Патриарх Максим отслужи молебен за медиците



 

Източник: Darik News

Лично патриарх Максим отслужи в катедралния храм „Свети Александър Невски” благодарствения молебен за избавлението на българските медици и тяхното завръщане от Либия.

Валентина, Валя, Нася, Кристияна и д-р Ашраф пристигнаха със свои близки в катедралния храм. На молебена не успя да дойде д-р Здравко Георгиев, който все още е в болница, както и Снежана Димитрова, която не е в София.

„Многая лета” сложи финала на тържествения молебен, с който патриарх Максим благодари на Бог от името на българите и Православната църква за спасението на медиците.

В прочетено по време на молебена изявление от името на Светия Синод се казва, че след продължителни страдания и смъртни присъди медиците са почувствали полъха на свободата и са полетели към родната земя. „Френският президентски самолет ни донесе безценен дар. Родната ни църква непрестанно се молеше за освобождаването на медиците ни, споменаваше в молитвите си и пострадалите либийски деца – и радостта не закъсня. Слава Богу, слава на Спасителя!”, се посочва още в позицията на Светия Синод.

Преди два месеца и половина – на 12 май, точно храм „Свети Александър Невски” събра трите чудотворни икони на Богородица. На грандиозен молебен тогава хиляди българи се молеха за свободата на медиците.

Медицинските сестри признаха, че влизат за първи път в православен храм от девет години насам, но че никога не са преставали да се молят. Валя Червеняшка обясни, че пали свещ за първи път от девет години, когато е заминала за Либия. Случвало ми се е в тежки моменти да губя вяра, призна тя и добави, че всички медици усещат радостта на хората от тяхното завръщане.

Д-р Ашраф благодари на всички християни, дошли на този площад през май, чиито молитви за освобождаването на медиците са били чути. „Слава на Бог и благодарности на велика България”, каза палестинският лекар с българско гражданство.

Родителите на Ашраф ал Хаджуч, които също дойдоха на молебена, благодариха отново на всички, помогнали за освобождаването на медиците. „Благодарим на Българската православна църква, че направи онзи благословен молебен – това бяха благословени от бога молитви, чути молитви за тяхната свобода. И слава Богу той изпълни молитвите ни – днес ние благодарихме за това”, каза бащата на д-р Ашраф.

Туристи и столичани, дошли на молебена, поздравяваха медиците. „Имаше сълзи в очите им – плаках и аз”, призна възрастна жена. Според нея сред благодарностите на всички политически фигури, много хора са забравили, че хиляди българи се събраха на през май пред „Свети Александър Невски”. „Трябва да благодарим на Света Богородица”, каза още тя.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...