Кой плаща за Хелоуин в България?


Древната страна България, имаща своя самобитна култура, неповредена църковна традиция, някога подарила на огромна Русия славянския език и на целия свят множество светци, днес изживява нелеки времена – не само в икономическия живот, но и преди всичко в своето духовно състояние. Аз, един чужденец, пристигнал в България, не спирам да се възхищавам на самобитността на тази топла, гостоприемна, красива страна. И ето – изведнъж през есента, наистина като «дяволчето от кутийката» (старинен руски израз) – Хелоуин в България!

Сурогатен американски ден на всички светии. И което особено ме потриса – прекрасно организиран и финансиран. Голям брой реклами и телевизионни предавания, посветени на този лъжепразник; мероприятия в училища, офиси и ресторанти, внимание от страна на пресата и телевизионните канали.

Като чужденец, започвам да се обърквам. Във всички български туристически справочници е написано, че България е страна предимно православна, че тя една от първите приела християнството и много векове е успявала да го опази; че православието в България е държавообразуваща религия. Но не съм забелязал, така широко, както Хелоуин, в България да се „рекламират“ Великден, Рождество Христово, празниците на св. св. Кирил и Методий, Георгьовден.

С Хелоуин, като маркетинг, всичко е много по-успешно. Какво е това? Изгодна финансова акция или опит да се купи душата на древния български народ? Откъде се е взела тази наглост и надменната сигурност в успеха?!

Ако отворим православния календар на Българската православна църква (а трябва да се отваря именно той, а не будисткия, нито католическия, нито юдейския, протестантския или ислямския календар), ще видим, че през 2008 година Денят на всички светии е бил на 22 юни, а през 2009 г. ще бъде на 14 юни. Този празник е подвижен и се отбелязва в зависимост от деня на Пасхата (Великден), която също така всяка година се пада на различни дати, в зависимост от лунния календар. Денят на всички светии се празнува следващата неделя след празника на Светата Петдесетница (Троица). Така че направо е невъзможно да се разбере как в православна България се е появил празник на всички светии през есента. А особенно трудно е да се разбере защо денят на всички светии трябва да се отбелязва с всеобщо беснуване, с преобличане като мъртъвци, вещици и други изчадия на ада.

От древността духовната традиция ни говори за това, че светостта е личностна норма, а не нещо прекалено завишено и изначално непостижимо, а пък нашето битие, което е под нивото на светостта, е битие под нивото на нормата, но не самата норма, както би ни се искало да мислим. И затова, като празнуваме деня на всички светии, би трябвало поне в този ден да се опитаме да се извисим до недосегаемата святост на Божиите угодници. По-просто казано, да станем малко по-добри, отколкото сме. И това е напълно разбираемо. Естествено, че ни се иска да се повеселим, да се пошегуваме, да поактьорстваме, да се помайтапим, защото сме живи и весели хора. Но за тази цел съществува друго време – специалните дни от Рождество Христово до Богоявление, когато ние коледуваме, преобличаме се и се шегуваме. Също такава е седмицата преди Великия пост – Сирната.

Нямам нищо против това, че България е избрала своя политически и икономически път на развитие в Европейския съюз, че във военните въпроси тя е съединила своите устреми със Северо-атлантическия алианс. Това е реалният избор ако не на целия народ (това не зная), то поне на политическия елит. Този въпрос не се обсъжда. Обсъжда се въпроса доколко е възможна продажбата на душата – на собствената национална, културна и религиозна идентичност, наред с политически, икономически и военни предпочитания. Твърдо обаче можем да кажем, че нито Европа, нито Америка са тези, които могат да учат България на култура и духовност.

Няма да правя в своята статия някакви изводи, защото не е коректно чужденецът да обсъжда интересите на друга държава; само изказвам своето удивление.

Всички знаем колко е трудно сега във финансово отношение да се издаде книга, да се проведе рекламна акция, да се внедри в съзнанието на публиката една иди друга мисъл. За всичко това са необходими реални, големи пари. И аз бих искал да се обърна към сърцата и разума на българския народ и да задам един въпрос: ОПИТАЙТЕ СЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ, И ДА ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСА «КОЙ И ЗАЩО Е ПЛАТИЛ ЗА ХЕЛОУИН В БЪЛГАРИЯ?» Отговорът на този въпрос може да предпази страната от множество ненужни грешки. Защото политиката, икономиката, военната сила – всичко това е вторично. Най-главното в човека е неговата вяра, неговият светоглед. Ако се повреди светогледът на нацията, няма да помогнат нито законите, нито парите, нито оръжието. Ако човекът стане безнравствен, той ще започне или да игнорира, или умело да заобикаля законите; в политиката той ще избере пътя на двойните стандарти; парите ще постави в услуга на себе си и на своите пороци, а не на благото на обществото; с оръжието пък ще се възползва непредсказуемо и агресивно.

