Германия: Интегриране на религията с биологията?Източник:
Le Temps.ch

В Германия се разразява полемика за креационизма. Как се стигна дотам да се дебатира за теорията, според която светът е сътворен в седем дни? Страстите отприщи Карин Волф, министърката на образованието и културните въпроси на провинция Хесен. В неотдавнашното й интервю за Франкфуртер алгемайне цайтунг тя пледира обучението по биология да засяга въпроси и от богословско и философско естество, като например човешкия разум. Тя поиска също така вероучението да изучава и еволюцията. Много бързо се чуха критики: не рискуваме ли да навредим и на науката, и на религията?

Отворени врати за креационизма

„Що се отнася до произхода на света, не виждам противоречие между биологичната еволюция и библейското обяснение”, заяви Карин Волф. Изказването й предизвика у някои страхове, че креационисткото движение ще се възползва, за да навлезе в немската образователна система. И то в страна, която традиционно разграничава религия и наука. Карин Волф получи подкрепата на епископа на Аугсбург, но протестантските и католическите църкви не одобриха мнението й, смятайки, че обучението по биология не е благоприятна рамка за дискутиране на креационистките тези.

Полемиката в Европа

В Европа тази полемика не е нова. Креационисткият натиск нараства, подкрепян от лични инициативи: като случая с книгата, разпратена безплатно от един турчин до множество френски, белгийски и швейцарски училища (Le Temps, 29.03.07). Или пък политически: министри, отговарящи за образованието, като в Сърбия и Италия, поискаха безуспешно оттеглянето на теорията за еволюцията от учебните програми. Полемиката стана обект на разширен доклад в Съвета на Европа. В заключението му авторът иска от страните членки да се застъпят по-активно за научното познание и теорията за еволюцията. Искането беше отхвърлено. Дебатът едва сега започва.

Превод: Екатерина Крумова


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...