Когато се препъваме в суевериеМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Galena каза:

  Дария, олекна ли ти…Има ли смисъл да осъждаш, без да разбираш..Да обвиняваш, без да преживяваш.. Живяла ли си в къщата на „обречените“..Говореното е спасение, само когато тези които имат нужда от словото могат да те чуят..Суеверието..Религията на нещастните..Утре е 13ти, петък..Някъде, трошичка страх, се спотайва в мислите ми..Ще я оставя в себе си..Няма смисъл да се боря с нея..В нея има атавистика, в нея има човешко, твърде много човешко..

 2. Vladislav каза:

  Хубава статия. Това, което прочетох не е просто един сух журналистически материал, а по-скоро творба, рисуване с думи! Задават се въпроси, дават се отговори, провокира, изобличава. Лично аз не намерих осъждане. Защо не си кажем истината в очите. Че днес в България процъфтява езичеството и суеверието. Че хората предпочитат шарлатани да им говорят думи за красиво бъдеще, да им развалят „магии“, да четат хороскопи, да правят нещо „против уроки“, дори да стискат палци, вместо да се помолят. По-добре е за тях хубавата лъжа, повтарящите се числа – символ на нещо си, отколкото скучната истина за сивото настояще, за ежедневната борба, която обаче с Бог става смисъл на живота. Дори често ходенето на църква е почти езически ритуал, защото хората виждат свещите, иконите, цвятята, красотата и песните в храма, но не и Христос. Само за да разберете някои неща каква заблуда могат да бъдат – на 07.07.07 протестантите в БГ са организирали 24 часово хваление, просто заради числата/7и ден на 7и месец на 7а година/, много подходящ ден било това. Статията си е точно на място.

 3. ... каза:

  еми логично е хората да вя

 4. ... каза:

  Ами нормално е хората да вярват в такива неща. Какво друго да видят, че да повярват в него? Това е единственото, което се проповядва явно и то се забелязва, сектите също и на тях им вярват. Ако се проповядва и християнството и на него ще вярват. Суеверията всеки ти ги казва на път и над път. А за християнството ти говорят само за имотите, за вероучението и нищо за същността на самата религия. Па да имало някакви си вярвания в Христос. Това което става в България е по наша вина. Трябва по-често да говорим на другите, че не е правилно да се вярва на такива неща, като числа, палци, котки, подкови, детелини… Това ни е начина. Статията е добра, защото именно тя е едно от нещата които подхваща и изобличава тези суеверия. Наистина има християни, които не са добре ориентирани във вярата и междувременно си вярват и в някакви суеверия. Даже може да се чуе някой свещеник „Да чукнем на дърво, да не допусне Бог!“

 5. Danine каза:

  Не мисля, че в статията има осъждане. Споделен проблем обаче – да. Споделянето на неразбирането е част от пътя кам разбирането. Премълчава най-често онзи, на когото му е все тая или на когото много му пука какво ще си помислят другите за него.
  Сега ако се замислим кои са причините „трошичките“ да се спотаяват /защото обикновено чистотата и доброто не се спотайват/ и защо тези „трошички“ обръщат големите коли, може и да направим първата крачка към освобождаването от натрупаната мръсотия, полепнала по сърцата ни. Та била тя и под формата на безобидна, на пръв поглед, трошица…
  Моля да ме извините, не се хващам за думата. Оказа се подходящ пример.
  Хубаво е, че има някой, който не изтрайва да е в ролята на воайор.
  Темата за суеверието е направо убийствена. Българите си оставаме езичници по душа, независимо от напъните си да представим, че не е така. За това е по-важно за повечето да правят нещо, колкото се може повече и по-измислено, отколкото да бъдат каквито трябва, за да живеят като християни. А за да бъдеш християнин, се иска здрава вяра, иска се разделяне с нещо излишно, нещо, което ни е в повече – греховността ни, например, защото Бог е създал човека невинен, първородния грях е привнесен отвън, с наше позволение.
  В повечето случаи грях и удоволствие имат равен знак, за това и не искаме да премахнем излишното. Кой в днешно време е готов да се раздели с удоволствията – „дребните житейски радости, само тях си имаме“…
  Изводите са повече от ясни, нали?!

