Има ли живот на други планети? Какво представляват НЛО?


Как се отнася Църквата към въпроса дали има живот на други планети? Единствено ние ли сме създадени от Господ? НЛО дяволско проявление ли е?

 

презвитер Стефан Стефанов: Здравейте,

Нито в Библията, нито в творенията на някой от църковните отци на този въпрос не е даден нито положителен, нито отрицателен отговор. Същото е засега положението и в сериозната наука – има само догадки, предположения и хипотези. Извън Земята досега не са открити дори най-малки данни и за най-първични форми на живот. Мисля, че този въпрос може да заема важно място в едно будно юношеско съзнание, но за един зрял човек с будно християнско съзнание той не стои на предна позиция. За религиозния, а и за всеки здравомислещ човек е ясно, че където и каквато форма на живот да бъде открита, тя може да бъде дело на единствения “Творец на всичко видимо и невидимо”.

В Символа на вярата ние изповядваме Бога като “Творец на небето и земята”. На земята Той е създал невъобразимо много видове живи същества. Не зная дали са изброени и дали е възможно да бъдат изброени всичките. Освен живите същества на земята, преди това Бог е сътворил и ангелите. Те са безплътни разумни “духове служебни” (Евр. 1:14). За човека в Словото Божие се казва: “Понижил си го малко нещо спроти Ангелите” (Евр. 2:7). Това понижение се изразява в нашата материалност. Т.е. ангелите ни превъзхождат с това, че са безплътни, безтелесни, нематериални. Те ни съпътстват и ръководят в нашия духовен живот. Съществуват и паднали ангели (Мат.25:41), водени от дявола, които са се възпротивили на Бога, отпаднали са от Него и враждуват против Него.

По-сложен е въпросът с т.нар. неидентифицирани летящи обекти (НЛО), след 1947 г., вследствие наблюдението на търговския агент Кенет Арнолд, добили популярност още като “летящи чинии”. Съществуват мнения, че такива не съществуват, а наблюдаваните обекти са метеорологични явления, балони, сонди, самолети, звезди, миражи, грешки, заблуди или лъжи. Един от изследователите на феномена – Phillip J. Klass, го нарича “красива приказка за възрастни”. Ала някои наблюдения на заслужаващи доверие хора са толкова достоверни, че не биха могли да се обяснят по този начин.

Подобни явления са съществували и в предишни епохи, но след Втората световна война се наблюдават много по-интензивно. Особено много наблюдения са регистрирани от началото на 50-те до края на 70-те години на миналия век. Съществуват каталози, в които подробно са описани хиляди свидетелства, които не биха могли да бъдат отхвърлени с лека ръка. Описани са много случаи на приземяване, на пряк контакт с хора, както и на белези и следи, оставени от тях. Най-странни от всички съобщения за НЛО са тези, които спадат към “близките срещи от трети вид”, т.е. тези, в които участват “одушевени същества” (“пришълци”, “хуманоиди”). Такива срещи често имат трагични последици за човешката психика: деградация на личността, умопомрачение, самоубийства. На това основание много сериозни изследователи стигат до заключение, че тези феномени не могат да бъдат обяснявани с космически пришълци, а представляват част от окултната област.

Наистина е странно, че хилядите “извънземни посетители” десетилетия наред “изследват” незначителни дреболии на Земята. Всъщност елементарните научни познания не дават възможност да се допусне, че става дума за извънземен разум. Космическите разстояния са толкова големи, че дори с най-голямата позната скорост – тази на светлината, те не биха могли да бъдат преодолени от никакъв биологичен вид. Оттам нататък е ясно, че проблемът НЛО е всъщност проблем СМО (средства за масово осведомяване). Чрез СМО “извънземните” въздействат на човешкото общество така, както излъчената на 30 октомври 1938 г. радиопиеса на Орсън Уелс по романа на Хърбърт Уелс “Война на световете”. Тогава някои слушатели изпаднали в такава паника, че се евакуирали в Скалистите планини и, по данни от Червения кръст, се завърнали по домовете си чак след шест седмици! Преди петнадесетина години голяма група русенци цял ден чакаха на летището приземяването на извънземни, които бяха “обявили” за това чрез екстрасенси. Не дойдоха, защото не сме били достойни да ги разберем. Приблизително по същото време аз лично се срещнах с контактьорка, която правеше “симултанен превод” на посланията на “мистър Зоин” от някаква планета. Той й “откриваше” много важни неща, ала в тях нямаше никакъв смисъл, всичко беше хаотично и невярно. На няколко конкретни въпроса по Евангелието “мистър Зоин” даде противоположни отговори.

Сигурно сте забелязали, че темата за извънземните има характеристиката на религиозна вяра. Мнозина вярват, че животът на земята не е сътворен от Бога, а е донесен от тях, че са създали могъщи цивилизации, че са построили пирамидите и други чудеса на древността, че дори самият Иисус Христос е “долетял” на космически кораб. “Доказателства” за това откриват в стенописите, изобразяващи Господнето преображение, които все им приличат на ракети.

Всички тези абсурди всъщност са насочени към една конкретна цел. В своята книга “Православието и религията на бъдещето” (С., 1997 г.), която Ви препоръчвам, иеромонах Серафим Роуз привежда много убедителни примери и доказателства, че тази цел е контрол над човешкото съзнание, за да стане то пригодно да приеме религията на бъдещето – поклонението пред дявола. Сред тези доказателства са сериозните изследвания на dr Jacques Vallee и dr J. Allen Hynek, според които произходът на извънземните, както и на полтъргайстите е земен. Джон Кил, който започнал да изследва НЛО като скептик, пише следното: “Истинската история на НЛО е история за призраци и фантоми, за странни умствени разстройства… Това е свят на измами…, в който самата реалност е изопачена от странни сили. Явно тези сили могат да манипулират пространството, времето и физическата материя… По всичко личи, че проявленията на НЛО в по-голяма или по-малка степен представляват разновидности на известния от векове демонологичен феномен”.

Дяволът се проявява по различни начини и под различни форми. “И не е за чудене: защото сатаната се преобразява в ангел на светлината” (ІІ Кор. 11:14). На DVD се разпространява филмът “Дяволът в Емили Роуз”, направен по действителен случай в Германия от 70-те години на предишния век, в който се разказва за демонско обладаване на една тинейджърка. Затова мисля, че неидентифицираните летящи обекти не са чак толкова неидентифицирани. В различните епохи дяволът се проявява под различни форми, но целта му е неизменно една и съща. А религията на бъдещето, която той моделира по много начини, един от които е НЛО, в голяма степен вече е религия на настоящето.

“Бог, Който някога заповяда да изгрее светлина от тъмнината, Той Същият озари сърцата ни, за да бъде светло познанието на славата Божия, проявена в лицето на Иисуса Христа” (ІІ Кор. 4:6).

Презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...