Не Бог ще спаси ЕвросъюзаeuПредставяме ви отвореното писмо на архимандрит Христофор (Агелоглу) до началника на валутния отдел на Дойче Банк Билал Хафиз по повод изявлението на немския банкер, че „само Христос ще може да спаси Еврозоната“1  

  „Уважаеми господин Билал Хафиз,

На 17 март 2013 г. Вие, като добре запознат с реалното състояние на нещата, заявихте, че „само Христос ще може да спаси Еврозоната“.

Предвид факта, че аз, по милостта и снизхождението на нашия Господ Иисус Христос, съм удостоен с честта да бъда Негов служител и съм запознат в какво се изразява Неговата свята воля, бих искал да Ви уверя, че човеколюбивият Господ желае спасението на цялото човечество (което ще рече – и на Евросъюза).

Само че, колкото и да е печално, Обединена Европа няма да бъде спасена от Всемогъщия Бог.

Въпросът е там, че (както сигурно сам знаете) Бог уважава свободната воля на човека и не я погазва при никакви обстоятелства. Господ Иисус Христос няма да се намеси да спасява Еврозоната поради това, че самата Обединена Европа, при съставяне на своята конституция, не прояви желание да посочва името на Христа, нито дори своите християнски корени и наследство.

Щом в Европа не желаят да споменават името Господне, Той ще уважи този избор и няма да се намеси. В края на краищата Божествената помощ би била изтълкувана като „противоконституционна“ и неправомерна, подобно тази на всички самозвани „спасители“, които обявяват, че ще коригират ситуацията със собствените си човешки сили. Нещо повече, Евросъюзът не просто не обича Този, Когото вие виждате като нейния единствен възможен Спасител, но дори проявява ненавист към Бога чрез обожествяването на материята.

Господ е казал на хората: „Милост искам…“ (срв. Мат. 12:7). А за Европейския съюз Той е изрекъл следното: „…товарите човеците с мъчни за носене бремена, а сами дори и с един пръст се не допирате до товарите“ (срв. Лук.11:46). Да си припомним и други слова на Господа: „И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото“ (срв. Лук.6:34). Евросъюзът, като най-безмилостния митар на всички времена, раздава кредити не защото „не очаква да получи нищо“, ами за да погуби и смаже своите длъжници.

Христос дошъл на земята, за да съедини хората в Своята Любов: „Да бъдат всички едно“ (Иоан 17:21). Евросъюзът възжела друг вид единство: съединяване в материалното, на основата на преклонението пред Мамона. И ето сега Европа жъне своите плодове от това. В разложението си и неудържимата си разруха тя представлява илюстрация на евангелските слова: „Който не събира с Мене, той разпилява“ (Лук.11:23).

Господ ни е казал: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго“ (срв. Иоан 13:34). А Обединена Европа унищожава народите, лишава хората от работни места, средства за препитание, медикаменти, тласка ги към самоубийства. Единственото терзание на този безпощаден митар, това е страхът да не загуби своите огромни дивиденти по „кредитите“. Евросъюзът насажда у своите членове благоговение към Мамона. И дори днес, когато жъне плодовете на своя труд, чрез допускане действието на Европейския съд в европейските столици се извършва вид богохулство и гавра срещу Христа (и то в такава степен и с такъв цинизъм, какъвто не са познавали дори онези, които са Го разпнали).

Случайно ли е, или не, че Евросъюзът задушава и унищожава най-вече Ирландия, Гърция, Португалия, Кипър, Испания и Италия (привлечени от лесните кредити и обожанието на Мамона) – страни, които се отличават със своята дълбока религиозна традиция и многовековно християнско културно наследство?

Тъй като в условията на днешната криза само Вие си спомнихте за Този, Който Единствен има силата да спаси Европа, мой дълг като свещенослужител е да Ви напиша това писмо, та Вашата благородна душа да не храни празни надежди за спасението на Евросъюза. Текущите събития – това е едва само „начало на болки“2. Господ Иисус Христос може да се обърне към членовете на Европейския съюз най-вече със следните слова: „Но разбрах ви, че нямате в себе си любов Божия. Аз дойдох в името на Моя Отец, и Ме не приемате; но, ако друг дойде в свое име, него ще приемете“ (срв. Иоан 5:42-43).

На народите от страните-членки на Евросъюза – след доброволното им приемане на кредитно робство, деградацията, подчинението и контрола от страна на чуждестранни кредитори, електронното регулиране на всички сделки над 500 евро, ограбването на банковите депозити, лишаването от национален суверенитет – не им остава друго, освен да очакват изпълнението на пророчеството от Апокалипсиса: „Щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му“ (срв. Откр. 13:16-17).

                                                                                           С уважение,
                                                                                           Архимандрит Христофор Агелоглу
                                                                                           духовник от гръцкия манастир „Всемилостива Застъпница“

Бележки

1. http://russian.rt.com/Economics/5823
2. „Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има трусове, и ще има глад и смутове. Това е начало на болки“ (срв. Марк. 13:8).

Източник: www.amen.gr
Превод: Владимир Петров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...