Година след кризата с карикатурите на МохамедИзточник: Deutsche Welle

Точно преди година датският вестник Юландс Постен публикува няколко карикатури на пророка Мохамед. Тогава още никой не знаеше, че това е началото на голяма криза, разразила се четири месеца по-късно, когато масовите протести в ислямските страни срещу карикатурите отнеха живота на 50 души. Оттогава насам историята се повтаря в различни вариации: речта на папата, свалената опера в Берлин. Лидерите на Ал Кайда продължават да обвиняват Запада, че води Кръстоносни походи срещу мюсюлманството. В Дания обаче духовете постепенно се успокояват.

Малката, уютно сгушена Дания беше разтърсена като земетресение. Откакто в ислямските страни започнаха да палят Данеброг (така се нарича националният флаг на страната), датчаните не престават да спорят за свободата на словото, етиката, респекта и толерантността. Вярно, дебатите вече не са така разгорещени, но базисният конфликт все още буни духовете. Дали при публикуването на карикатурите на Мохамед наистина е ставало дума за експеримент с автоцензурата, както твърдят от вестник Юландс Постен, където се появи публикацията?

Нека да си припомним историята. В дъното на всичко беше една детска книжка от датски автор. Каре Блутиген тъй и не успял да намери карикатурист, готов да разкаже в картинки живота на Мохамед. Мнозина смятат обаче, че публикуването на карикатурите трябва да се анализира в контекста на участието на Дания в Иракската война и твърдата политика на правителството по отношение на чужденците. Специалистът по въпросите на исляма Йорген Баак смята:

“Проблемът започна с това, че вестникът успя да представи публикацията си като борба за свободата на словото. Премиерът Расмусен пое темата и месеци наред твърдеше същото. Всъщност публикуването на карикатурите си беше преднамерена провокация. В редакцията на Юландс Постен никой не желаеше да обсъжда въпроса за отговорността, която чертае и границите на свободата на словото.”

Около четири месеца след публикуването на карикатурите в ислямските страни избухнаха масови протести. Мнозина духовни лидери в ислямския свят насочиха тези протести и срещу строгата имиграционна политика в Дания, както и срещу – по техните твърдения – антислямските настроение в тази страна. Те често пъти представяха пред хората много по-груби карикатури срещу Мохамед, твърдейки, че тъкмо това е излязло във вестника. В хода на протестите загинаха поне 50 души, а апогеят им беше достигнат след изборната победа на Хамас в Палестина. Днес датските ислямски духовници като имам Абу Лабан призовават към успокояване и отрезвяване:

“Главното ми послание гласи: да гледаме позитивно и оптимистично в бъдещето, да оставим миналото зад гърба си. Измина една година, конфликтът затихна. Вярно, още има рана, но сега трябва да я лекуваме.”

Съмнително е обаче дали това лечение ще успее. Датските и шведските интелектуалци твърдят, че от случая с публикуваните карикатури нараства готовността за автоцензура в медиите. В Германия наскоро беше свалена постановка на Моцартовата опера Идоменео в Берлин поради страх от ислямистски атаки. Вестник Юландс Постен остава в кличн с исляма, докато много либерални медии ратуват за сближаване и разбирателство. Пер Бех Томас написа цяла книга за кризата около карикатурите на Мохамед:

“Мисля, че и двете страни, и християните и мюсюлманите, научиха по нещо от кризата. Това е добре. В същото време наблюдаваме политическа поляризация. Мюсюлманските фундаменталисти все повече са убедени, че всичките им предразсъдъци към Запада са чиста монета.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...