Представете си огромен междуконтинентален кораб, на борда на който има множество ресторанти, храни, луксозни каюти, басейни и кинозали, съвременно въоръжение за отразяване на неочаквана агрессия, свръхнови средства за комуникации и много други неща. Но този кораб няма един малък прибор – компас. Той неправилно се ориентира в пространството. Кажете, може ли този кораб успешно и своевременно да стигне там, където се е запътил? Не, не и още веднъж не. Той или ще се отклони от курса и вместо в Америка ще пристигне в Африка, или ще заседне в плитчините, или съвсем ще се изгуби в безкрайните простори на световния океан, като изразходва и последната капка гориво. Такъв малък, но тъй необходим прибор в живота на човека и на цял един народ е нравственото начало и душата, без които ние не знаем накъде да вървим.

5 ноември, София

Игумен Исидор e представител на Московския и на Цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

14 Отговори

 1. topalski каза:

  Прочувствена руска загриженост за опазване на „неповредената“ ни църковна традиция. Просто да се просълзиш!

 2. pavelpenev каза:

  Факта е факт, независимо кой го казва. За жалост децата се „кефят“ на празните празници. Ние сме виновни – аз, ти, той, всички.

 3. portos каза:

  Да. И мен ме хващат на вълни ту русофилия, ту русофибия. Ама някой път си мисля – май е по-добре да виждаж поклоници, които ядат трева и пръст от гробове на светители, но ревниви за светите тайни, отколкото такива, които веднъж годишно ходят да забиват незапалени цигари в гроба на близък покойник, щото оня бил пушач приживе. Първото е благочестие на орално ниво (според израз на дякон Кураев. А, второто (нашето) незнам как да го окачествя. Всъщност знам – но нали не съм по-голям от хляба си, ще се въздържа. А не е да нямаме добри традиции. Ама просветителите и будителите ни са малко нещо странно племе. Все народа винят, а в толкова отношения сами не умеят да си вържат гащите – богослови, публицисти, будна църковна съвест… А някой като отец Исидор щом ни припомни очевидното, ония го избиват на нациоанализъм и антиимпериализъм… Иначе продават предците си за чифт обувки… Ох, дълга и смрадлива тема е това.

 4. refab каза:

  или почти не е актуална! В причинността за приемането на това празнуване участват: 1.СНОБИЗМЪТ на не малка част от българското общество; 2. оправдано желание на децата за АТРАКТИВНОСТ И ИГРА; 3. НЕПОЗНАВАНЕ на православно-християнската духовност, включително и в мистичната и част-най-важната!; 4. умишлена, полуумишлена или спонтанна КУЛТУРНА (културно-религиозна) ИНВАЗИЯ от страна на Първият свят?; 5. Други?….

 5. missi каза:

  Трябва винаги да дойде някой чужденец,та да ни покаже мискинлъка.
  Аз лично,не помня някой от клира на БПЦ/особено висшия/да каже и дума за това.
  Веднага контрата е :“ау,не трябва да се обръща внимание,така само се засилва интереса“.И така,понеже не обръщаме внимание,за да не го загасим,огъня си бушува във всички проявления на адовите грехове-проституция,наркомания,чуждо /идоло/поклонство,суеверие НЕВЕЖЕСТВО.
  Браво на о.Исидор.Благослови дядо!

 6. mira каза:

  Ха да видим сега какво ще каже Виктор Костов?
  Може би ще е супер доволен.Едва ли ще има нещо против,нали Го-син Костов.ПО добре американци отколкото комунисти.
  Ама не е добре!Нито вашите меценати,нито някой друг,защото просто не им пука за България и хората и .

 7. refab каза:

  само от евентуалната гледна точка на децата-като възможност за забавление, реших да отбележа за вероятността автора на статията да е с НАБЕЛЯЗАНА ПАРАНОИДНОСТ!?…Има един тип хора, които във всичко виждат заговори, „организиране и финансиране“ (вж. статията)…Част от тези хора са СУБПСИХОТИЦИ (малко на границата на лека или по-изразена НАЛУДНИЧАВОСТ). Когато в основата на религиозното чувство на един човек има не малък дял болна мистика и/или „мътнота“, резултатът е именно такъв-ПОВИШЕНА СТЕПЕН НА ПСИХОТИЧНОСТ! Интересно е колко от формално и неформално религиозните хора, тип „ритуалчици“ или не, си дават сметка за възможната си близост с ПСИХОТИЗМА, съответно и със собствената си ПРЕЛЪСТЕНОСТ!?

