Досие в повечеМоже да харесате още...

23 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  В БПЦ не можеше, а и досега не може, да се направи кариера, ако човек не е свързан с тайните служби и/или масонството. Преди доста години бях определен за представител на БПЦ в Москва, но бях свален от самолета от Държавна сигурност. По-късно работех в София, където бях арестуван, разпитван и оставен без работа 7 години. Чудя се дали да напиша спомените си. Ако бъдат издадени, хиляди хора ще напуснат тази „църква“.

 2. plamen каза:

  любезни доне, ако само заради публикувани мемоари хората напускаха църквата, вече да сме я закрили. да бяха твоите спомени най-голямото изкушение – да те позлатим… много по-силен стимул за напускане ще има, ако синодът отново си замълчи и агентите продължат да архондисват и да колят прасета, предрешени като епископи.

 3. Дон Кихот каза:

  Не подценявай силата на словото, особено съпроводено от масирана PR кампания. Аз знам такива неща за БПЦ, каквито Вие не сте и сънували.
  .
  Разбира се, отварянето на досиетата няма да промени нищо в БПЦ. Защо? Защо нямаме православна общественост, която да наложи радикална промяна. Парадоксалното е, че самите ченгета се стараят да поддържат минимално битие на църквата, колкото да не останат без работа. Не им изнася нито нейната гибел, защото и те биха изчезнали с нея, нито нейното преуспяване, защото за него те не биха имали никакъв принос и защото противоречи на техните кочунистически убеждения. Затова те преследват и маргинализират всеки, който проявява активност.

 4. Вярваща каза:

  Не бях потресена или учудена от изнесеното,че
  дядо Галактион бил „сътрудник“ на ДС, защото
  за мое огромно съжаление и днес дори в нашия градец е всеизвестно,че една партия(минаваща
  за демократична)под формата на спонсорство е
  „присвоила“черквата „Св.Архангел и Гавраил“.
  Какво се е променило тогава и как обикнове
  ния човек да отиде в черква и да целуне ръка на свещеник?

 5. ieromonah Ioan каза:

  „Моята сила в немощ се познава“ така че братя и сестри не унивайте, ние изглеждаме безсилни, но сме въоръжени с молитва, млади сме и вярваме. Те са агенти, стари(някои само са млади), фалшиви и гладни, значи са слаби, а това вече е половин победа. Бог е с нас, разберете народи!

 6. Teodor каза:

  Братя!
  Защо отдавате толкова много на тази история с досиетата?! Нима ние християните ще се поддадем на тази „клюкарска“ мания, обхванала слабата ни държава? Бих казал на всички Ви….агент, ….и какво от това? Важното е, че тези български епископи намериха силите и духа да служат на Христа в онези трудни години; важното е сега ние да продължим и усилим вярата у всички около нас; важното е да вярваме в силата на покаянието и Божия промисъл!
  Иначе си оставаме само едни овчедушни, първосигнални селски клюкарки, па с каквито и „дълбоки“ разсъждения да бистрим нашите владици!
  „Господи на силите, бъди с нас, никой друг освен Теб нямаме за помощник в скърбите!“

 7. plamen каза:

  не съм съгласен, че отдаваме „толкова много“ на историята с досиетата. в църковните среди този въпрос почти не е бил поставян. на историята трябва да отдадем нито малко, нито много, а достатъчно – според съвестта си. или и от нея да се откажем? ако някой се поддаде на клюкарски мании, от това не следва, че въпросът трябва да се пренебрегне изцяло. има и нормален християнски начин да се говори за тези неща, убеден съм в това. отказът от говорене не е решение. „агент, какво от това“ е опасна позиция. 1) защото потъпква паметта на стотиците мъченици – свещеници, монаси и миряни – избити, осакатени и преследвани от комунистическия режим; 2) защото има канонични правила срещу това епископ или презвитер да се поставя в услуга на светската власт; 3) защото поставя вярата ни в природата на църквата в областта на лъжата и лицемерието. на „тези български епископи“, които намериха в себе си сили да служат в онова време, никой няма да им отнеме наградата. но онези, които са работили против Христовата Църква съзнателно, трябва да бъдат изобличени – не заради отмъстителност, а за да им се даде възможност за покаяние. това не са „дълбоки разсъждения“, напротив – много прости са.