 6. Дон Кихот каза:

  Емоционални констатации, но къде е решението на проблема? Суеверията се побеждават само с просвета. Кога най-сетне ще има по-стегнато богослужение на разбираем език? Колко джобни Евангелия е издала БПЦ? Колко наши църкви имат библейски курсове? Къде са DVD-та с филми за православни светини по света, които да се прожектират? И т.н.

 7. ани каза:

  Прекрасна тема. Ние, вярващите, трябва да бъдем винаги осторожни и да изобличаваме фалшивите идоли на света. Но може би най-важното е, че знаем (или поне би трябвало) как да се борим с фалшивите суеверия-чрез непрекъснати молитви към нашия Господ Исус Христос, защото вярата е по благодат. Да се молим на нашия Господ да обърне сърцата и умовете на всички невярващи и суеверни хора, защото без Неговата благодат нашите обяснения са безсмислени и не могат да повлияят на суеверните. Специалното ми обръщение е към Владислав- аз съм протестантка и мога да кажа, че е абсолютно невярно това, което той твърди за 24 часовите молитви. Първо, тези молитви не са едновременни за всички протестантски църкви. Второ- те се регулярни и нямат нищо общо с конкретната дата-07.07.2007 г. Това просто е практитка в църквите, защото в Словото е писано: „Ако някой види брат си, че върши несмъртен грях, нека се моли и Бог ще му даде живот…“(I Йоан 5:16). И още- Бог отговаря на молитвите на вярващите, за да се прослави Отец в Сина Си Исус Христос.
  Призовавам всички да се съсредоточим не върху буквата на канона, а върху спасението, дадено ни по милост и от любов от Този, който умря на кръста, за да изкупи греховете на всеки един от нас. Когато Бог те води в живота ти и в битката с греха, ти нямаш нужда от фалшива сигурност и надежда, давани от човеци. Молете се, четете Словото и бъдете сигурни, че в Последния ден Бог ще гледа на сърцето и вярата на всеки един, а не на канона, който всеки е спазвал.

 8. Danine каза:

  Без приемане на Тайнства няма пълнота. Все едно, че молим Господ: „Господи, дай ни“, а същевременно, когато Той ни подаде в ръката си, да се обръщаме на другата страна и пак да казваме: „Господи, дай ни!“…

  Може би трябва да започна по ред:

  ПОКАЯНИЕ
  ИЗПОВЕД
  ПРИЧАСТИЕ

  и всичко това в молитва и пост, с много жертви, поднесени за Божия прослава и за спасението на колкото се може повече души; личен пример и пребъдване в Благодатта.

  Останалото е работа на Бога.

  Образно казано, трябва да поддържаме извора с жива вода чист и работещ, за да може, когато бъде доведен грешника, да има откъде да пие, за да бъде спасен.

 9. ilgro каза:

  Тези сключили брак на 3-те 7-мици са го направили за да спечелят, обратното на тайнството брак в което губиш себе си. Помним застрахователите 777, помним рулетките 777, помним истерията на сърцата ни за печалба – застрахована и чиста… Знаци, числа – финикийци, араби – неща от нечетлив фаил, които христианските ни сърца не трябва да разкодирват… Не тъгувай, сестро Дария, приела си Христа в сърцето си…

 10. o. g. каза:

  Вие, които не почитате Майката Божия и светиите Божии, не дръзвайте да говорите за пътя към спасение! Сами сте далеч от него, а и други се опитвате да съблазните с вас! „Джобна“ Библия ми звучи достатъчно кощунствено, за да се спирам и на мерзостната ви жажда за несправедливост, относно имотите на Б П Ц, а да не говорим и за душманското ви отношение и страх от предмета Православно вероучение! Защо просто не се покаете и не станете Христови раби? Защо си затваряте очите за светлината и страстно желаете мрака, който така ви измъчва? Явно от вас трудно може да се намерят по – голями суеверници! Страхувате се дори и от кръстното знамение! Към кой дух сте вие?!