ИзбориМоже да харесате още...

21 Отговори

 1. Станиславов каза:

  Моето лично скромно желание е новият български патриарх да бъде чисто и просто противоположното на това, което са настоящите кандидат патриарси! Да не бъде агент на ДС, новокалендарец, икуменист, масон или пък аморален, а да бъде Православен! Да бъде като последния истински български патриарх – св. Евтимий Търновски, или поне като последния български екзарх – Стефан I. Тогава наистина с голяма радост бих извикал „достоен“! Мисля, че съм повече от скромен в искането си?! Подай Господи!

 2. Отдавна Решенков каза:

  По-добре специализант в Русия,. а може и САЩ, отколкото издънка в ДС. Сигур Владиката се е пазел и са го пазили и опазили. Не може ли да има народен референдум?

 3. Тр. Георгиева каза:

  [quote name=“Станиславов“] Да бъде като последния истински български патриарх – св. Евтимий Търновски, или поне като последния български екзарх – Стефан I.[/quote]
  Да погледнем себе си първо, а след това да имаме претенции. Да се съобразим с реалностите. Ако патриархът ни е такъв, той ще бъде прегазен на мига. Измамен, подведен, унищожен духовно. Да бъдем „незлобливи като гълъби и мъдри като змии“ – това е казал Господ и това е необходимо на патриарха като начало. Когато го подхванат клеветниците – да не поддаде.
  Да има милост към софийските християни, че малко от тях знаят що е вяра и братолюбие. Мятайки се от краен зъл зилотизъм и шепотничество – до лигав „интелектуален“ либерализъм, те са по-скоро с политическо устроение, а не християнско! Да търси златната среда, реализмът, уравновесеността. И да учи хората на любов, доброта, умиротворение и простота в отношенията. Да ни помогне да излезем от калта! Да ни подаде ръка! Да прогони страховете ни. Да ни даде надежда!

 4. Валентин Велчев каза:

  Изключително добра статия! Освен че е най-активният, дядо Кирил беше един от малкото членове на Синода, които се противопоставиха на аферата с архонтите. Затова си мисля, че ако бъде избран някои от онези, които клекнаха пред Пловдивския владика, такъв ще бъде само марионетка в неговите ръце. Всъщност, както мнозина отбелязаха преди мен, така ще се изпълни сценарият задкулисно да ни управлява митр. Николай – нещо, което ще бъде гибелно не само за БПЦ, но и за цяла България!

 5. безиме каза:

  Харесаха ми повечето неща в тази статия като размишления, но ми се дощя едно да разбера.Някой би ли ми обяснил каква е тази „християнска“ омраза към дядо Николай? Наистина ми се иска да разбера защо църквата мрази толкова много този свой човек.
  Той има своите недостатъци, но повечето от хората дори не го познават, а го нападат упорито без да се опитват да разберат какво той всъщност иска да каже и защо прави това или онова.

 6. киллер аксидент каза:

  Точно така ТР. Георгиева, много сте права! Политиката да няма нищо общо с БГ Чърч. Дано барем не е горделив играч или малко измамник в името на доброто, разбира се и велик аналитичен ум, на който му подливат вода и пречат да си гледа работата. Дано не мрънка и да вижда собствените си грешки и НАЙ – важното, да има Достойнство да ги признае, за да може да продължи напред, ако другите желаят същото. Не мислиш ли като мен или…
  Май всичко е игра, като политиката…

 7. Динко Петров каза:

  Това с треперещите пръсти на мачканите от червеното гестапо мога да го према за 50 г, но през следващите десетилетия новите попълнения на клира са били напълно наясно че БПЦ е само една от многото „обществени организации“ , чиято вътрешна структура е проядена от всевиждащото око на Големия брат, в случая ДС. Така че младите момци много добре са знаели какво се изисква от тях и какви артистично-конспиративни умения трябва да култивират, за да оправдаят доверието. Оттам и усещането за широкоразпространената поговорка „Хвани единия, удари другия“, и оправданото безразличие на обикновения българин към мишите труполии на т. н. посттоталитарни елити, било църковни, било политически. Една Майка ги е родила, родила, още кърмила…

 8. Тр. Георгиева каза:

