Църковни инвестицииМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. stoyan каза:

  Амин!

 2. Лъчо каза:

  Поздравления за прекрасната статия! Отдавна в този сайт не бях чел толкова истински и хубав текст. Така е , с комунистите в съюз не бива! Жалко, че хората не искат да видят нещата такива каквито са! На 16 април се навършиха 84 години от чудовищния атентат в Света Неделя. Нито една българска медия не отрази тази годишнина.Благодарение на другарите, този кървав терористичен акт, извършен от техните идоли Г.Димитров, В Коларов и други богоборци, днес е потънал в забрава! И нещо повече, днешните техни идейни последователи от терористичната партия-столетница, дошла с кръв на власт, убила в този терористичен акт стотици българи продължават разправата си с Църквата, макар и по друг по-лукав начин! Днес те инвестират! Каква наглост! Какво безочие!

 3. georgev каза:

  Радвам се че в България вече се чува гласа на разума. Споделените с болка от автора проблеми са от много време и все още не са намерили своето решение.

 4. topalski каза:

  Радвам се на тази статия. Поздравления! Няма как да не се погусни човек от БЛАГОЛЕПИЕТО на днешната „симфония“. За молитва – шапки долу!
  Бог си има грижа за „непротоколното“ православие.

 5. Мариан Томов каза:

  „Нека който няма грях, пръв да хвърли камъка…“ нелепо, потресен съм. Че трябва да се чува гласът на разума е вярно, но нека пъво да очистим себе си, да спрем с престъпленията и тогава гласът на разума ще е разумен. Всеки може да напада и да пише колонки в собствените си сайтове, но не всеки глас е гласът.

 6. Дон Кихот каза:

  Това антрефиле е точно в десятката, но ми се струва, че тук царува някаква шизофрения. Този западащ сайт досега се задавяше от радост по повод на това, което Пламен критикува, а сега рязко сменя тона. Да не би пак (или както винаги) да става въпрос за това, което поляците наричат „пеньонзи“?

 7. Idiot каза:

  Атанас Буров е казал, че не е хубаво да се закача Църквата, иначе добро няма да видо този, който го прави. СДС-то вече се убеди в това. БСП-то, след като се опари, явно си научи урока. Наистина държавата да земе и да се стегне и да пусне религията в училище, че страшно ми става… Това, че нямало литургичен живот, че били малко монасите… Ми, който критикува, да облече расото и да се подстриже.
  Първанов… за него не знам. Не може да си слуга на много господари.
  Ще си позволя да перефразирам една комунистическа изцепка „Храмовете построихме. Сега остава да ги напълним с вярващи.“ Един старец е казал, че преди идването на антихриста, благолепието на храмовете ще бъде най-голямо, но храмовете ще бъдат празни, а апостасията – с пълна сила. На игумените и на предстоятелите на храмовете как няма да им е приятно? Сигурен съм, че като на хора, дето си гонят работата, една грижа по-малко, никак няма да им е зле.
  Соломон П.си, като го е казал, не е знаел какво плеще. За съжаление, всичките ни държавници са отчаяни безбожници и това за тях е инвестиция. Какво пък… Нека инвестиция да е за митарствата.

 8. jimo каза:

  в статията е, че: „Лявото се православизира, православното олевява..“ . Дълбока и вярна
  констатация. Самоопределям себе си като отчетлив русофил и почти посткомунист. Затова г-н Сивов, съгласете се че между учението на Спасителя и утопичния и Марксов социализъм има ОЧЕВИДНИ ПАРАЛЕЛИ ! Спасителят смята бедните за много по-морални от богатите (камилата и иглените уши, Богатия Лазар и низшия). Най-удивителния паралел е в Деяния:
  (Не знам главата), стихове 44 и 45: „А всички бяха заедно, и всичко им беше ОБЩО; продаваха имоти и стока и разделяха ги между всички, ВСЕКИМУ СПОРЕД НУЖДАТА“.
  С уважение,
  Иван Симеонов

 9. DODO каза:

  Хубава статия. Известно е че от членовете на Светия синод почти няма необвързани с бившите служби и комунистическата идеология. Винаги съм се чудил как в митрополитските глави се съвместяват Маркс и Христос? Как атеисти представляват православието/дърева/ и как марксисти -митрополити се явяват извършители на тайнства и пазители на християнския канон? Що за съзнание е това ? И не значи ли това че вече дори и в църквата всичко е позовлено. Мисля , щом за Св Синод не е скандално да назначи митрополит- доносник на три управления да канонизира мъчениците на комунизма, то тогава може да се приеме за нормално и да има православен митрополит – мормон /поне не е атеист/ или фашист. Мисля, че описанието на такива герои е по силата само на писатели като Гогол и Достоевски. Някои може ли да ми посочи съвременна литература за този идващ от Русия феномен/по принцип всички анти-модуси на БПЦ – анти западничество , антидемокрация, антисемитизъм, срещу правата на личността и т.н. идват с руската православна книжнина, която е проводник на руската месианска доктрина/. Как стана така, че това , което малко самонадеяно Достоевски пишеше че ще се случи на католицизма/сливането на християнство и комунизъм/ , се случи на точно на Православната църква?

