ПредтечатаМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Никола Владиков каза:

  Хубава статия, но това изображние отгоре е много противоречиво. Ако се прдположи че на него са изобразени Христос и св. Йоан Кръстител, ако се съди от текста на статията (макар че това е само едно предположение, защото Единствено святият Бог и свети Йоан, са светци и ако са те, трябва да имат ореоли) А пространството в картинката, така ни представя сцената(?) с хвърлени сенки, източникът на светлина не е Бога а природно тяло. И за разлика от иконата светлината не е =светостта. Просто тази картина ни показва двама тлени човека и един гълъб и нищо повече.
  Вярно че акцентът на книгата на Александър Мен е върху Синът Човешки, но не е добре Христос да се изобразява само като човек, защото Той е станал човек по икономия, за да станем ние синове Божий.

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Какъв е случаят с мощите на св.Йоан открити това лято край Созопол от чисто научна, а не от бизнестуристическа гледна точка? От казаното и показаното по медиите се видя , че изказаната засега хипотеза се основава на интерпретации от надписа на реликвария, в който обаче има и повредена част. Освен надписите в археологията обаче се използват и данни на точните науки, които неоспоримо докзават същината на намерената останка, особено ако е биологична. Затова, за да се докаже истинността на твърдението на откривателите, че това наистина са мощите на св.Йоан Предтеча, може да се направи ДНК анализ като се вземе материал от ръката на св.Йоан Кръстител, която се пази в Турция и със сигурност е автентична, да се вземе след това ДНК анализ от мощите край Созопол и ще се види с точни методи на науката дали става дума за останки от християнския Предтеча. Това е принцип на сигурността на познанието. При ДНК анализа място за съмнения няма и идентификацията на останката е неоспорима.

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Четох едно интервю в Двери на „владиката“ Йоаникий по повод автентичността на мощите от Созопол. Такъв потрес не съм изпитвал от времето на лекциите на комунистическите агитатори и партийни деятели, известни с неграмотността си по цял свят. Честно казано знам защо имаме такива политици и общественици, но не мога да разбера защо Бог ни дава такава „Църква“ с такива „йерарси“ и „духовни“ дейци. Тези хора, освен че се криеха като лалугери през комунизма и правеха съглашателство с атеизма на основата на „националната“ мистична конспирация в името на Велика и България и светлото бъдеще – два каращисани на „национална“ основа модерни проекти за България, нищо не направиха поне да разберат причините за Реформацията, Революцията, атеизма и религиозната алтернативност на хората по света. Знам, че БКП има голяма намеса в устройството и делата на БПЦ,но такова трагично положение на официалната ни религиозна институция никога не съм допускал, че може да има. Явно не вярват в Божия съд