Арнаутско времеМоже да харесате още...

37 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Починал е проф. д-р Николай Кочев, който през 80-те години беше директор на Църковния институт. Бог да го прости!
  .
  Поп Петър Герена, който си слагаше бели крила на гърба и скачаше с ластици в Арда, защитил голяма докторантура (?!) на тема „Военните свещеници в България“. Тези, които са му я присъдили, явно нямат понятие, че проф. Св. Елдъров преди няколко години издаде книга със същото съдържание. Бог да прости!

 2. victory каза:

  На проблема се гледа едностранно.Забравя се Югославия по времето на Тито и онази негова идея че всички хора са братя,независимо от вероизповеданието си.Как да си обясним тогава 750 000 смесени брака и децата родено от тях.След кончината на Тито неговите заместници върнаха старото статукво разделяйки бувша Югославия а с това се появи и проблема включително и в Косово .За това е нужна промяна преди всичко в съзнанието на хората.Ние действително сме братя .За какво деление се говори в случая,когато Европа се обединява ,и това е пътя който заедно трябва да извървим.

 3. лъчезар каза:

  Така е.Сега на ред е Македония, след това сме ние.Само дето ние ще сдадем Родопите щое преди да са ги поискали.

 4. лъчезар каза:

  Извинявай, ама ти да не си роднина на Тито? За какво обединение ми говориш след като турците окупираха Северен Кипър, Косово е готово,Западна Македония е наред, а в Кърджалийско и целите Родопи отродените българомохамедани вече потриват ръце.Ако ония отвъд океана драснат клечката, както сме без войска за нула време така ще ни обединя, че свят ще ни се завие.

 5. victory каза:

  Предлагам ти да почетеш повече по въпроса.Има достатъчно подходяща литература.

 6. лъчезар каза:

  ТИТО Е АНТИХРИСТ- РАЗБЕРИ ГО !!!

 7. михаилий каза:

  Каквото и да мислим, каквото и да смятаме, каквото и да е личното ни мнение ние сме също във кюпа, и малко или много ще съпреживеем сръбската драма, ако не ни постигне и по-голяма. Вместо да се караме трябва да се молим за сърбите, за нас, за всички православни народи, да помене Господ Бог в царството Си. Ако имаме Бога, кой ще е тоя дето е по-силен от нас???

 8. Lakota каза:

  ще гласам за вас, госине, ако ви издигне Атака-та…

  цитат: „Тук са някои от най-големите духовни средища на Балканите – манастирите Грачаница, Дечани, Печ“
  дрън-дрън

  Костите на изкланите от сърби българи още се белеят из Македония. За какво съчувствие става дума. Защо се споменават несъществуващи конфликти из Родопа, или Делиормана? В съдената „братска“ държава дори не става дума за Православие, а за Светосавие (смес от християнство и сръбски шовинизъм). И колкото да им се струва безумно мнението ми за някои, според мен е доста по-безумно да се забравят съвсем преднамерено хилядите избити, изклани и унижени (ами, ангелите да го вземат, спомнете си за плесницата на „светия“ княз Караджорджевич и невинното момиче от Скопие, която я получава само защото се пред княза се определя за българка) българи – унижавани и убивани само защото са българи (а за някои това са „романтични страници от историята ни“)
  Е те това е срам и безумие според мен)

 9. Todorkaragyozov каза:

  Да погледнем честно, няма по-точно описание на този конфликт. На тези, които критикуват тук – Андрей в тази ли публикация разглежда историческите отношения между България и Сърбия, и дали да не вземем страната на османците, защото те по-малко са ни клали отколкото «светосав»ните сърби, които представяте ли си, имат смелостта да се причастяват с Кръвта Христова, която прави някои «братя»? Може би тук пишат братя на ислямистите? Много новини по БТВ ли гледаме момчета?

 10. victory каза:

  Не можеш да отречеш това което направи Тито .Онези напреднали идеи за времето си които осъществи .И хора с мислене като твоето впоследствие разделиха Югославия.И породиха проблемите които проистичат сега.

 11. михаилий каза:

  Брате Лакота,
  А бихме ли били ние по-различни християни от сърбите, ако не им простим? Нима ние нямаме страници в историята си когато сме били също толкова решени на крайности? Нищо не е само черно и бяло! Аз не казвам, че ние трябва да забравим сръбският геноцид в Македония, а да им простим! Прошка! Да им дадем прошка, за да даде нашият Отец прошка и на нашите грехове като народ, защото и нашите беззакония не са никак малко. И нека да не спорим кой е православен и кой светославен, защото ще се оприличим на апостолите, които спориха кой е най-достоен измежду тях да седи отдясно на Христос. Нека погледнем на греховете на сърбите към нас като на тяхна немощ, която ние като техни ближни трябва да носим. Иначе светославието може да се окаже по-добро от православието!

 12. victory каза:

  Предлагам Ви преди да вземете да се излагате за пореден път да прочетете повече по въпросите“ Всички хора на Земята са братя“.Написано е във Всички Свещени книги ,които явно са Ви убегнали.

 13. victory каза:

  Не ти прави чест да поставяш всички под един знаменател ЗАБРАВЯЙКИ че те са само една част от действителността.Забравяш схемата 8-5-3 .И в случая да те запитам къде са онези 8-5 от схемата в същото това министерство.Редно е да си признаем че има и по голяма част Българи която пропускаш,може би умишлено.Извода си направи сам ,ако не си в състояние ще ти помогнем.Успех.

