Духовност по българскиМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Малко пресилва авторката. Щом хората са дошли в църквата, все са имали някаква вяра, може би суеверна, наивна, „бабешка“, но са имали. По-страшни са милионите циници, които нямат вяра и няма никога да имат. Наскоро прегледах една книжка от много уважаван митрополит (nomina sunt odiosa), който твърди, че сексът бил грях и натрапва баснята за митарствата. Това не е православие, а гностицизъм.

  Като студент ходих с един приятел да беседвам с този отшелник в горите над Черепиш. Той влияеше много положително на семинаристите и един ден го завариха убит в палатката му. Угасна още една звезда в нашия мрак…

  ………………………………………………..

  Тялото като храм според Афраат Персиеца –
  http//archiman.livejournal.com/

 2. Мартин Митов каза:

  Кой е „храмът на Илия Павлов“?

 3. Иван Иванов каза:

  Авторката наистина пресилва, както казва Дон Кихот, защото, според мен, оставя интуитивното, най-малкото, усещане, че не успява да се дистанцира достатъчно от лично-субективното си преживяване и прекалено интегрира в своята емоционална и личностна идентичност събитията и хората, за които говори. Позицията и на екзалтиран по своему субективизъм, отчасти компрометира правилни тези, които може да се открият в статията. Тя ( статията ), е образец на страстно-емоционален подход и стил на общуване и дейност, които (подход и стил) никога не трябва да се толерират изцяло…, това може да става само условно!

  Моля, някой да каже нещо повече за отшелника над Черепиш!

  Дон Кихот, Вие нееднократно отричате изцяло идеята, която е в основата на метафоричния израз „митарства“, обявявайки я за гностична, с което, мисля, се доближавате до доктринална неточност, меко казано!?

 4. Почти унищожена от комунизма, Църквата днес поради липса на социална, образователна и културно-просветна дейност говори за духовност. Тази духовност обаче не е кланяне на икони, мандахерцане с кандилница, мънкане на треби и молитви, които всеки човек със средно образование може да си прочете. Ритуалността е външна форма на едно вътрешно съпреживяване на човека, който 60 години , а и до днес, е потискан и унизяван затова, че не изповядва историческия материализъм, мистико-епическото начало на „класическата ни литература“ и култа към модерността. За колко мъченици, изповедници и праведници от комунизма с тяхната житейска логика и истински духовни подвизи ние знаем? Освен това БПЦ ползва квалификацията на миряните, за която не е вложила абсолютно никакъв ресурс и усилия за тяхното професионално и морално израстване, като им предлага „духовност“ наместо подкрепа, насърчение и грижа, която да им покаже, че християнската духовност е грижа за ближния, а не е будистка мистика.

 5. Принуждавам се да правя два коментара. Първо, християнската духовност е надстроечно явление, казано с езика на историческия материализъм, на основите на християнската култура. Тази култура е формирана от убеждението , че грижата за ближния е равнопоставена на почитта към Бога. Освен това на Бога се служи с чисто, сърце, чиста помисъл и аскетичен живот, който е основа на житейската логика на големите християнски деятели. Християнството не е политическа комбинация, средство за реализиране на светски амбиции за величие на нацията, нито е материалистична форма на съпреживяване на света. Християнството е базирано на знанието, на съюза между способност за духовен живот и интелект и в него не е важна властта на Църквата, а спасението на душата на човека, поради което Църквата е призвана да ни брани от изкушенията, от злите помисли и дела и от нападението на антихристите, които искат да ни пречупят чрез достиженията на корупционния Разум, който не е оспорен от духовните ни дейци. Проблем!

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Митарствата са типичен пример за неканонично, небиблейско и в крайна сметка нехристиянско предание, което е наложено в Църквата не от отците и съборите, а от суеверната тълпа. Самата идея за митарства е блогохулна, защото приписва на бесовете прерогативите за съд, които само Бог притежава.

  За да разберете какъв е произходът на митарствата, прочетете най-сетне книгата:

  http://www.pravoslavie.bg/Критика/ЯЛДАВАОТ-нова-книга-на-ИК-Омофор