Нашествие на източните учения в християнствотоМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Тази статия на о. Серафим /предполагам – Роуз/ е категорично против медитацията. Това е крайно мнение. Ако медитацията бъде очистена от индуистките митологични елементи и бъде преместена в силовото поле на православието, от нея може да има полза, което медицината отдавна е доказала. Какво е например исихасткото съзерцание с или без Иисусовата молитва, за което мнозина дърдорят, без да го практикуват? Затова ап. Павел препоръчва да изпитваме всичко и да се държим за доброто.

 2. miglena каза:

  грешите в своето пристрастие към медитацията.

  Какво значи „ако медитацията бъде очистена…“, „преместена в силовото поле…“- нещо като „ако баба ми беше мъжка…“

  http://www.dveri.bg/content/view/5620/98/
  Автор архим. Захариас (Захару)
  изваждам малък цитат:

  „В наши дни често срещаме едно объркване и дори заблуда на неопитните, което произтича от погрешното свързване на Иисусовата молитва с практикуването на йога, на будизма, трансценденталната медитация и други подобни източни практики. Приликата, която се твърди, че съществува между тях, ако я има изобщо, е чисто външна, и то на много ниско равнище. Коренната разлика между християнството и другите религии се състои в това, че Иисусовата молитва се основава на Откровението на Живия и Личностен Бог, Светата Троица. Следването на други пътища не може да доведе до изграждането на лично отношение между Бога и молещия се човек.“

 3. refab каза:

  дали става дума за Серафим Роуз? Ей, редактори, нека се стремим към поне минимална степен на коректност! 🙁 ….Като се има предвид това, че Серафим Роуз отделя голямо място на подобна тематика в една от своите книги („Православието-религия на бъдещето“), доста вероятно е статията да е от него, въпреки че стилът ми се струва малко по-незадълбочен от обичайното за този забележителен автор.Може би е така, поради относителната несериозност на тази ТМ, в сравнение с други източни явления.

 4. refab каза:

  разлика между православно-християнската и източната медитации (meditazione, ит.-размишление, съзерцание, размисляне).Приликата е в това, че се цели промяна на „естеството“, надскачане на природата, постигане на трансцендентален пробив, ниво! Разликата е , общо казано, в догматичните основи и в правилата за медитация. Този въпрос (за медитацията) е още един повод за изтъкване на ОГРОМНАТА , ключова роля, която има за православното християнство доктрината на св. Григорий Палама, който, ако съм разбрал правилно, почти (или никак!?) не бил застъпен в богословското образование!?!? в България!? ГОЛЯМ СРАМ И ПОЗОР , ако наистина е така!

 5. Toshev2006 каза:

  За да говориш за медитация и исихазъм /имайки предвид молитвеното богосъзерцание- в православието/към което принадлежи и практикуването на Иисусовата молитва, като сърдечна молитва, трябва добре да познаваш от опит и двете, което в дълбочина е знаел о.Серафим /роуз/. Затова и си позволява да критикува и изобличава медитацията като „духовна“ практика, имитираща сърдечната и безмълвната молитва в православието. По външно изражение между двете може и да има голяма прилика, но то е като приликата между горската печурка и нейния двойник. разликата е тази, че едната е ядлива гъба, а другата е отровна. Та о.Серафим ни открива подводните камъни -опасни за християнина с любопитен ум.
  А твърденията на Дон Кихот ми приличат на предложение да пазаруваш с фалшиви банкноти докато не те хване полицията.

 6. lyublyana каза:

  „Mодерните“ хора,които искат да постигат бързи резултати стават участници в какви ли не „религиозни театри“…
  тук, в България, дъновистите играят спектакъл-паневритмия,Леон Москона около 15-20 юли 2008г.- разигра около Рилските езера-„Второто пришествие“?!
  Реална духовна полза-няма,има театър.“Модерните“ хора изиграват сценария,и се навиват,че имат духовен напредък….

 7. Альоша каза:

  Първото ниво, което е цел на християнина в неговия духовен живот е ПРОСВЕТЛЕНИЕ НА УМА! За да се просветли този ум трябва да се учи да разсъждава и да различава доброто от злото, полезното от вредното и реално приятното от дълбоко неприятното. Отец Владимир Соколов в своята книга „Младостарчеството и православната традиция“ казва, че източните учения пропагандират изключване на ума, на съзнанието за да достигнат мълчание, тишина и нирвана. С една дума това води до оскотяване на човека, защото стига до нивото на неразумните животни. Отказали се йоги споделят за радостта от това, че отново са почнали да мислят, да не се поддават безкритично на внушения. Така, че медитацията е началото на широкия друм към ада, а исихазмът е последните крачки пред тясната врата на Рая!
  „Бъдете бодри и се молете!“- учи апостолът.
  „Бъдете съвършенни, както е съвършен Небесният ваш Отец!“ – наставлява Спасителят.

 8. refab каза:

  Едно е да се води разговор по същество, когато участниците има (поне) известна представа и от двете „дисциплини“, друго е когато се цитират само не дотам? компетентни (никой не е компетентен по всичко!) хора като Вл. Соколов („Отец Владимир Соколов в своята книга „Младостарчеството и православната традиция“ казва, че източните учения пропагандират изключване на ума, на съзнанието за да достигнат мълчание, тишина и нирвана.“)! Не че това, което казва не е вярно, повече или по-малко, а защото е част от истината, непълна истина е, тъй като, най-малкото, в това му твърдение не се вмества бисерът на древноизточната религиозно философска мисъл и практика „Бхагавадгита“! 🙂

 9. refab каза:

  висока оценка на една дзен будистка школа в САЩ, кота ИЗРИЧНО отбелязва, обаче, че колкото и да е добра тя, има един ОГРОМЕН същностен догматичен и мистичен НЕДОСТАТЪК-лишена е от посоката и средоточието на Христос, съответно от благодатта, произтичаща от православно-християнската доктрина и практика!

