Арнаутско време 

Мръсната история с Косово наближава своя край. Почти десет години албанците правеха, струваха – вдигаха въстания, правеха атентати, воюваха, палеха, рушаха, клаха в Косово, Македония, южна Сърбия – дадоха, с една дума, всичко от себе си и сега получават своята заслужена награда: независимостта.

 

Въпросът все още се обсъжда уж в залите на ООН, но дори и наивниците разбират, че това е прах в очите. Големият шеф отвъд океана е решил отдавна съдбата на дребните балкански държави, разчертал е с няколко движения на пурата си балканската карта. Народите могат само да наблюдават безпомощно това, което се върши с тях. За Него няма човешки страдания, плачещи жени, бежанци, опожарени села, взривени църкви – в мозъка Му Земята е само една голяма шахматна дъска, по която Той мести своите пешки.

А щом големият шеф е решил, то и кастрираните европейски политици-евнуси ще дадат, блеейки, своето съгласие. Русия ще е против, но нея няма да я слушат. А България ще признае независимо Косово още преди то самото да е признало себе си.

Ето историята на проблема – накратко. Косово е стара християнска земя, изпълнена с паметта на благочестиви царе и светци, с християнски крепости и светини. Тук са някои от най-големите духовни средища на Балканите – манастирите Грачаница, Дечани, Печ; неслучайно другото му име е Метохия – "манастирски край". И в най-лютите турски и арнаутски времена тук не е изгасвал пламъкът на исихастката молитва, на иноческото безмълвно трудене. И тъкмо тази земя на подвижници и иноци е привличала най-много злобата на врага. През 1381 г. тук се води прочутата битка между войските на светия княз Лазар и турския султан Мурад, която решава съдбата на Балканския полуостров за пет века напред. Според преданието вечерта преди боя Богородица се явила на Лазар и му предложила да направи избор: земното или небесното царство, царската корона или мъченическия венец. Лазар избира второто – и губи битката и живота си. Но остава вечно жив в песните, в народната памет.

В последвалите мрачни столетия на насилие и кръв християнското население на Косово се изселва постепенно оттам. Най-известно е преселението на косовските сърби начело с патриарх Арсений през ХVІІІ век. Косовските кореняци бягат отвъд Дунава, на тяхно място се настаняват арнаутите – прадеди на днешните сепаратисти и терористи. По време на Балканската война през 1912 г. в Косово влизат сръбските войски. След Втората световна война Титовият комунизъм дава "автономия" на този нещастен край – прозрачен параван за постепенната му албанизация и ислямизация.

Албанският сепаратизъм надига отново глава още през 80-те години, а по време на гражданската война в бивша Югославия лидерите му откриват големия си шанс. Откриват го в блестящите планове на Чичо Сам, който междувременно е поел в ръцете си цялото тесте карти на балканската политика и ги раздава както му хрумне и на когото му хрумне. При това обаче той се ръководи от няколко прости принципа. Първо, от Балканите трябва да се изгони Русия, а това значи, че потенциалните й съюзници – православните народи – трябва да се обезкървят и подронят максимално, а държавността им да се превърне в развалини. Второ, друг един потенциален конкурент – новопоявилият се Европейски съюз – трябва да се обезкървява също, да се държи постоянно под напрежение, в шах. Най-удобно е това да се прави чрез нещастните Балкани – южния фланг на Европа, където винаги могат да се сеят раздори и кръв.

Ето така се стигна до невероятния факт, че в края на цивилизования ХХ век най-голямата световна сила, която се води уж за стожер на цивилизацията и прогреса, подкрепи една грозна, мътна терористична сила, оплескана с кръв от главата до петите, каквато е албанската АОК, засипа с бомби една мирна европейска страна, която защитаваше териториалната си цялост срещу сепаратистите, и я принуди да отстъпи пред грозната мутра на ислямизма и терора. Днес Косово е туморът на Балканите, едно раково образувание, средище на международната престъпност, наркотрафика, търговията с хора. Там управлява мафията. За взривяваните православни светини, храмове, манастири няма какво и да говорим – мигар цивилизованият свят днес се интересува от подобни дреболии. Този именно раков тумор недалеч от нашите граници ще получи скоро статуса на държава.

Мнозина у нас наблюдават с безразличие и дори злорадство трагедията на Косово и на Сърбия. Но въпросът не е в потъпканите национални чувства на сърбите, които са си в края на краищата техен собствен проблем, а в това, че същата съдба може да сполети всички ни. Все едно кокошките в двора да се радват всеки път, когато някоя тяхна сестра умре под ножа – "добре направи стопанката, като изпрати тая нахалница в тигана!" – без да се замислят, че тиганът ще бъде и тяхна неотменима съдба. Косово е опечено – да се готви Македония. Та нима не знаем, че анклави, подобни на Косово, има вече отдавна и на българска земя – в Родопите и на други места – и чакат само едно кимване на Чичо Сам, за да се задействат. Всичко това не са случайни дела на случайни хора, а брънки на голям, неумолим исторически процес: реислямизацията и реосманизацията на Балканите. С американска благословия той ще се развихри бурно през новия ХХІ век.

А трагедията на балканските народи е част от голямата трагедия на православните народи и на Източна Европа като цяло. Откак Горбачов и Елцин ни предадоха, ние сме беззащитни пред нашите врагове. Подлъгахме се вкупом от фалшиви примамки, лъжливи идеали и обещания – и сега сме в лапите на вълка, в самата му вълча паст.

Защото дори и самият Чичо Сам с цялата му озъбена сила е само маша в ръцете на юдините, антихристиянски и антихристови сили, които управляват света. А и те, от своя страна, са маша в ръцете на незримите духовни врагове на човешкия род, които мечтаят за неговата гибел.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...