Обезличаване на християнствотоМоже да харесате още...

25 Отговори

 1. Владиков каза:

  Като че ли съвременият християнски свят вижда възраждането на езичеството,победено в първите векове от вярата на светиите проляли кръвта си за Христос.Интересът към средните векове е недостатъчен. Влияние между старите култури и християнството естествено има.Мисля че беше в Созопол, църквата Св.Георги е построена върху жертвеник на тракииският коник.Нима от това християнството губи?Съвсем не.Използвана е близоста на образите и хората вече почитат коник в кито живее Христос-Спасителят на света.В иконографията до3-4век има толкова силни стилни влияния.Антично(има образци в които Христос е в образа на Орфей),семитско.Духът е този които животвори.Християнството използва тези фрагменти и ставаики част от Църквата те се преобразяват в Христос

 2. Дон Кихот каза:

  Чурешки е от тези неофити, които стадат от идеологически максимализъм. Той жадува за чистото, неосквернено, първично християнство, каквото няма и никога не е имало.
  .
  През декември гледах с интерес в Коптския музей в Кайро как в продължение на няколко века са смесени езически и християнски елементи в късноантичните и раннохристиянските паметници. Примери – бол. Манастирът „Св. Мина“ в София е основан след съновидение на водачката на добросамарянската секта у нас. И до днес там суеверните люде се опасват пред чудотворната икона с вериги и ги заключват и отключват три пъти, за да се отприщело здравето или късмета им. Препоръчвам на Чурешки да отиде там и да спре тези магически практики – не не с маниерите на Николайчо, който блъскаше и риташе нунция в „Св. Неделя“.

 3. deiwos каза:

  едно нещо винаги ме е изумявало, древните езичници поне са казвали, Когато фактите говорят и боговете мълчат, единствено обаче християните явно продължавата да оборват и фактите. Уважаеми г-не, с подобни тези самата църква до един доста късен период е твърдяла и че земята е тепсия

 4. deiwos каза:

  България не започва с Християнството и ако вас ви е срам и сте нетолерантен спрямо вярата на предците си, не всички са така и смятам, че това е тяхно право. Да нападате обаче историята, защото тя в момента нте ви е угодна и ако бяхте в състояние да заровите всички разкопани могили и да затриете всички изследвания, за да покажете дивите и прости траки, езичници, разбирате ли, които християнството било просветило, да цитирам: „…Нали бесите, ако земята и душата им са корави, ако и те самите са по-корави от тамошния сняг, са станали сега по твое напътствие кротки овце, които се трупат в кошарата на мира.“ Страхът явно е станал съветник на доста съвременни християни, не вярата, а това е най-лошото. Тези, които са първата култура на тази земя не са били християни, направили са ги такива, по същият начин господа, по който турският поробител направи от българи мохамедани и с това християните мисионери по тези земи са поробител, а не животворен източник.

 5. deiwos каза:

  не може като българи да искате на Перперек да се правят разкопки на християнската църква, а не на храма на Дионис, защото била християнска и да не ви пука, че това е паметник на поробителя, на този който е клал и поробвал вашите, а храмът на Диониса е наследството на Вашите предци, на тези които са били тук много преди въобще Исус да го има на белия свят…

 6. Дон Кихот каза:

  Чурешки прекалява, но и Вие също. Пишете, че „турският поробител направи от българи мохамедани“. Правилно е „османският“, защото мнозина в султанската йерархия не са били турци. Освен това, помаците до голяма степен са приели доброволно исляма и затова и досега са фанатични негови последователи.
  .
  „християните мисионери по тези земи са поробител, а не животворен източник.“ Какъв поробител е бил св. Никита Ремесиански – един скромен монах, който буквално си сложил главата в торбата, когато с един кръст тръгнал да прави от разбойниците беси християни? Да, в края на ІV век, когато излизат законите на Теодосий Велики и езичеството става углавно престъпление, имало е насилие. Но огромната част от хората тогава приемат християнството доброволно – от убеждение или за облага.
  .
  Тази историческа промяна е неизбежна. Напразно ратувате за връщане към примитивното и аморално езичество.

 7. Грешник каза:

  НАШИЯТ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС Е „ВЕЧНО СЪЩЕСТВУВАЩИЯТ“ (ИЗХ. 3:14 ).
  И още:
  „Неправедният нека върши още неправда; нечистият нека се още скверни; праведният нека върши още правда, а светият нека се още осветява. Ето, ида скоро, и отплатата Ми е с Мене, за да въздам всекиму според делата му. Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният. Блажени са, които изпълняват заповедите Му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите“ ( Откр. 22:11-14 ).
  Напомням Ви и призива на нашия Господ Иисус Христос: „Покайте се, защото се приближи Царството небесно“ ( Мат. 4:17 ).

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ! АМИН!

