Има ли изход от църковната схизма?Може да харесате още...

12 Отговори

 1. infantata каза:

  Y popro4etete za kakvo stava duma i togava govorete za pomirenie.
  Abe hora ,hvurlen kamuk v dulboko ezero ne se vadi lesno.A i ne vyrvam da ima dobri pluvci v katoli4eskata curkva.Po skoro shte nakarat pravoslavnite da se udavyt ot kolkoto te da si namokryt fustite. Ne slushaite sladkite dumi, a gledaite delata! I az iskam da ne vlizam v konflikt, no e neizbejno. Vseki iska negovata pravota da e pravota, po skoro shte si izvadim kerlivite rizi i shte stane prane na mrusno belio, aide da ne se zblujdavame nie izto4no-pravoslavnite, zapdnite kolkoto si iskat da si vyrvay na lujite.

 2. infantata каза:

  Rimokatolicite gledat v zemyta, a iztochno-pravoslavnite hristiani gledat kum nebeto. I oshte neshto- popro4etete malko ot romokatoli4eskata liturgika i ot pravoslavnata , popro4etete i dogmatite i na dvete strani, i togava shte stane iasno samo edno.SAMO EDNA ot stranite shte trybva da se otkaje ot svoeto si, t.e. ima samo edna pravota, koia shte e ty, e vurpos na oshte hilydi godini…

 3. Дон Кихот каза:

  Инфантата,

  Първо, научи се как да сменяш шрифта чрез Control Panel и пиши на кирилица, вместо да мъчиш другите да разгадават писаното от тебе. Научи и малко пунктоация, защото в профила ти пред ЧЕ няма нито една запетая.
  .
  По темата – пълно единение в евхаристийно общение между двете църкви е възможно само ако те постигнат обща позиция за папското главенство, Филиокве и други догматически въпроси. Засега това е само пожелание.

 4. infantata каза:

  Не си първият, който забелязва тези мои грешки. Но, не разбирам, защо това толкова те притеснява това? Хайде да не гледаме на буквата или запитайката толкова много! Има по важни и смислени неща, които трябва да се гледат под лупа.

 5. Дон Кихот каза:

  Тъй като е пост, бих ти препоръчал да прочетеш великолепната книга „Древен патерик“, която преведох преди години. Отците от пустинята казват, че разсеяността е в основата на всяко зло. Звучи нелепо и парадоксално, но ако човек помисли – много е вярно. Още повече неграмотността. Не може човек, който е небрежен към начина, по който се представя пред другите, да е същевременно и добър християнин. Но това си е твой проблем, с който ти самата трябва да се справиш, стига да искаш.

 6. I n f a n t a t a каза:

  Да съм споменала, че съм добър християнин?
  Ако си добър християнин и претендираш за безгрешност, то трябваше не тук и не по тази тема да си изливаш неясните мисли. Можеше да изпратиш лично съобщение и да кажеш какво те мъчи. Хората създали този сайт са ти дали великолепна възможност да обиждаш хората на „четери очи“. И ако ти беше грамотен и добър щеше да направиш точно това. Но съм сигурна, знам, че си лош християнин, защото добър християнин, аз лично не съм срещала. Няма безгрешен човек на тази земя. Запомни го!!! Следващият път когато обиждаш човек, го тръпни на страна, кажи му каква е грешката му и го пусни. А ако не се поправи, значи не е във вазможностите ти да му помогнеш. Само Бог. И тъй като е пост, бъди по смирен! И прощавай!

 7. Дон Кихот каза:

  Драга Инфанто,

  Извинявам се, но не обиждам, а коригирам (навик ми е, защото съм преподавател, а и духовник). Явно ти възприемаш всяка забележка, дори и справедлива, като лична обида. Това няма нищо общо с основното християнско качество – смирението. Няма нужда от приказки на четири очи, щом пускаш текстовете си с грешки в интернет, където ги четат хиляди хора и по този начин те стават публични.
  .
  В Слвен направете най-сетне нещо за катехизирането на циганите, а не ги оставяйте на петдесетните секти.

  ––

  http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev

 8. Demetross каза:

  Със староста неизбежно идва и цинизма….
  А каква по- вкусна хапка от една заплетена
  от псевдо опит и гордост самотна душица?

 9. Дон Кихот каза:

  Форумът няма филтър за светогледи и дори сатанисти могат да се включат в него. Оправете си печатните грешки, др. вампир – като подлог не е „цинизма“, а цинизмът; не е „староста“, а старосТТам „псевдо опит“ се пише слято и т.н.

 10. Idiot каза:

  Много ще се радвам да се обединим с католиците, но това няма да стане. НИКОГА. Католиците ще трябва да се откажат от всички догмати, които са приели след 1054 година. Радвам се на това, че папата и Вселенският патриарх се срещнаха. Но няма да се обединим.

  А, вие двамата, дон Алфонсо Кихана и невръстното дете, Ви моля да не се карате. Твърде грозно е!

 11. Idiot каза:

  А, забравих. Относно разсеяността, по-разсеян човек от мен не съм виждал. Вервайте ми!

 12. dido1968 каза:

  В евангелие от Матея е казано:Всяко садиво което моят отец небесен не е насадил, ще се изкорени. св.Йоан Кронщатски тълкува тези думи от евангелието така: нито едно хрристиянско изповедание, освен православното, не може да доведе християнина до съвършенство или светост до пълно очистване от греховете и нетление, защото другите изповедания, неправославните държат истината в неправда. св.Йоан Кронщатски смята, че най вредното нещо в християнството в тази богооткровена религия е главенството на папата с неговата мнима непогрешимост . Именно в неговия догмат за непогрешимоста се заключава най великата погрешност, защото папата е грешен човек и нещастие е, ако той помисли за себе си че е непогрешим. Колко големи и гибелни за човешките души погрешности е измислила католическата църква -в догматите,в каноните, в богослужението, и в всичко това според св.Йоан Кронщатски е виновен уж непогрешимия папа с неговото злобно отношение към православната църква. Причината за всички лъжливости на Римокатолическата църква е гордостта – от тук е всичкият гнет на западната църква, върху всичко папата е наложил тежката си ръка, от тук са лъжливите догмати и лукавството в мисълта и словото на папата, оттук е фабрикуването на светии в западната църква и несъсществуващи мощи непрославени от Бога.Гвоздеят на католическата гордост казва св.Йоан Кронщатски е главенството на папата, у католиците глава на църквата е не Христос а папата и католиците за папата ревнуват а не за Христа.