 8. Дон Кихот каза:

  „Некий инок разгадывал братьям сны. Нечистый посылал им сны, а тому монаху внушал, как их следует толковать. И все его предсказания сбывались! И так этот «провидец» уверился в своей всегдашней правоте, что вскоре нечистый его и запнул: показал ему во сне, что все христиане во главе с апостолами идут во ад, а иудеи — в рай. Ну, тот и поверил, потому что до сих пор никогда не ошибался. Поверил, принял иудейство, обрезание… Потом его черви живым съели.“

 9. skitnik каза:

  Принцип в логиката е ,че от погрешни предпоставки може да се изведе всичко.
  1.Погрешна предпоставка – да се оръждествява миналото със настоящето.Никой народ не е „виновен“ за своето минало ,само за настоящето си.
  2.Погрешна предпоставка ,която следва от първата ,че българският народ е християнски и то православен заради миналото си.Всеизвестно е .че Бог няма внуци ,а синове и дъщери.
  От там и изводите са погрешни-някой бил платил ,ние така или иначе се продаваме без пари ,само да дойде някой от някаде и да свирне ние сме готови да играем ,каквото иска ,било то казачок ,било кючек ,било рап ,няма значение ,всичко може да играем само ни свирнете.

 10. Kerigma каза:

  Вие руснаците оставихте православното пеене и се поведохте по италианското. Наденахте морави раса като кардинали. Възприехте от протестантско-католическите германци коледната елхичка, и боядисаните яйца а от евреите шабатския козунак. В края на 19ти век ни ги наложихте и на нас. Сега като ни съветвате да не приемаме американския Хелуин, означава ли това, че да се пречистим трябва да се откажем и от козунака, боядисаните яйца и коледната елхичка, която вашите бащи не успяха да направят новогодишна!

 11. Chorbalan4o каза:

  бравус, Керигма, трябва да се слагат на място лицемерните руснаци!

 12. andrey каза:

  Оригинално е това, което е написал Керигма за заемките, но не е зле да даде и някакви аргументи и доказателства, защото иначе твърденията му изглеждат голословни (имам предвид за яйцата и козунаците).
  Пък дори и така да е, не виждам нищо лошо в тези заемки. Я си представете Коледа без коледна елха или Великден без яйца и козунаци?! Нашият суров Керигма сигурно минава без тях, но аз не мога, признавам.

  Добра е статията на отец игумена, но наистина има малко конспирологичен уклон. Само едно нещо ни принуждава да празнуваме идиотски измишльотини като Хелоуин – и това е собствената ни безгръбначност.

 13. Рекс ван Байт каза:

  Всичко руско е величаво, вкл. и наивността!
  И какво че стане, ако се напънем да научим кой плаща за Хелоуйн? После?

  Я аз да попитам на свой ред… Защо като искам да намерим некоя хубава песен из руското нет-пространство (например на Любе, Чиж и др. нормални и прилични изпълнители), все на порно сайтове се нахендрям? Че и полепват като казашки бодил – нема откачане!
  Ама на мен не ми иде да поръчам на руските братя и сестри да се опитат да разберат кой плаща и защо.

  Ако игумена смета че е важно – той да разузнае.

 14. Kerigma каза:

  Андрей, не виждам защо трябва да доказвам откъде идват боядисаните яйца, козунака и елхичката. Добре известно е че такава традиция не съществува в България до освобождението и че тези неща идват с руските войски и с офицерските предпочитания . . . .

  A notation in the household accounts of Edward I of England showed an expenditure of eighteen pence for 450 eggs to be gold-leafed and colored for Easter gifts . . . .
  Different towns, countries, and regions of Europe have their own characteristic breads baked especially for Easter. Germans and Austrians make several versions of Osterzopf (Easter braid), Osterkranz (Easter wreath), and Striezel (stacked braided bread), as well as smaller breads in the shape of rabbits, lambs, chicks, and Easter baskets. The Czechs bake fancy Easter buns known as velikonocni pecivo. Many of these central European breads include one or more Easter eggs as part of the design, because eggs are a symbol of the regeneration of life.
  Italy offers a particularly rich variety of regional Easter breads, including Genoa’s pan dolce, full of raisins . . . etc etc
  А за това че евреите ядат хала (бриош, козунак) на шабат вечерята съм сигурен, но не знам дали не е християнско кулинарно влияние . . .струва си да се разрови човек . . . само да има време . . . . http://www.sxc.hu/photo/984955