Балканска му работаМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Петър Николов каза:

  Не смятам, че подобни словесни престрелки подобават на православни. Конкретно този църковен егоист, смятам за отвратително творение, но не смятам, че статията там цели конкретно охулване на дякон Кураев. Относно богословието му – смятам, че той допуска много сериозни богословски грешки и бих посъветвал православните да четат с огромно внимание неговите материали. Относно о. Филип – не споделям вашето мнение. От идването на о. Филип в България (насетне) се случват неща, които не трябва да се случват в една православна енория. Вина за това (най-вероятно) имат сили извън България. Мисля, че външно министерство си свърши работата професионално.
  Всякакво гонение срещу о. Зотик (Гаевски) би било проява на отмъстителност и омраза и такова аз няма да одобря.
  Надявам се всички да проявят повече дипломатичност и християнска любов, за да може енорията на храм св. Николай отново да стане силна и единна. Надявам се Двери и Православие.бг да станат също по-внимателни в подбора на материали …

 2. mnenie каза:

  „Ето тот случай, когда мы стали болшими католиками чем папа римский” – А. Кураев

  Андрей, ну посмотрите что сказал ваш тезка, начинается с 04:00 мин., здесь:

  http://www.youtube.com/watch?v=ToSYvO-YGE4&list=PL7D439E120932A005

 3. Камен Данов каза:

  За съжаление за пореден път се убеждавам, че именно „въцърковените православни“ само чакат повод да скочат един срещу друг с касапска ожесточеност. Подобни статии само натъжават. Не липсва и характерното за нас българите самопринизяване: ние сме Бай Ганьовци, а някакъв доста съмнителен руски клирик неминуемо е най-чист и прав. Тъжно е. Зад реакцията на МВнР стоят много данни, които сочат, че въпросният архимандрит е злоупотребил с неща, които нямат нищо общо с църковния живот и определено е заслужил отношението на държавата към него. Друг въпрос е, какво правят толкова много хора в руската църква и какъв е този русофилизъм. За себе си отдавна съм направил извода, че всичко руско в православието е изкривено до неузнаваемост, но какво ги привлича тези хора там не мога да разбера. Наоколо има толкова български храмове, чиито свещеници, убеден съм, ще приемат с радост толкова добре организирана група от интелигентни хора. По-логично е този „посолски храм“ посто да запустее.

 4. Visarion каза:

  Андрей, разбирам напълно реакцията ти! Простащината на калгаджиите от двере мина всякакви граници. А че цялата тази работа около руската църква в София има политически характер а не църковен е очевидно за всеки. Само за едно ме е яд, че от синода не излязоха с официално изявление в защита на архим. Филип. Янакиев е враг на България и се занимава с политическа, антибългарска дейност в Църквата за което е редно да бъде отлъчен (за антицърковна дейност). Познавам лично о. Зотик, много добър и ерудиран духовник. Господ здраве и сили да му дава и дай Боже и архим. Филип скоро да се върне! Амин!

 5. Вано каза:

  За разлика от г-н Романов, Кураев има чуство за хумор- той преведе статия и я сложи в блога си
  http://diak-kuraev.livejournal.com/464641.html

 6. анонимен каза:

  Никой честен пред съвестта си вярващ човек не бива да пренебрегва действия като тези на арх. Филип, о. Зотик и митр. Иларион, независимо дали тези хора са руснаци, българи или китайци, клирици, архимандрити, миряни или патриарси.

 7. Анонимен каза:

  Явно г-н Романов не е разбрал, че тези шеги на Двери, независимо колко са те остроумни или не са, са по повод това, че самият дякон Кураев, а не друг!!, се е шегувал по този начин с името си!
  А аз ще се радвам ако спрете да се каратe заради чужди – независимо дали се наричат Филип, Кураев или Иларион. Техните интереси не са в наш интерес, ние нищо няма да спечелим от тях. Да бъдем единни и да пазим онова, което ни е завещал Господ.

 8. В. Д. каза:

  Към Вано – не го е публикувал от чувство за хумор това дякон Кураев. Иначе тогава защо не публикува и писмото, което му изпрати проф. Янакиев в отговор?

  Към г-н Данов: това, което ги е привлякло, не е „рускостта“, а молитвите на светеца, който се намира там.