  [quote name=“киллер аксидент“]подливат вода и пречат да си гледа работата. [/quote]
  И не само! Ще го налетят на орляци за да му губят времето и погубват душата. Двете крила за които писах. Като ще му се изсипе един „божии народ“ да му пили на главата. И едните и другите с клевети, лицемерия, превземки, истерични и артистични номера.
  Нека си припомним всички лъжи които изсипаха в медиите в случая с отец Филип! Как промиха мозъците дори и на зилотите – та всички се обединиха и му се нахвърлиха да го позорят и прегазят. Но този случай може да помогне на новият патриарх да разбере какво има срещу себе си. Затова трябва много мъдрост, мъжество и вяра в Божията помощ и подкрепа, както каза митрополит Кирил. Човек със свои сили не може да се справи с това. Защото след като не успяха с бой отвън – те се опитаха да влязат под кожата на отец Филип. Да работят върху приближените му и го заплетат в междуособици за да му пречат да се моли и работи. Този случай е показателен за методите им.

 9. nikol4o каза:

  Като играеш на голем и зрел човек, значи така требва и да се държиш, а Вие? Номерцата на духовната гето сбирка са опит на незавършените личности да се изживеят духовно и да се почувстват цялостно завършени – готови за Рая. Не може да не познаваш някого и да говориш какъв е, Съдбата на Църквата е решена отдавна. То е очевадно с коя мера мериш с тая ти и мерат, какво повече Искаш Бог да слезе и да ти каже къде грешът безгрешните аскети? Айде сега и защо трябва да намесваме политиката, та ние сме в Църква с жива Благодат и нищо чудно утре да кажат в новините, че Иисус Христос имал досие в ДС!

 10. Йез каза:

  Новият патриарх да премахне новия календар, който раздели България.

 11. Тр. Георгиева каза:

  Позволих си аналогията с цел да покажа колко трудно ще е патриаршеското служение. От сутрин до мрак чистене на авгиеви обори пред раззиналата паст на ада! Патриархът ни ще трябва да извлича от ноктите на антихриста всяка душа – за да спаси своята. Спокойни времена вече няма.
  Но пък и какво спокойствие е това мъртвило, за която пише г-н Романов? Живяла съм в ония времена, ако може да се нарече живот жалкото съществувание. И докато „живеех“ ревях и се молех да умра. Но тогава никой не ме закачаше, защото си мълчах и умирах. Тормоза за мен настъпи, когато ПРОГОВОРИХ.
  Ако владиците ни са минали през подобно гонение – нямам право да ги съдя, защото знам какво им е било.
  За да говори г-н Романов така ясно, открито и ангажирано – вероятно е минал през подобен ад на преследване. СКОРО. ТУК. И СЕГА!
  И ние се надяваме новият патриарх да спре издевателствата над редовите християни, колкото и грешни да сме в нечии очи. Да ни защити и се моли на Бог за спасението на душите ни.

 12. Станиславов каза:

  [quote name=“Йез“]Новият патриарх да премахне новия календар, който раздели България.[/quote]

  Безспорно е, че следващият патриарх трябва да изхвърли от употреба новия папски календар, който е осъден трикратно от светата Православна Църква, като върне утвърдения Църковен календар!
  Но за да се избави БПЦ от ереста и разкола, са нужни още куп промени:
  1. Новият патриарх заедно с целия висш клир да излязат и на практика (защото в момента е само на книга) от икуменическото сборище „ССЦ“, като се покаят публично за дългогодишното си пребиваване в тази еретическа организация и осъдят всеереста на икуменизма с Анатема.
  2. Висшият клир на БПЦ да се покае публично за дългогодишното сътрудничеството на безбожната комунистическа власт, както и за членуването в тайните масонски общества, като произнесе своята присъда над тях.

 13. Станиславов каза:

  3. Всички клирици от БПЦ, които извършват неправилно св. тайнство Кръщение, а именно с обливане или поръсване, което е невалидно съгласно правилата на св. Църква, да бъдат низвергнати от сан. Да бъдат низвергнати и всички, които вземат пари за извършване на св. Тайнства (т. нар. симония), както и всички хомосексуалисти и аморални типове!
  Ако изпълни горните условия, които в момента я отделят от светата Православна Църква, то аз ще стана най-вярното чедо на БПЦ! В противен случай вярвам, че колкото съм по-отделен от БПЦ и подобните на нея, толкова повече принадлежа на св. Православна Църква, съгласно думите на св. Марк Ефески!
  Подай Господи!

 14. TatyanaZ-V каза:

  Браво Андрей.Поздравявам те за смелостта да пишеш за фарисейството на всички, които съдят „доносниците”. Кога ли ще излезе истината за съвременните доносници,които пишат доброволно с патос и злоба,а не по принуда.