 8. glory каза:

  Добра работа на г-н Чурешки.Чудесно предупреждение да внимаваме.Чудя се на архиДона,как се е заплел в самоотрицание на Човешката си природа.

 9. glory каза:

  И за deiwos,по спокойно с тепсията на която ни поднасяш компота от „факти“

 10. Ангел Небесен каза:

  драги deiwos много смело от ваша страна да се включите в този сайт, поздрави от мен!
  Както забелязвате жрецът сам си постави собствената присъда заявавйки, че никога не е имало ЧИСТО християнство, не стига това, но и нарича другите сектанти; понеже нали знаете той говори Истината от първа ръка, доверете се на жреца, той ще ви излекува. Без „истината“ си жрецът е едно НИЩО, той е сто пъти по-вреден и от индиански шаман, а „християнството“ е поне хиляда пъти по-зловредно и от зверските жертвоприношения на ацтеките. Там поне убиват само тялото; при „християнството“ имаме РАДИКАЛНО развращаване, умопомрачаващ вирус на централно ниво, който предизвиква у жреца и посветеният от него в тайнството да гледа на целият свят от „едната страна“, „правилната“, а всичко друго е „грешен“ свят, който трябва да се покори на „святата“ „истина“, двободната воля е само претекст за тази гавра.
  На тез глупости как „християнството“ взимало езическите формули и ги „освещавало“ влагайки им друг смисъл, вече и децата не вярват, те са само инструмент в ръцете на жреца да „приобщава“ към „общината“ на посветените.
  Разбира се тук всички ще отричат, но аз ви предлагам да е си го слагате на сърце и да се забавлявате с „истинните“ им коментари. Може да научите много за религиозната невроза при православните.
  сърдечен поздрав

 11. Дон Кихот каза:

  Трябва да има някаква граница поместването на сатанински мнения в този православен сайт. Иначе съществуването му става безсмислено.

 12. radotr каза:

  Дон Кихот, що се впрягаш. „Ангел“-а пак са го хванали бесовете и си играят с него и си го подхвърлят един на друг. deiwos пък е друга бира 🙂 .
  Тук със сатанизма си на прав път. 😉

 13. Florian каза:

  Много плитки и дори неадекватни са често оценките на някои от сайта относно изказванията на Ангел Небесен. Ако някои се опитат по-дълбоко и поне малко по-непредубедено да се зачетат в коментарите му, сами ще открият, че изказнванията им относно него нямат нищо общо със смисъла на казаното в коментарите му.

 14. Дон Кихот каза:

  – Акуло, как преживявате в тези модерни времена?
  – О, чудесно! Боря се за свобода и равни права.
  – ?!
  – Много просто. Казвам на сардината: “Имаме равни права. Опитай се да ме глътнеш.” Тя се опитва, и не успява. После аз се опитвам, и…

 15. Тина каза:

  Статията е прекрасна! Авторът много ясно заявява, че не е против изследванията на античността, но че „те не бива да водят до пристрастия към езически култове“. Нали именно християнството ни направи културен народ. Нали именно то ни отвори пътя към науката, просветата и писмеността!

 16. portos каза:

  Цитат от deiwos : „…обаче християните явно продължавата да оборват и фактите. Уважаеми г-не, с подобни тези самата църква до един доста късен период е твърдяла и че земята е тепсия“

  От Гари Демар:
  „В последните години бяха издадени многобройни книги предназначени да дадат по-точно тълкуване на историята и да разрушат дълго поддържаните митове. Например, един от най-любимите исторически митове е, че Христофор Колумб бил отплавал на запад от Европа за да докаже, че земята е кръгла.[1] Биографът на Колумб, Елиът Морисън, описва разказа като “чиста фантасмагория” и “заблудителна и злонамерена глупост.”[2]

  Питагорейците през шести век пр. Хр. са учели, че земята е сферична, а Аристотел го е доказал, като е наблюдавал “по време на затъмнение, че земята хвърля сферична сянка върху луната.”[3] Учените и църковните ръководители през шестнадесети век са учели, че земята е кръгла, на основата на изследване на създадения ред и Писанието:

  Научното доказателство за сферичността на земята е било наложено от религията; Бог е направил земята сфера защото това е била най-съвършената форма. В Стария Завет има споменаване на това в Исая 40:22: “Онзи, Който седи над кръга на земята” – като “кръг” е превод на еврейската дума khug, сфера.[4]

  В годината, в която Колумб отплава в историята, Мартин Бехайм от Нюремберг, Германия, създава земен глобус. Никой не прави глобус, ако вярва, че земята е плоска.“

 17. portos каза:

  Перифраза по deiwos:

  Обаче българските атеисти и езичници упорито вярват, че държат монопола върху „чистата наука“, нещо, от което европейските такива се отказаха, разлагайки се в агностицизъм и релативизъм, но не и родните – те ще си останат комунисти и това е резултат от техния наследен, но изроден християнски максимализъм

 18. deiwos каза:

  Знаете ли, явно обичате да забравяте, или така ви харесва или ви е угодно. Първо, възстановяването в съвремеността на езически практики става естествено, тъй като нещо което е потискано хиляда години и е съществувало в скрита форма сеге вече няма нужда да бъде крито, без значение дали това ви харесва, времената се менят. Надявам се не вярвате, че Църквата е успяла наистина да унищожи всички древни писания, които са нехристиянски. За щастие на някои от нас, това не се е случило и на тяхна база могат да се възстановят достатъчно практики стига разбира се да има желаещи, но не се ли запитвате друго, защо все повече хора се обръщат към това, към езичеството, към природното. Обръщат се, защото догматиката на християнството, не на Исус, а на църквата, когато бъде подложена на един свестен анализ и на достатъчно познание на историята и фолклора издъхва. За щастие обаче не сме в средновековието, когато масата е била неграмотна, а едната библия в селото се е чела само от отчето. Църквите станаха сгради с климатици, с тлъсти отчета, не със свещеници, това е била причината да си отиде и езичеството като организирана вяра, разликата обаче е другаде, то не си е отишло като вяра, защото то е естествено създадено, то е образувано през хилядолетната история и бит на човека с обредите, с преданията, а не на база хора и техните проповеди. Християнството замести езичеството само защото първите, които го проповядваха показаха една външна чистота и скромност

 19. deiwos каза:

  тях обаче ги няма отдавна, те си отидоха с една интересна дата, а именно 380 г.
  С едикт на император Флавий Теодосий от 27 февруари 380 г. християнството се обявява за единствената религия в римската империя. Този едикт изисква „всички други народи, които са под нашето благоразположение и управление, трябва да приемат религията донесена на римляните от божествения апостол Петър.” Нехристияните са наричани „противни, еретици, тъпи и слепи”. В друг едикт Теодосий нарича всички, които не са приели новата религия ЛУДИ и поставя под удара на закона всички отклонения от догмите на църквата. Християнските свещенници тръгват срещу храма на Деметра в Елевзина и опитват да линчуват жреците Несторий и Приск. 95 годишният първожрец Несторий завършва Елевзинските мистерии и обявява настъпването на господство на духовна тъмнина над хората.

 20. portos каза:

  Цитат от
  „За щастие на някои от нас, това не се е случило и на тяхна база могат да се възстановят достатъчно практики стига разбира се да има желаещи…“

  Да! Има ли желаещи майки да хвърлят пеленачетата си върху нажежените плочи в ръцете на Дагон?? Има ли желаещи младоженци да предоставят невестите си да ги вкусва някой нов „божествен“ Калигула – Самодържец? Има ли желаещи младежи да бъдат обладавани от демони??

  Простете г-не, но вие пишете кръгли глупости – рамантичното ви бунтарство срещу Евангелието и Църквата не държи сметка за последствията от културния избор…

  Успокойте се – няма да горим. Ще унищваме (показваме епистемологичната и културна нищожност:

  http://www.pravoslavieto.com/art/movies/Da_Vinchi_Code_Angelov.htm

 21. deiwos каза:

  Уважаеми, да обвинявате бог Дагон, което е доста различно от описаното в библията или друго божество за безумствата правени в тяхно име е предпоставка да обвините и Исус за няколкото милиона жертви на инквизицията…, поне аз смятам така, но вие може да отречете и че е имало такава или пък, че тя била на Запад и православието няма нищо общо..

 22. Florian каза:

  всъщност откъде взехте информацията за „няколкото милиона жертви на инквизицията…“ ?

 23. deiwos каза:

  Откъде съм ги взел ли, абе вие откъде падате? Не само че са запазени документите, ами уважаеми една голяма част намираща се в Саксония съм виждал лично, именно съдебна документация по делата с/у вещици. Разбира с Вие ще кажет, че това не е съществувало, но знаете ли, твърдението не променя реалността, само я видоизменя…
  Както и да е, лошото е че тук се сблъскваме с православен фанатизъм, равен на този, който съм виждал в арабския свят…

 24. Florian каза:

  благодаря ви, че ми отговаряте по толкова сериозен, изчерпателен, професионален и компетентен начин. Всъщност зададох ви въпроса само за да имате възможност да покажете компетентността и дълбочината на знанията си в една още по-голяма степен. По-удовлетворен от начина, по който ми отговаряте, вярвайте ми, не бих могъл да бъда!
  p.s. По отношение на „православния фанатизъм“, за който говорите, особено ако става дума за мен, имате пълно право, т.е. „православния фанатизъм“ е първата ми природа, а „светата инквизиция“ е втората.

 25. portos каза:

  А пък аз подписвам статиите си с кръвта на езичници. Да. И ям сърца от окултисти, и току-току се гавря с траколози и дагонисти. Специалитетът ми пък съм го запазил за последователи на ТМ – фистинг с крак…