Балканска му работаaltМнението на известния руски богослов и мисионер Андрей Кураев по въпроса за скандалната история с архимандрит Филип предизвика раздразнение у нашенските му преследвачи. След като дори митрополит Иларион беше “напляскан“ от родните Сульо и Пульо (горкият митрополит!), те се надуха като жаби и решиха, че могат да раздават безнаказано шамари на всеки, който се изпречи на пътя им. Но онова, което цветистата балканска фантазия на “Двери“ измисли за Кураев, надмина вече всички възможни очаквания. Ашколсун, както би казал приснопаметният г-н Ганю Балкански.

Чудех се кога някой мой сънародник – някой от по-мургавата боя, както си мислех, – ще използва фамилията на дякона, за да се подиграва с него. Но не очаквах, че ще го направят мои събратя православни християни. Невероятно! Такава вулгарна дебелащина, толкова долен и просташки хумор не бях очаквал дори от “Двери“. Един световноизвестен богослов, какъвто е Кураев – и чалгаджиите от “Двери“, не намерили нищо по-умно и по-добро от това да си правят порно-асоциации с фамилията му. Е добре, господа, щом като все още сте във властта на пуберските генитални фантазии, ще трябва да ви обясня популярно някои неща като на малоумници. По света има хиляди езици и всяко съчетание от звуци може да има различно значение на всеки един от тях. Нищо не ни гарантира, че и най-безобидни имена като Петър, Иван или Драган не означават ужасни псувни на патагонски или занзибарски. Името на град Козлодуй, например, звучи на руски доста цинично и двусмислено; трябва ли козлодуйци да се срамуват поради тази причина от своя град? Ами жителите на Дупница? Не знам кой нормален човек би се подигравал на дупничани заради името на града им. Човек не избира сам името си, а дори и да го избира, не е длъжен да се съобразява с ничие мръсно подсъзнание, нито пък да мисли как ще бъде изтълкувано то от любителите на чалгата. Поздрави за господа дверяните от г-н Балкански! Адмирации за жълтото ниво, до което те доведоха православната журналистика у нас!

Но всъщност на какво да се чудим? Да, тези хорица са такива. Срещу о. Филип те действаха с меверейски и десейски методи, тоест, казано на по-прост език – написаха купища доноси до ДАНС (днешната ДС, ако някой не знае), МВР, МВнР и т. н. Срещу Андрей Кураев – видяхме по какъв просташки и вулгарен начин се опитват да го натъпчат в калта. И вероятно това е само началото. Още по-гадни са опитите им да наклеветят о. Зотик (Гаевски) пред колегите му в Богословския факултет на СУ (о. Зотик е докторант там) и да не го допуснат до защита. Срещу мен: хулеха ме и дори директно ме псуваха на някои сайтове, някакви тъмни личности ми се репчеха на публични места; накрая съмишлениците на “Двери“ и г-н Янакиев (не лично те, разбира се) направо ме заплашиха с физическа саморазправа, ако не престана да се изказвам по тези въпроси. Тези хора обаче не ме познават. Много бъркат, ако си мислят, че могат да ме сплашат и да ме накарат да замълча. Наистина не са познали! Аз съм от борчески род, дядо ми Йордан Керезов беше известен деец от БЗНС, близък приятел и сътрудник на Никола Петков и Г. М. Димитров. Комунистите го държаха без съд и присъда в Белене няколко години, моряха го с изтезания и глад, но не успяха нито да го убият, нито да го пречупят.

Навярно Сульо и Пульо се гордеят много с титаничния размах на своите хули. Жабешките им събратя от блатото сигурно се пукат от завист: гледай ти, оплюха Иларион Алфеев! подиграха се на Андрей Кураев! Бре, бре, бре! Големи юнаци, голямо чудо! Само дето нито о. Андрей, нито владика Иларион, нито дори архимандрит Филип се вълнуват от това, че някой квака срещу тях. Нека си квакат колкото щат. Свобода и всекиму своето!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Петър Николов каза:

  Не смятам, че подобни словесни престрелки подобават на православни. Конкретно този църковен егоист, смятам за отвратително творение, но не смятам, че статията там цели конкретно охулване на дякон Кураев. Относно богословието му – смятам, че той допуска много сериозни богословски грешки и бих посъветвал православните да четат с огромно внимание неговите материали. Относно о. Филип – не споделям вашето мнение. От идването на о. Филип в България (насетне) се случват неща, които не трябва да се случват в една православна енория. Вина за това (най-вероятно) имат сили извън България. Мисля, че външно министерство си свърши работата професионално.
  Всякакво гонение срещу о. Зотик (Гаевски) би било проява на отмъстителност и омраза и такова аз няма да одобря.
  Надявам се всички да проявят повече дипломатичност и християнска любов, за да може енорията на храм св. Николай отново да стане силна и единна. Надявам се Двери и Православие.бг да станат също по-внимателни в подбора на материали …

 2. mnenie каза:

  „Ето тот случай, когда мы стали болшими католиками чем папа римский” – А. Кураев

  Андрей, ну посмотрите что сказал ваш тезка, начинается с 04:00 мин., здесь:

  http://www.youtube.com/watch?v=ToSYvO-YGE4&list=PL7D439E120932A005

 3. Камен Данов каза:

  За съжаление за пореден път се убеждавам, че именно „въцърковените православни“ само чакат повод да скочат един срещу друг с касапска ожесточеност. Подобни статии само натъжават. Не липсва и характерното за нас българите самопринизяване: ние сме Бай Ганьовци, а някакъв доста съмнителен руски клирик неминуемо е най-чист и прав. Тъжно е. Зад реакцията на МВнР стоят много данни, които сочат, че въпросният архимандрит е злоупотребил с неща, които нямат нищо общо с църковния живот и определено е заслужил отношението на държавата към него. Друг въпрос е, какво правят толкова много хора в руската църква и какъв е този русофилизъм. За себе си отдавна съм направил извода, че всичко руско в православието е изкривено до неузнаваемост, но какво ги привлича тези хора там не мога да разбера. Наоколо има толкова български храмове, чиито свещеници, убеден съм, ще приемат с радост толкова добре организирана група от интелигентни хора. По-логично е този „посолски храм“ посто да запустее.

 4. Visarion каза:

  Андрей, разбирам напълно реакцията ти! Простащината на калгаджиите от двере мина всякакви граници. А че цялата тази работа около руската църква в София има политически характер а не църковен е очевидно за всеки. Само за едно ме е яд, че от синода не излязоха с официално изявление в защита на архим. Филип. Янакиев е враг на България и се занимава с политическа, антибългарска дейност в Църквата за което е редно да бъде отлъчен (за антицърковна дейност). Познавам лично о. Зотик, много добър и ерудиран духовник. Господ здраве и сили да му дава и дай Боже и архим. Филип скоро да се върне! Амин!

 5. Вано каза:

  За разлика от г-н Романов, Кураев има чуство за хумор- той преведе статия и я сложи в блога си
  http://diak-kuraev.livejournal.com/464641.html

 6. анонимен каза:

  Никой честен пред съвестта си вярващ човек не бива да пренебрегва действия като тези на арх. Филип, о. Зотик и митр. Иларион, независимо дали тези хора са руснаци, българи или китайци, клирици, архимандрити, миряни или патриарси.

 7. Анонимен каза:

  Явно г-н Романов не е разбрал, че тези шеги на Двери, независимо колко са те остроумни или не са, са по повод това, че самият дякон Кураев, а не друг!!, се е шегувал по този начин с името си!
  А аз ще се радвам ако спрете да се каратe заради чужди – независимо дали се наричат Филип, Кураев или Иларион. Техните интереси не са в наш интерес, ние нищо няма да спечелим от тях. Да бъдем единни и да пазим онова, което ни е завещал Господ.

 8. В. Д. каза:

  Към Вано – не го е публикувал от чувство за хумор това дякон Кураев. Иначе тогава защо не публикува и писмото, което му изпрати проф. Янакиев в отговор?

  Към г-н Данов: това, което ги е привлякло, не е „рускостта“, а молитвите на светеца, който се намира там.