 15. Alexey Stambolov каза:

  Цитирам Станиславов:
  [quote]Моето лично скромно желание е новият български патриарх […] да не бъде агент на ДС, новокалендарец, [b]икуменист, масон[/b] […]! Да бъде като последния истински български патриарх – св. Евтимий Търновски, или поне като последния български екзарх – Стефан I [/quote]
  Колега, изказвате две напълно противоположни и взаимно отричащи се пожелания! Проучете по-добре биографията на екзарх Стефан, пък тогава пишете!

 16. Alexey Stambolov каза:

  Цитирам Станиславов:
  [quote]3. Всички клирици от БПЦ, които извършват неправилно св. тайнство Кръщение, а именно с обливане или поръсване, което е невалидно съгласно правилата на св. Църква, да бъдат низвергнати от сан.[/quote]
  Цитат от [i]Дидахия [/i]или [i]Учение на дванадесетте апостоли[/i], един от най-древните християнски писмени паметници (от началото на II век), достигнал до нас в цялост:
  Глава 7
  1. Кръщението да се извършва така: [като кажете по-напред всичко, казано дотук], кръстете в името на Отца, и на Сина, и на Светия Дух (Мат. 28:19) в жива вода (срв. Йоан. 10:11). 2. Ако нямаш жива вода, кръсти го в друга вода. Ако не можеш в студена, кръсти в топла. 3. Ако нямаш нито едното, нито другото, [b]излей на главата три пъти вода[/b] в името на Отца, на Сина и на Светия Дух.

 17. Станиславов каза:

  Уважаеми г-н Стамболов, препоръчвам Ви най-напред да се запознаете детайлно с правилата на светата Църква, а след това да правите изказвания. Съгласно правилата на Православната Църква кръщение с обливане или поръсване е допустимо само по крайна икономия, при тежко болни, затворници и пр. „БПЦ” за съжаление е превърнала крайната икономия в обичайна практика, което е недопустимо! Аз не познавам човек, който да е кръстен правилно в „БПЦ”! А Вие?

 18. Станиславов каза:

  [b]Правило 69 Номоканон[/b]: „Епископ или презвитер, ако не кръсти с три потапяния, а с едно или с обливане, се низвергва съгласно 50-то апостолско правило”.

  От [b]50 апостолско правило [/b] и неговото тълкуване от [b]св. Никодим Агиорит[/b] е видно, че кръщението, което не е извършено с трикратно потапяне във вода всъщност не е кръщение и които са кръстени по друг начин (с обливане или поръсване) всъщност не са кръстени.

 19. Станиславов каза:

  Тълкуване на [b]50-то апостолско правило [/b] от [b]епископ Никодим Милаш[/b] (общопризнат църковен канонист): „В това правило се предписва да се извършва кръщението посредством трикратно потапяне на кръщавания във вода, и духовно лице, което не извършва по този начин кръщението, трябва да бъде низвергнато от сана си. Да се употребява при кръщението вместо потапяне обливане е строго забранено, освен при случаи на болест. Църквата строго е следила кръщението в обикновени случаи да се извършва само чрез потапяне, а не чрез обливане, тя е забранявала дори да се приемат в клира лица, лица некръстени, поради някои изключителни обстоятелства, чрез потапяне” (Неокесар. 12).

 20. Станиславов каза:

  Що се отнася до обвиненията срещу екзарх Стефан в икуменизъм и масонство, то и за единствения православен цар от третото българско царство – Н.В.Борис III има твърдения, че бил масон! Но това, че екзархът и царя са спасили 50 000 невинни евреи съвсем не означава, че те са масони, дори напротив! И двамата с живота си са доказали, че са истински православни християни! За разлика от „патриарх” Кирил и неговите последователи, екзарх Стефан не е бил поставен на поста си от безбожната комунистическа власт и не й е сътрудничил! По негово време БПЦ не е била член на икуменическия „ССЦ”, нито пък е била въвела новия календар!

 21. Станиславов каза:

  Ето част от житието на екзарх Стефан: „През септември 1948 година с правителствено решение е свален от длъжност поради отрицателното му отношение към отечествено-фронтовската власт и тъй като се противопостявял на намесата на партийните и държавните органи в работата на Светия синод. Екзарх Стефан е интерниран в с. Баня, Пловдивско, където под принудителен домашен арест живял до смъртта си на 14 май 1957 година…”.