 8. Вярваща каза:

  Да ,Пламене, абсолютно подкрепям твоя точен коментар.Но сега в мен се загнездва друг въпрос:Трябва ли да има промени (организаци
  онни и др.) както в много други сфери, така и в църквата ?

 9. iliana каза:

  „Братя!“… – по апостолски.

  Моля само за едно уточнение, като за първосигнални селски клюкарки – за да знаем какво да мислим. Цитат: „Важното е, че тези български епископи намериха силите и духа да служат на Христа в онези трудни години…“.

  – кои епископи намериха силите и духа да служат на Христос – агентите ли?

  – как се разбира на кого служи един апископ-служител на власт, която си е поставила за цел да унищожи Църквата?

  – кое им е трудното на онези години за „тези епископи“? – двойната работа, която се отваря – хем епископ, хем доносник… това ли имате предвид?

 10. john_doe каза:

  Грозно и жалко е да четеш как чрез един православен сайт се „насъскват“ православни да „пребият“ с камъни един „съгрешил“ православен епископ.Грозно и жалко е да бъде осъден като грешник, без да се приложат необходимите доказателства, например: никой и никъде не е посочил, че в досието на митрополит Галактион има собственоръчно написани или най-малко подписани от него доноси срещу когото и да е.А най-грозно и най-жалко ще стане, ако се окажат верни слуховете, че този ваш бесен устрем да има непременно последствия тип линч и пълно унищожение на митрополит Галактион е обусловен от факта, че той никога не е одобрявал дейността Ви.
  За да не ме разберете погрешно, декларирам че мотото ми в такива случаи е:15. Радвайте се с ония, които се радват, и плачете с ония, които плачат.
  16. Бъдете единомислени помежду си; не мислете за себе си високо, а носете се смирено; недейте се има за мъдри;
  17. не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци.
  18. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци.
  19. Не отмъщавайте за себе си, възлюбени, а дайте място на Божия гняв. Защото писано е: „отмъщението е Мое. Аз ще отплатя, казва Господ“.
  20. И тъй, ако врагът ти е гладен, нахрани го; ако е жаден, напой го; защото, вършейки това, ти ще струпаш жар на главата му.
  21. Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро.(Римляни 12 гл.).

 11. plamen каза:

  че да се осъжда човека без да знаем какво точно е вършил, е неправилно. възможно е неговата (на митр. Галактион) лична история да е трагична и потресаваща; възможно е да е бил принуден… изобщо, всичко е възможно. но засега не разполагаме с нищо друго, освен със съдържанието на неговото „картонче“, в което пише, че е бил агент. какво предлагате вие, john_doe, да се потопим в мълчание; да се направим, че няма нищо, да си припомним, че всички сме грешни (ние това си го знаем) и да си обясняваме всеки опит да се заговори по темата като „насъскване“?

  ако сме християни на място, единственото, което се очаква от нас е да попитаме владиката в какво се е изразявала агентурната му дейност и дали е сътрудничил доброволно, или е бил принуден. не за да го осъждаме, а за да знаем. знанието и осъждането са две различни неща – едното е познавателна катогория, другото – морална. ако аз знам например, че владиката е бил принуден със сила или заплахи да подпише някаква си там хартийка, не бих тръгнал да го осъждам нито вътрешно, нито публично. но докато владиката мълчи, синодът мълчи, повечето православни – също – за мен като вярващ има проблем. не заради някаква земна справедливост (макар че попитайте близките на убитите свещеници и онези, измъчените в белене и ловеч по въпроса за справедливостта) – а заради вярата ми, че в църквата лицемерието трябва да бъде изобличавано. ако не го правим, ставаме „агенти“ на една друга институция, която се казва Ад.

 12. plamen каза:

  на фона на всичко, което стана известно за дядо Галактион напоследък, фактът, че не бил одобрявал дейността ни (от вас го научавам), може би е най-добрата реклама. да, не си падам по печени прасета и архонти, нито ме интересува футбола.

  но нека ви кажа, че бих написал абсолютно същите редове и бих задал същите въпроси към всеки друг митрополит, включителни и към най-одобрителните спрямо мен.

