Риск


„Отговориха Седрах, Мисах и Авденаго и казаха на цар Навуходоносора: „няма нужда да ти отговаряме на това. Нашият Бог, Комуто ние служим, е силен да ни спаси от горящата огнена пещ, и от твоята ръка, царю, ще ни избави. Ако ли и това не бъде, нека ти е известно, царю, че няма да служим на твоите богове, и на златния истукан, що си поставил, няма да се поклоним” (Дан.3:16-18).

Риск е да отстояваме онова, в което вярваме, че е истина. Риск е да вярваме в някого и на него да се надяваме за помощ във време на нужда.

Риск е било и за тримата братя от книгата на Даниил да се отдадат на Бога, вместо да се преклонят пред идола. Те знаели, че царят ще ги накаже със смърт за неподчинение на неговия закон. Именно поради вярата им в техния Бог те били избавени от огнена и мъчителна смърт. Този риск си струвало да бъде поет.

Иисус Христос е знаел рисковете, когато започнал да проповядва Словото на хората в Римската империя. Той е рискувал живота Си за нас, бил е бунтовник и не-конформист, Който отхвърлил законите и традициите на Своето време. Той поел този риск, за да ни избави от вечен грях и проклятие.

Иисус Христос призовал рибари и жени, вместо заможни и образовани хора, защото знаел, че те ще продължат Неговото служение дълго след Неговата смърт. Те също знаели, че е риск да Го следват. Така те самите станали бунтовници и не-конформисти – всички заради Неговото Име. Те проповядвали Словото на всички, копнеещи за вяра в нещо повече от онова, що имали в своето време. Павел, Петър, Йоан, Матей и самарянката, и жената, умила със сълзите си нозете на Христос рискували да бъдат подложени на изгнание и смърт, вместо да се отрекат от Него.

Ти – дали си бунтовник и не-конформист в Негово име? Рискувал ли си сърцето и душата си от вяра и любов към Него? Аз го направих и се провалих нещастно. Провалих се от гордост във вярата си. Изградих такава стена от гордост, че не можех да видя собственото си Сърце.

След това поражение се почувствах толкова самотна, че се съкруших от скръб. Бях съкрушена, докато най накрая не се заслушах и не чух почукването на вратата на сърцето ми. Отговорих на призива и поех риска реално да стана Божие дете. Аз съм вдъхновена да вярвам в Него – напълно отворена, посред греховете на този свят. Вярвам, че не ще умра, а ще живея вечно в Неговата любов.

Размишлявам над пътуването си и виждам, че е дълго, трудно и изпълнено с рискове, и че съм падала множество пъти, но Христос е бил там, за да ме вдигне и носи, когато съм била в нужда. И сега виждам, че пътуването ми не е свършило. Виждам предстоящите трудности и се радвам на предизвикателствата, които заедно с Бог ще преодолеем.

По време на всеки постен период поемам риск с моето сърце. Живях живота си без да поемам рискове и без малко да умра от жива смърт. Повярвах и открих живота си в Бога. Вярвам и животът ми се разгръща в Бога. Живея всеки ден за Него, сякаш ми е последен. Нищо не е невъзможно в Бога. Той е Алфата и Омегата. Това е риск, който знам, че трябва да поема. А ти? | www.orthodoxytoday.org

Превод: Михаил Михайлов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...