 14. Todorkaragyozov каза:

  «Всички хора на Земята са братя» по плът, но за съжаление не и по ВЯРА. Че съм се излагал много всеки го знае, че са ми «убегнали» «Всички Свещени книги», така е. Прости ми тази шега – ти да не си чел повече отколкото трябва? Бъди жив и здрав! Амин!

 15. victory каза:

  „Всички хора са братя“не само по плът и по вяра.Но това е прекалено сложно за тебе не можеш го възприе.Нека всички са живи и здрави.Успех от мене.

 16. humility каза:

  Bravo na Andrei , chudesna statiq, kakto i svetite otci ni preduprejdavat( a te sa nashe merilo i otpravna tochka vav vsichko, za da sme sigurni che pravilno talkuvame Bojieto slovo) predtechite na antihrista deistvat vse po-naglo i bezsramno. Bravo i na Todor, absoliutino vqrno e che vsichki hora sme bratq no samo po plut, a sa ogromno sajalenie ne i po VQRA, a tazi e pobedata , koqto pobedi sveta-NASHATA VQRA! Tq e bezcenniqt biser i gorko ni, ako sinkretichno q prodadem za panica leshta!

 17. victory каза:

  Ще продадете Вярата си и за по малко от паница леща.След като залагате на конфронтацията.Жалко , ИСТИНАТА ще ВИ се покаже едва когато напуснете този си живот .Успех от мене.

 18. Vasco каза:

  Стига крокодилски сълзи за „исконната сръбска земя“! Както е казал псалмопевеца – Господня е земята и всичко що я изпълва. Така че на когото иска, на него я дава. Вчера е била на сърбите, днес е на албанците. Няма етикет „запазено“ на нея.
  А иначе много, много не ми е жал за сърбите. Честно казано, нищо християнско няма нито в действията им в Македония, нито във войната, която беше през 90-те години. А и има една поговорка – всичко се връща. Както отнеха българските земи в Македония, така сега им вземат Косово. Какво да говорим за срамната им сделка с Цариградската патриаршия за епархиите във Вардарска Македония? Какво християнско има в нея? Прилича на покупко-продажба от Женския пазар.
  Интересното е, че макар българите да са по-студени към религията, отношенията ни към хора от други вероизповедания са доста по-християнски, отколкото тези на сърбите към всичко несръбско.
  Ами този термин „светославие“? Прилича на шовинистичен опит да се обсеби православието само за сърбите и да се сложи една разделителна граница между тях и останалите „братя во Христа“. А дали наистина сме братя по вяра? Това по делата им ще се познае.

 19. Lakota каза:

  пичове. Термина не е „светославие“, а „светосавие“ – идва от свети Сава май (не оня палестинеца). Термина си е хубав, просто оная вечер по прекалих с „огнената вода“ и за това така „безумно“ съм ги редил за правите сърби…

 20. dari каза:

  Питам се защо винаги си говорим някакви други и различни от материалите неща или разчистваме сметки? Защо единственото, което ни кара да пишем смело е злопаметството и прословутите комплекси? Каквото било е било – греховете на миналото няма да ни направят по-мъдри в днешното, ако постоянно си ги припомняме. Има вражда между съседи, но вижте ТОЗИ проблем, за който говори Андрей. Оставете ги плесниците, Тито и другите. Историите на Балканите се повтарят, сценариите са еднакви, защо не се замислим?!

 21. savchev каза:

  Впечатлен съм от статията на Андрей.Напълно сподлям неговото виждане по въпроса.Абсилютно точни са всяко изречение и дума и нямам какво по вече да добавя. За съжаление нещата стоят точно така. Бог да ни е на помощ на българи и сърби!

 22. strat62 каза:

  Отлична статия! Браво на автора!!!!

 23. victory каза:

  Това че са им затворени очите,както и натебе е отделен въпрос.Един ден това ще се промени.Не знам ти кога ще си в състояние да гледаш напред.Успех.

 24. Teodor каза:

  Браво на автора на тази истина!
  Бъдете жив и здрав и казвайте все така ясно тези истини!
  А ние, братя в Христа< нека не злобеем за нашите съседи, когато се касае за човешки права, мъченичество и поругаване на църкви!
  Нека се милим за тези „хора“ така:
  Да воскреснет Бог и разточатся врази Его и да бежат от лица его всех ненавидящих Его, яко исчезает дим – да исчезнут, яко таит восък от лица огня, тако да погибнут грешници от лица Божия, а праведници да возвеселятся!

 25. Lakota каза:

  истината си имала автор!
  Теодоре, ето ти още една истина – в Охридското въстание от 1913г рамо до рамо, срещу сръбския поробител, воюват и българи, и арнаути. И това е истина, нали Теодоре? Само че, за това въстание едва ли си чувал…

 26. andrey каза:

  Благодаря ви за добрите отзиви, приятели.

  Lakota, разбирам вашите резерви, но аз съм писал за Косово не като за собствено сръбски проблем, а като за сценарий, който може да сполети всички ни. Бих добавил и това, че времето е много тревожно. Сега съвсем не е подходящият момент да си спомняме за старите вражди между балканските народи и да ги възобновяваме. Времето изисква солидарност между нас. Поздрави.

 27. kokoto6928 каза:

  ИЗЛАГАЙТЕ МНЕНИЯТА СИ, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ РАЗПАДАНЕТО НА ВСЯКА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА ЗАПОЧВА ОТВЪТРЕ!!!

 28. zlatkov каза:

  Не мога да повярвам, че Андрей е написал това чудо. Статията е геополитическа и историческа НУЛА! Апотеоз на панславизма и лъжеправославния фудаментализъм. Такава шовинистична сръбска проаганда не бях чел и от сръбските радикали. Язък Андрей!