Балканска му работа



altМнението на известния руски богослов и мисионер Андрей Кураев по въпроса за скандалната история с архимандрит Филип предизвика раздразнение у нашенските му преследвачи. След като дори митрополит Иларион беше “напляскан“ от родните Сульо и Пульо (горкият митрополит!), те се надуха като жаби и решиха, че могат да раздават безнаказано шамари на всеки, който се изпречи на пътя им. Но онова, което цветистата балканска фантазия на “Двери“ измисли за Кураев, надмина вече всички възможни очаквания. Ашколсун, както би казал приснопаметният г-н Ганю Балкански.

Чудех се кога някой мой сънародник – някой от по-мургавата боя, както си мислех, – ще използва фамилията на дякона, за да се подиграва с него. Но не очаквах, че ще го направят мои събратя православни християни. Невероятно! Такава вулгарна дебелащина, толкова долен и просташки хумор не бях очаквал дори от “Двери“. Един световноизвестен богослов, какъвто е Кураев – и чалгаджиите от “Двери“, не намерили нищо по-умно и по-добро от това да си правят порно-асоциации с фамилията му. Е добре, господа, щом като все още сте във властта на пуберските генитални фантазии, ще трябва да ви обясня популярно някои неща като на малоумници. По света има хиляди езици и всяко съчетание от звуци може да има различно значение на всеки един от тях. Нищо не ни гарантира, че и най-безобидни имена като Петър, Иван или Драган не означават ужасни псувни на патагонски или занзибарски. Името на град Козлодуй, например, звучи на руски доста цинично и двусмислено; трябва ли козлодуйци да се срамуват поради тази причина от своя град? Ами жителите на Дупница? Не знам кой нормален човек би се подигравал на дупничани заради името на града им. Човек не избира сам името си, а дори и да го избира, не е длъжен да се съобразява с ничие мръсно подсъзнание, нито пък да мисли как ще бъде изтълкувано то от любителите на чалгата. Поздрави за господа дверяните от г-н Балкански! Адмирации за жълтото ниво, до което те доведоха православната журналистика у нас!

Но всъщност на какво да се чудим? Да, тези хорица са такива. Срещу о. Филип те действаха с меверейски и десейски методи, тоест, казано на по-прост език – написаха купища доноси до ДАНС (днешната ДС, ако някой не знае), МВР, МВнР и т. н. Срещу Андрей Кураев – видяхме по какъв просташки и вулгарен начин се опитват да го натъпчат в калта. И вероятно това е само началото. Още по-гадни са опитите им да наклеветят о. Зотик (Гаевски) пред колегите му в Богословския факултет на СУ (о. Зотик е докторант там) и да не го допуснат до защита. Срещу мен: хулеха ме и дори директно ме псуваха на някои сайтове, някакви тъмни личности ми се репчеха на публични места; накрая съмишлениците на “Двери“ и г-н Янакиев (не лично те, разбира се) направо ме заплашиха с физическа саморазправа, ако не престана да се изказвам по тези въпроси. Тези хора обаче не ме познават. Много бъркат, ако си мислят, че могат да ме сплашат и да ме накарат да замълча. Наистина не са познали! Аз съм от борчески род, дядо ми Йордан Керезов беше известен деец от БЗНС, близък приятел и сътрудник на Никола Петков и Г. М. Димитров. Комунистите го държаха без съд и присъда в Белене няколко години, моряха го с изтезания и глад, но не успяха нито да го убият, нито да го пречупят.

Навярно Сульо и Пульо се гордеят много с титаничния размах на своите хули. Жабешките им събратя от блатото сигурно се пукат от завист: гледай ти, оплюха Иларион Алфеев! подиграха се на Андрей Кураев! Бре, бре, бре! Големи юнаци, голямо чудо! Само дето нито о. Андрей, нито владика Иларион, нито дори архимандрит Филип се вълнуват от това, че някой квака срещу тях. Нека си квакат колкото щат. Свобода и всекиму своето!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...