 10. Дон Кихот каза:

  Аз уважавам Вашите мнения. Но те са почерпани от бившия будист, таоист и т.н. Серафим (Роуз), който от единия полюс (американски бонвиван) залита към другия (отричане на каквато и да е ценност в другите религии и философии и отхвърляне на съвременната наука и изкуство само защото е светска). В Канада са издадени две книги, които открито обвиняват Роуз в гностицизъм.
  .
  Не чета руските православни книжки за масова консумация (наричат ги „плашилки“), срещу които възропта дори и патриархът. Предпочитам изключителните психолози на пустинята като отците от Синай и Газа, които довеждат борбата срещу помислите до виртуозност и препоръчват именно очистване (катарзис) на съзнанието от травми и навици, за да бъде то готово да посрещне Божията благодат. „Умному довлеет“.

 11. refab каза:

  Откъде имаш сведения за такава „титла“!? 🙁 Доколкото знам, Серафим Роуз е имал голям екзистенциален и жизнен дискомфорт през юношеството и младостта си!
  Впрочем, бивш следовник на източна мъдрост и практики е бил и Софроний Сахаров (ЦЕЛИ 8 ГОДИНИ!)!

 12. refab каза:

  които обвиняват Роуз в гностицизъм?

 13. Toshev2006 каза:

  На рицаря единак препоръчвам да намери време да прочете книгата на иеромонах Дамаскин: „Отец Серафим /Роуз/-живот и дейност“, да добие по-широка представа за живота и дейността на този съвременен богоозарен духовник-вкусил реално благодатта на Св.Дух в Църквата, и дано се отърси от еклектичните си мисли и съждения.

 14. Дон Кихот каза:

  Роуз никога не се е къпел. Вие, като му се кланяте, трябва да му подражавате във всичко. Спрете буржоазното вземане на душ в тази жега. Вярно, че жените Ви ще избягат жт вонята, но така ще бъде още по-аскетично. Когато Ви омръзне енкратията, има циганки по 5 лв.

 15. refab каза:

  От къде е тази информация?…Да не е резултат на заблуда или клевета?

 16. Дон Кихот каза:

  Свята истина си е. Той явно е подражавал на зилотите в Атон, които правят или по-точно не правят същото. Въпрос на избор естествено, но това е още едно доказателство за неговата омраза към плътта, за неговия скрит гностицизъм. Монасите от неговия манастир Платина са членове на един бивш (?) окултен орден МАНС.

 17. Toshev2006 каза:

  Пак „вятърни мелници“, злосторници и проч., срещу които воюва нашия идалго!!!!…
  Святата истина е обстоятелството, че някой не е в „часът“ на православието. Трудно понятно е.

 18. poklonnik каза:

  ТМ, или както и да се нариче това индуско „чудо“, ако човек не го е практикувал не може да разбере хватката на това
  „усещане за пълно удовлетворение”.
  Жив ми Господ, Православието е чистилище не само от ТМ, но и от всичко, което е содо- гоморско.Сори, но не зная случай някой Светия да е стоял на челна стойка за да бъде приет от друговерците.Виж, за Вярата, с главата надоли са завършвали на Кръста Светите апостоли и отци.
  Нека се обърнем към Св.Евангелие: „…Тогава някои от книжниците и фарисеите отговориха и рекоха: Учителю, искаме да видим личба от Тебе. Но Той им отговори и рече: лукав и прелюбодеен род иска личби; но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Йона;
  защото, както Йона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.)Мат.12: 38, 39, 40).Това е Възкресението, в което повярваха, намираха смъртта и оцеляваха верните, които в Христа се кръстиха.“На твоя Кръст се покланяме, Владико и Славното Твое Възкресение славим!“.Амин!

 19. refab каза:

  poklonnik , и ти „на едро“ го даваш!
  Не че те опровергавам, ама малко елементарно излиза от твоя страна! Вярно, простата незалитаща към това и онова, към излишно любопитство и мъдруване, вяра, е ценност, но все пак тук е форум за размяна на малко по-сложни мисли, според мен…, а ти-„…на челна стойка…“ и разни полуекзалтации (!?) 🙁

 20. Дон Кихот каза:

  „Сама по себе молитва, а тем более ее внешний признак «частость», недостаточны без исполнения заповедей Христовых и покаяния в случае их нарушения.“ (http://www.bogoslov.ru/biblio/text/316527/index.html).

 21. poklonnik каза:

  Refab, жив ми Господ, със смирение към тебе, писано е: “ Не се лъжете: лоши беседи развалят добрите нрави.“ (І Коринт. 15: 33)

 22. Liceto каза:

  Серафим Роуз – Живот и дело стр.988 Към края на живота си ми каза веднъж:” Съжалявам за много от своите „прозилотски” статии, които отпечатахме в „Православно слово” в ранните години: ние спомогнахме да се роди чудовище и за това се кая!” Той много наблягаше на това.
  Понякога Господ праща някой на земята, първо да е приятел с врага си, а едва после да се разграничи от него и да покаже лицето му на другите. Не бих казал, че е странно, но наистина всеки от нас си избира да вярва в определен период от живота му и да го смята за единствено правилен. Човешкия живот е брой от спъвания, а други пишат книги за тях и слагат отпред -Св….