“Юлското утро” – култ към слънцето или обикновена рокерска забава?Може да харесате още...

7 Отговори

 1. ... каза:

  Че то къде е смисъла на повечето празници? Нова година, св. Валентин, Трифон Зарезан?! Смисъла е да се напият и наядат. Та и в християнските празнции това е смисъла за пвоечето, да се напият и да се наядат, никой не вниква в смисъла на нещата. Така и за 1.07 Е за Трифон Зарезан се „вниква“ в нещата, защото си е просто част от всички празници – да пиеш. Ако се изградят някакви здрави християнски традициии, които някакси да избегнат езическото и които едновременно с това да са интересни, може да се появи християнска култура. Но това няма да стане.

 2. Ангел Небесен каза:

  Съгласен съм с „безименния – …“; и според мен повечето православни асоциират религиозните празници със цялото БИТОВО приготовление около празника, а не с неговият СМИСЪЛ; да не говорим, че някои от днешните православни празници празнувани в определен период на годината са заменили някои езически култове.
  Мисля всички знаят, че на 25 декември са празнували „рожденният ден на сина на слънцето“ (не помня точно кой), а сега се празнува Рождество Христово. Изобщо езическите елементи, за съжаление се срещат в някои „народни трдиции“, а оттам са се пренесли и върху православието и християнство то въобще.

 3. emil каза:

  ами до колкото разбирам, смисъла е да се търси под вола теле…

  [14:12] И тъй, всеки от нас ще отговаря Богу за себе си.
  [14:13] Прочее, нека не съдим вече един другиго, а по-добре съдете за това – да не поставяте на брата си препънка или съблазън.
  [14:14] Зная и съм уверен чрез Господа Иисуса, че няма нищо само по себе си нечисто; само за оногова, който счита нещо за нечисто, за него то е нечисто. (ап. Павел Римляни.)

 4. Дон Кихот каза:

  Прословутият „джулай“ беше и си остава хипарско събитие (не „мероприятие“ – термин на тов. Дзержински). Нищо мистично няма в него, въпреки сектантите, които се присламчват и се опитват да агитират. Използва като повод и трамплин една песен на отдавна забравената на Запад група „Юрайя Хийп“. Посреща се изгрева на лятото на морето – и трите означават необремененост, разкрепостеност, липса на задръжки (всеки има моменти, когато мечтае за това), антиистаблишмънт, антикапитализъм, ако щете. Свобода – за една нощ.

 5. Дон Кихот каза:

  Тези, които наченаха Джулая през 70-те години, вече са с дебели шкембета и посивели коси. Те забравиха „джойнта“, а секс правят само със секретарките си. За религията се сещат при освещаване на нов офис („Тези попове сигурно ще ме оскубят… Но вече е късно, поканих камерите“).

 6. Манол Глишев каза:

  Дълбокомислено, но все недотам. Разбира се, че става дума за безобидна рокаджийска забава. Повод да се посрещне изгревът над морето (а това определено си е красива глудка). Повод да се ударят няколко Заарски ментовки с мляко или бири и да се слуша отлична музика, защото кой каквото ще да казва, рокът си струва. Разбира се, че не става дума за култ към слънцето. Никой не влага такъв смисъл в Джулая. Светско е, веселбарско е, романтично е, но не е езическо. Изобщо няма никакъв религиозен оттенък.

  Да не говорим, че и ранните християни са посрещали изгрева 🙂

  Тъй че хайде да не се правим на по-свети отколкото сме.

 7. Svetlanda Rashkova каза:

  Според изискванията на теорията и символиката на „Книгата на промените“ за законното място на Човека в пространството и времето 01.07. е празничният апогей на положителната сила в годишния цикъл на КИ.