищо общо с него. Това е по-лошо, отколкото някои си мислят. Не по-малко лошо от архондисването на Бинев. Подочул съм тук-там, че се ограничават само еретици и иноверци (но само ако лично са разпознати като такива!), оглашени – по време на литургията те би трябвало да бъдат поканени да излязат след четенето на Св. Писание и освен това всички, които след „Дверите, дверите!“ искат да преминават през вратата, по-добре да се откажат. Но да не се дава първоначален достъп на никакви хора до храма по време на кое да е богослужение, освен за неколцина „избрани“- това не е православие. Тук изразът „интернационална мистико-ритуална организация с преки социално-икономически интереси“ може да се замести с друг, по-кратък.
  Недоволството на Стефан Чурешки е справедливо. Но мерките, които предлага не са православно-църковни, а светски и следователно, неприемливи. Това, което би трябвало да се направи е, по скромното ми мнение, да се свика църковно-народен събор. При това да се внимава това да стане така, че да не се допуснат спекулации и да има максимална активност на всички православни християни. Не държавата, а Църквата трябва да си направи ревизия, с всички последствия. Но Църквата не е само клира! А какво е състоянието на духовността на миряните? Христос може би ще чака дотогава, докато узреем и сме готови. В последна сметка всичко е в Неговите ръце.

 2. safa1 каза:

  Dobro predlojenie,Darjavata da revizira Carkovnite imoti kakto v Balgaria,taka i izvan st ranata ni.Dano togava se iznesat na iave dalave rite na nesmeniaemite civilni slujiteli na sv.Sinod.

 3. Владислав каза:

  И ще дадете на хора, които познаваме много добре – всички ги познавате до болка и то отдавна – хора, самите те като Бинев и техните „държавни“, т.е. политически марионетки – с мръсните си ръце да ни „подреждат къщата“?! Добра идея!… Колко ли трябва да презира човек духовенството и колко ли низко трябва да е мнението му за състоянието на Църквата, за да предложи такова нещо! Предполагам, че и Чурешки не е обмислил добре какво точно предлага.

  Е, имате право да го желаете, но аз лично ще моля Бога да не го допуска. Поздрави, и леки пости!

 4. Владислав каза:

  Цитат: „Потенциалната Реформация у нас, която засега се изявява чрез засилената дейност на врачки и гадатели…“

  Не е точно така. Врачките и гадателите не са организирани и досега не са постигнали особени успехи. Но виж, разните съмнително-православни фондации и парацърковните организации, които се стремят да избутат Църквата от всички други дейности, освен, собствено, от богослужението – те могат и да успеят! Ще се организират още по-добре и ще насочат големите потоци пари от чужбина, които и досега се наливаха в нашата страна с „неясни“ цели и се харчеха по „неясен“ начин (а пък уж Църквата била мълчала и криела делата с!)… Ще ги насочат накъдето си искат, по схемата „което не става с пари, става с МНОГО пари“. И може и да реформират нещо… Какво и как – не дай, Боже, да сме живи да го видим!

 5. safa1 каза:

  Vladislav,izvinete,no da se revizirat delata na civilnite slujiteli v sv.Sinod po nikakav na4in ne ozna4ava prezirane ili nizko mnenie za sastoianieto na Carkvata ni!Naprotiv edva togava pone 4ast ot hulite sre6u duhovenstvoto ni 6e ponamalee.

 6. Владислав каза:
 7. skitnik каза:

  а бе стига с тая държава неразбирате ли че тя е като мащеха за църквата
  държавата това държавата онова държавата да разрешава проблема с разкола държавата да плаща на свещениците държавата да въвежда вероучение ами като всичко прави държавата защо ни е църквата тогава