Вечната сянка на СталинМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Андрей Романов каза:

  Авторът не обръща внимание на интересния факт, че Сталин е семинарист, и че на младини е искал искрено да стане свещеник (признава го години по-късно в разговори със съратниците си). Уви, за наш срам, най-жестокият тиранин на ХХ век се появи от православна среда.

  Не е вярно, че в годините преди болшевишкия преврат Русия е съсипана и неспособна за нищо страна. Това е тъкмо тезата на комунистите, която авторът повтаря с безкритичен наивитет. Годините преди първата световна война са време на икономически и културен подем на империята. Точно по това време самодържавието се преобразува в парламентарна монархия и действат някои от най-големите руски творци във всички области на изкуството и философията (т.нар. религиозно-философски ренесанс). Познати са големите държавници на епохата като Вите и Столипин. Ролята на Распутин не трябва да се преувеличава до безкрайност, а мемоарите на самовлюбения самохвалко Юсупов изобщо не са сериозен исторически извор.

 2. Иван Иванов каза:

  Преди доста време – в началото на прехода, по телевизията беше излъчен забележителен руски документален филм. Заглавието му беше „[b]Русия, която изгубихме“[/b]. Тогава в телевизията имаше още комунистически кадри и , според мен, и по тази причина филмът беше показан много късно – след 22.30 часа.
  На комунистическите мекерета не им изнасяше да се гледа филма от много хора, защото [b]той показваше със статистически и други факти[/b], че животът на работниците и селяните в Русия, преди Първата световна война [b]не е бил никак лош![/b] Напротив – имало е някаква не малка степен на относително благоденствие!….Имало е, разбира се и аутсайдери, лумпен пролетариат и т.н., но нима у нас сега ги няма циганите от блок № 20 в Ямбол ( от предаването на Карбовски)!?…Негативното, за което са писали разните известни писатели, е било повече изключение….
  Страната е била и в икономически и обществен подем, да не казвам, чак, разцвет!..Но – идва войната и след това – революцията! ..

 3. Наскоро един старостилец ми каза, че истината, правдата, обществената милост и достойно признание за знанията и труда на българите никога няма да дойдат на Земята. Интересно помислих си, защо е тогава Църквата, чийто глава е Христос, Който според старостилците е единствената представа и понятие за истината и Който би следвало да накара Църквата да бъде онова крепило на божествената правда, милост и справедливост, което да ни даде понятие за Божието царство тук на Земята? Очевидно е че комуникацията между Главата и тялото има проблеми днес, и остава историята, когато БГ Църквата е давала доказателства, че е Богочовешки организъм. Комунистите виждат себе си като избрани от закономерностите на хода на историята и като такива предопределени да построят по-добро, по-честно и по-справедливо общество. Те цитират много от недостойнствата на християните, както казва и Бердяев и задават въпроса защо човек трябва да страда на Земята, както го принуждава руското старостилно православие.