Митовете в националното съзнаниеМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Альоша каза:

  Името ми е руско, но съм чистокръвен българин – от онези дето живеят в Родопите и които са главни герои в романите на Хайтов. Някои от тях са християни, а други са мюсюлмани и ги наричат помаци. та тези помаци, особено между Девин и Гоце Делчев, са им промили мозъците и те се мислят за „братя на арабите“. Та трябва да развенчаете този мит и да им кажете, че те са наследници на отрекли се от Христос преди 3-4 века православни българи! Когато бях „пубертет“ и учех в Гоце Делчев криех, че съм помак, защото не исках да ме свързват с турците (т.е. турките ). Слава Богу! – от 10 г. съм православен християнин и се гордея, че Бог върна моето семейство в Църквата Си.
  А относно споменатите от Вас митове мога да кажа, че нашата всеизвестна история е написана от Константин Иречек, който е бил първият ни министър на просветата. Бил е на 26г. Другородец и римокатолик. Смятате ли, че би подхранвал патриотизма и национализма ни. Жалкото е, че е увлякъл тогавашните ни учени, които не са си направили труда да проверяват фактите, а с лека ръка са правили повърхностни заключения. Има един доцент д-р Ганчо Ценов от началото на 20 век – прочетет неговата версия.
  А дори да не прочетете имам няколко почти реторични въпроса към Вас:
  – къде изчезнаха траките, при появата на българите на историческата сцена? – това, че на църковен събор през 679г. са ги нарекли българи, не значи, че тогава са се пръкнали на Балканския полуостров.
  – …

 2. Альоша каза:

  – как за 2 години Византия позволи на Аспарух от палатков лагер на Онгъла да основе дунавска България и да я оставят да се развива?
  – Защо през 50-те години на 19 век хора с катъри са обикаляли манастирите и са унищожавали историческата ни памет? Нима са знаели, че след 20г. ще сме свободни и ще имаме нужда от източници за да напишем историята си?!
  – Може да не сме първите европейци, но първите заселници на Европа са минали през Балканския полустров, а не през Кавказ.
  – Защо княз Светослав избиваше най-жестоко българите през 10 век при нападението си над България? Може би защото българите и славяните са едно?! Това не е важно.
  – Защо турците покориха само православните народи, а оставиха католиците? – заслугата сте прав, че не е на нас, българите, а на венцианците, които в по-голямата си част са наследници на убийците на Христос.
  Не сте прав, че българите НЕ са индоевропейски народ. Напротив, унгарците са повече турки от нас, въпреки, че са ни „братовчеди“ по кръв.
  Това, че често сме жертва на интересите на „Великите сили“ е вярно. Доказва го и сегашното ни политическо положение и обществено блатно състояние. Но не е повод да се комплексираме или да изпадаме в шовинизъм. Това го могат сърбите и гърците, които също са православни народи!?
  ИЗВОД: Бог допусна да паднем под робство 500 г. за да ни предпази от Римокатолицизма и Ренесанса /Възраждането на езическата античност/ в западна Европа.
  И смисъл на нашия живот не е национализма, а възраждането на ЦЪРКВАТА!

 3. andrey каза:

  Альоша, не съм твърдял, че БЪЛГАРИТЕ не са индоевропейски народ. Ставаше дума за ПРАБЪЛГАРИТЕ, което е нещо съвсем различно. Прабългарите са създали държавата, но тяхната роля в етногенеза на днешните българи е много по-малка от тази на славяните. Славяните са индоевропейци и българският език е индоевропейски. За траките сте прав – те не са изчезнали, а са се вляли в състава на българската народност. Съборът, за който говорите, е през 879 г., когато България вече е съществувала от 2 века. Княз Светослав също не е славянин. Първите руски владетели са варяги, т.е. скандинавци. Парадоксът при руснаците е същият като при българите – името „руси“, както и името „българи“, е донесено отвън от неславянско племе, което е подчинило славяните и е създало държавата, но се е претопило впоследствие сред тях. Турците не са успели да покорят католическите народи по много причини. Но не защото не са искали да го направят…
  Колкото за родопските помаци – те са си чистокръвни българи и славяни. Твърде жалко ще е, ако под въздействието на ислямската пропаганда те забравят за своя корен…

 4. xenox каза:

  защо мислите, че бактрия и балхара не са държави на древните българи? твърде подозрителна е тая игра на думи и не само с името на държавата, а и с името на планини и реки, носещи имената на същите в днешна българия. никак не е малко вероятно нашите да са именно силно цивилизован ирански народ.

