Комунизмът започвал с Христос?



Източник: Всеки ден

Една много стара спекулация беше съживена в парламента. Повод за това стана предложението на СДС за създаване на Институт за националната памет, който да разследва престъпленията на тоталитарния комунистически режим в България. От най-високата трибуна в държавата – тази на Народното събрание – Татяна Дончева провидя в Христос едва ли не първия комунист на земята. Тази откровена спекулация ме накара да отворя страниците на “Комунистическия манифест” – основната доктрина на комунистическите партии.

Предлагам на уважаваната и речовита по всякакви поводи депутатка от левицата да стори същото. И да ни посочи къде в “библията” на комунистите има дума или дори намек за състрадание, милост или любов към ближния? Или почит към благословените от Бога отечество, семейство и родители? Може ли госпожа Дончева ще ни каже какво общо намира между постулатите на Маркс и Енгелс за експроприацията на земята, за конфискацията на собствеността, за отмяната на правото на наследство, за създаването на индустриални армии и задължителен труд за всички, за премахване на буржоазното семейство, за общото възпитание на децата и пр. и моралните завети на Исус Христос?

А може би госпожа Дончева намира християнски мотиви в преследването и убийствата на хиляди невинни граждани и изтезанията на още толкова в комунистическите лагери? Или в масовите гробове, в които още лежат осквернени костите на “безследно изчезналите”? Или в интернирането и затварянето на хора, само защото са родени в семейства на свещеници или фабриканти? Или в гаврата с православни и католически свещенослужители, загинали като мъченици, за да поругаят своята вяра? Или в създаването на репресивния апарат, призван да пази тоталитарната държава и нейната върхушка?

Християнско беше търпението на тези хора и техните наследници десетки години. Християнско беше смирението им. Израз на християнски мироглед и възпитание беше и фактът, че се отказаха да търсят възмездие и реванш.

От трибуната на Народното събрание Татяна Дончева изрече и още една спекулативна неистина: че да бъде осъден комунизма било фикс идея на шепа 70-80 годишни хора.

БСП не само отказва да осъди комунизма като престъпна идеология и практика. Тя не желае в България да бъде създаден Институт за националната памет, защото знае добре, че тогава всички документи и факти, свързани с престъпленията на бившия тоталитарен режим, ще бъдат събрани и запазени. Нещо повече – учените ще анализират спокойно и без емоции този период от историята ни и той ще влезе в учебниците. А бъдещите поколения ще знаят добре какво е комунизъм и на никой няма да ми мине през ума да го сравнява с християнството.

Това БСП не желае. Защото тогава ще се знае истината за най-важните фамилии от Живковата клика, чиито родословни дървета днес окичват цели страници в най-тиражните ни вестници. А техните наследници заеха най-високите постове в уж демократичната ни държава. Тези фамилии са богати, а това противоречи на идеите на комунистическата докрина, ерго те не могат да се нарекат комунисти. Те на са и социалисти, защото взеха отново властта с лъжи за лява политика, а провеждат дясна. Какви са всъщност тези хора? Може ли някой да ни каже?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...