 10. negoden каза:

  Xubava i dobre napisana statia! Ne moga da povqrvam, 4e vse o6te ima xora, koito sblijavat Xristiqnstvoto i komunizma. Zaradi O4EVIDNATA RAZLIKA: v komunizma Go nqma Xristos – Toi e cel na jivota ni, a ne ob6tata sobstvenost ili imotnoto sastoqnie. I to4no v tova e problema – pvc-to e po vajno ot evangelskoto. I tozi problem ne sa komunistite {te sa si edni i sa6ti}, v nas e. Zatova e tova e prosto edna samotna statiq, naistina xubava, no samotna.

 11. Дон Кихот каза:

  „Как стана така, че това , което малко самонадеяно Достоевски пишеше че ще се случи на католицизма/сливането на християнство и комунизъм/ , се случи на точно на Православната църква?“
  .
  Написал съм „История на Руската църква“ в два тома, но не съм я публикувал. Там се обяснява защо комунизмът като практика възникна именно в Русия и на кои архетипи на руската народопсихология се опира.

 12. topalski каза:

  Ще е интересно да я прочетем, доц. Стефанов. Дано да се намерят пари за публикуването.

 13. DODO каза:

  Някой в от епископите дава ли си сметка , че след като управлението на църквата се мазни , обслужва, освещава и кяри от „тая скапана държава“ , както я нарича на народа, ще трябва да отговоря за безумствата на тази същата държава и целият клир ще стане обект на омраза от всеки българин и след като църквата се превърне в очите на хората в „тая скапана църква“, вече нищо не ще може да се направи за авторитета и.

 14. evfimiya каза:

  Jalko za nas, jalko za Solomon Pasi… Dano Bog ni dava mudrost da ne bogohulstvame! Moje komentarut mi da e glupav i neumesten, no investiciite v curkvata sa v kraina smetka sredstva nabrani ot truda na vsichki neshtastni hora, kurtovski raboteshti po vreme na socializma/komunizma i okradeni ot drugarute. govorya v svetoven mashtab… nikakvi ugrizeniya i nikakvo zaduljenie ne mogat da sledvat…

 15. kaloqn каза:

  Прекрасна статия !Все си размишлявах по нея.Май са си чисти църковни индулгенции, а не инвестиции.Вярно,че ще се четат имената им като ктитори Може би,дано това им помогне -нине и присно и вовеки,но съм скептично настроен.Може би така да ин е по-лесно-да се правят на благодетели и да прявят такива усилия,отколкото другото- да водят църковен живот,да се стремят да спечелят вярвящите,които те обезвериха.Дори когато започна новия порив към духовността след промените,те направиха разкола и допринесоха за омаскаряване на църквата – в страната и по света. Ако властта не бе позволила разкола,нямаше да го има.Ако не го поддържаше-също.Сега е много късно да се върнат към църковен живот много от хората,които започнаха да се черкуват в началото на 90-те години.Някои от тях отидоха при старостилците,други се обезвериха или се ожесточиха.Надеждата е да се вразумят и разрешат предмета“религия“.Мисля,че някои от изброените в статията персонажи са нещо като вярвящи,може би в начална или летална фаза.,но все пак са вярващи.Няма обаче кой да ги просвети.На масата с епископата много от тях биха могли да бъдат наставлявани,но може би не се полагат усилия.Има смешни сцени.Не е за вярване,че ще се втурне да се причестява без постене и изповед ВИП,който е постоянен гост на владиака и в последния момент е спрян от самия негоНо да са им честити индулгенциите!Има един разказ на елин Пелин-„Занемелите камбани“.Храм без хора е мавзолей.Хайде да не бъда сквернословна-музей!

 16. kri007 каза:

  timeo Danaos et dona ferentes

 17. kris008 каза:

  Това означава ли, че истинските Православни в БеГето са на изчезване. Може би за някои православно и винаги правомислещи души думата обичам те е родена само от абстрактно егоистично чувство на непълноценност и избиване на комплекси. Това ли е любовта? Това ли е днешното Православие? Или Православието се ръководи от ДСК?