  Византия е наш основен геополитически противник. за съжаление в борбата между двете държави победител няма, а по-скоро са се самоунищожили една друга.
  и не е вярно, че Византия е създала славянската азбука, па макар и с някакви задни мисли. византия винаги е покръствала балканските славяни на гръцки, като основно оръжие за тяхното елинизиране. инициативата е била на цар Борис, Кирил и Методий са българи, а Наум и Климент – даже български аристократи. Славянската азбука си е наше дело, не Византийско и попадането и в ръцете на Борис точно навреме не е някаква усмивка на съдбата, а негов обмислен ход.

 5. Anima_Mea каза:

  „Прабългарите са създали държавата, но тяхната роля в етногенеза на днешните българи е много по-малка от тази на славяните“.

  Това просто не е вярно! Значи идва една шепа народ, разбива 60 000 ромейска армия, подчинява „многобройните славяни“ и постоянно води войни наляво и надясно, дори поступва арабите при Константинопол. Тезата, че българите са били една шепа, е несъстоятелна. Пък и не е нужно човек да историк – достатъчно е да се разходи из България и да види, че съвременните българи имат твърде малко общо с руснаци, поляци, чехи, па дори и със сърби и хървати.

  И какво е това „прабългари“? Праруснаци има ли? Или прафранзуци?

  Иначе съм съгласен, че историческата чалга се лее обилно и е твърде популярна напоследък – от Навуходоносор Български до България на три планети.

 6. CONSTANS каза:

  Очень хорошая статья, понравилась. Дает богатую пищу для размышления и самоанализа. Сам я – обрусевший болгарин, который с 18-летнего возраста живет в Сибири. История Балканского полуострова и всего постромейского пространства представляют для меня большой научный интерес. Когда я учился в болг. школе, учебники были заполнены всякой ерундой, и лишь в зрелом возрасте, вдали от Родины стал анализировать крутые повороты балканской истории. Безусловно согласен со всеми пунктами данного текста. К сожалению межхристианского мира на этих землях не будет никогда и виноваты в этом мы сами – славяне, греки и валахи.
  Не будет Благодати Божией, пока мы будем видеть в серба и ромея врага, которого надо зарезать.

 7. Расате каза:

  Anastasii Bibliothecarii interpretatio synodi VIII generalis. Patrologia lat. 129, III. 19- „Cum beatus papa videatur dicere Innocentius ad Alexandrum Antiochenum inter alia scribens: Non ergo visum est ad mobilitatem necessitatum mundano-rum, Dei Eeclesiam commutari, honores aut divisiones perpeti, quas pro suis causis faciendas duxerit iraperator; sed his née ipsi diu fruuntur, siquidem jam memorata Vulgarorum gens protinus irrult et universa circa Danubium occupаt.“т.е. след разделението на царството при Валентиниан (364-375) и Валент (364-378) българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав:
  От това излиза, че още в края на 4 век българите са живеели в земите на Римската Империя

 8. Расате каза:

  Важно е да отбележим и друга гръцка хроника на Анастасий (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f) ,която пояснява събитието с любопитната подробност- ”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”-българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право.
  „…utramque Epirum, novam videlicet veterumque totamque Thessaliam. atque Dardaniam, in qua et Dardania civitas hodie demon-stratur, eu jus nunc patria ab his Bulgarie Bulgaria nun-cupatur,“ ibid. 1392.
  -Тези провинции били двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания

 9. Расате каза:

  Андрей това са само две от многото римски хроники показващи,че българите са на Балканският полуостров от преди Княз Аспарух-защо пиша Княз-защото отричам славянската идея такава каквато я представят днес-ако сравниш Княз изписана с гръцки букви се получава Канас-княз у бога-Канас у биги(староукраинската дума за бог е биг-пр.-,огон(рус)-огин(стрб и укр) 😉
  Траки=славяни,прочети за Черняховска култура, сравни я с по късната Пенковска култура и с някой тракийски-виж населеността при едната и другата,и най важното разгледай римските хроники за балканските провинции от това време.

  Една теория- http://www.ivanstamenov.com/files2010/trakigs.pdf

 10. fr Pavel каза:

  Редактори,

  Блокирайте идиотите, ако не искате този форум да се превърне в зоопарк.