  ако нещо е грозно и жалко в тази история, то е мълчанието на всички, които се имат православни – от епископите, през клира, та до всички нас.

 13. Дон Кихот каза:

  Не е зле човек вместо да зяпа по телевизията силиконите на пеещите проститутки или гримасите на политиците, да препрочита българската класика. Софроний Врачански в своето „Житие и страдание“ пише: „И имаше архиерей протосингеля, грека неученнаго и некнижнаго – он мя много ненавидеше. Понеже то ест вещ природна: учен человек ученнаго люби и прост – простаго, и пиян – пияннаго“.

 14. milen каза:

  комисията по досиетата разкри един настоящ митрополит, понеже е бил депутат. колко още от останалите митрополити дължат кариерата си на ДС? и какво ще кажат тогава? че са служили хем на народа, хем на ДС?

 15. gaitan vejdu каза:

  Респект е думата и преми я като коментар, прося!

 16. atila каза:

  В случая дядо Галактион е вече свободен от попечителите си. Те го предадоха, редно е и той да ги предаде. Лошото е, че има още много, който продължават да бъдат шантажирани. И за да не бъдат публично оповестени имената им, ще дават мило и драго, ще продават имоти, ще заменят, ще вкарват пари в банки, ще си затварят очите когато фалират. Срам

 17. Idiot каза:

  Абе, да Ви … на досиетата. Занимавате се с мръсотиите на хората. Епископите ни не може да са по-различни от нас. Това е моето мнение. Вместо да мислим за Господа, мислим за това колко льошо е направил тоя или оня като е бил сътрудник на ДС. Не съдете да не бъдете съдени, както е казано в Светата Библия. Нека на Господ да оставим съда. На неговото правосъдие, защото то не е сляпо, а е справедливо. Всичко това е по Божие допущение по причини, които само Той си знае, но вярвайте ми, Той най-добре знае кое е най-добро за всеки и за всички.

 18. p_stefanos каза:

  Да се отнасяш с безразличие към агентите е равнозначно да се отнасяш с безразличие към мъчениците и страдалците, избити и мъчени вследствие техните доноси.
  Никой не е вербуван за агент просто така. От агента се иска работа – да дава информация, т. е. да пише доноси против неблагонадеждните.
  Апатията е добродетел в будизма. В християнството не е!!! Още по-малко добродетелна е апатията, маскирана като смирение. Не е смирен този, който не различава жертвата от палача! Напротив – такъв е съучастник на палача! А палачите и агентите виреят само там, където имат зад себе си армия от подобни „смирени“ поддръжници.
  Ако агентът е писал доноси против себе си, само тогава неговата дейност е негов личен проблем. Вие, „смирените“, вярвате ли, че някой агент е писал против себе си?!
  Някой може ли да си представи светите Апостоли като тайни агенти на Синедриона?

 19. john_doe каза:

  Силуян, и аз имам предложение към теб:наречи се ПАЦИЕНТ, така наистина ще благоразположиш не само мен към твоята особа.Понеже дълбоко се съмнявам в нивото ти на ерудиция и поради това, че се показваш разбирач на езиците ти давам жокер като на малоумен да погледнеш семантиката на предложението ми за твой нов ник, за да имаш поне минимален шанс да разбереш какво искам да ти кажа.Проблемът е, че не знам кой номер да ти дам, че то тук сте доста, които го заслужавате:-).А предвид последното ти пожелание…мога само да констатирам, че предложението ми наистина е много точно, защото няма да трябва да го сменяш дори и във вечността.Айде халал да ти е новото име:-))).

 20. Idiot каза:

  Аз не съм съгласен с мнението на p_stefanos. Нека не ги съдим. Има кой. Ако поискат прошка ще им дадете ли или не. Май няма.

 21. plamen каза:

  взимаш ли си думите обратно след изповедта на дядо Йосиф? поиска прошка и я получи – и не само от p_stefanos…

 22. Idiot каза:

  Не си взимам думите назад. Простено да им е на всички от мен.

 23. Елена Икономова каза:

  Кой каквото прави за себе си го прави,щото последиците от постъпките му се стоварват на н еговата си глава,че и до 10-коляно в родата!Бог вижда нашите дела и връща на всекиго заслуженото.