Свещеномъченик Валентин


св. Валентин ИнтерамнскиИзточник: days.pravoslavie.ru

Свещеномъченик Валентин се почита на 30 юли

Свещеномъченик Валентин (Уалентин) и тримата му ученици, мъчениците Прокъл, Ефив и Аполоний и праведния Авундий живели през трети век. Свети Валентин бил епископ в Умбрия, Италия, в град Интерамни. Той имал от Бога дарбата да лекува различни болести чрез молитва към Господ Иисус Христос.

По това време в Рим пристигнали трима младежи езичници Прокъл, Ефив и Аполоний, които искали да се запознаят с римския език и наука. За свой наставник те избрали Кратон и живели в неговия дом. Случило се така, че синът на Кратон се разболял тежко – гърбът му се изкривил така, че главата му се оказала между коленете. Кратон се обърнал с огромна молба към епископ Валентин да помогне на болния. Когато дошъл в Рим, светият епископ се затворил с болния в една от стаите на дома на Кратон и се молил през цялата нощ. На сутринта, щастливите родители като видели сина си изцелен, повярвали в Христос и се кръстили заедно с всички в дома си. Учениците на Кратон – младежите Прокъл, Ефив и Аполоний също приели светото Кръщение и заедно с Херимон станали предани ученици на свети Валентин. Славата на духовния учител бързо се разнесла и много юноши и деца се обърнали към вярата в Христос.

Един от тях бил и синът на градоначалника – Авундин, който след като приел светото Кръщение разпалил в себе си духа и се обявявал открито за християнин. Това била смела постъпка, тъй като в това време, в света все още господствало езическото многобожие, а християнството било преследвано. Гневът на баща му и другите началници се стоварил върху неговия наставник – светия епископ Валентин. Започнали да го принуждават да се откаже от Христос и да се покланя на идоли. След множество мъчения, той бил хвърлен в тъмница, където започнали да идват учениците му. Като научил за това, началникът заповядал да извадят свети Валентин от тъмницата и да го обезглавят.

Учениците на св. Валентин Прокъл, Ефив и Аполоний взели тялото на своя учител и го занесли в град Интерамни, където го погребали с почести. Те прекарвали дни наред в молитви на гроба на светеца и край тях започнали да се събират вярващи и езичници, които те обръщали в истинната вяра.

Това стигнало до знанието на властите. Те заловили младежите и ги хвърлили в тъмница. Виждайки, че народът може да освободи страдалците, същата нощ палачите ги обезглавили.

Когато синът на градоначалника Авундий разбрал, че приятелите му са затворени в тъмница, той побързал да отиде при тях, но след като не ги намерил сред живите, силно се опечалил. Той взел телата им и ги погребал при гроба на свети епископ Валентин.

Превод: Стояна Стоева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...