Отец Живко Панев бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa кaвaлep нa Haциoнaлния opдeн зa зacлyги нa Фpaнция



С указ на президента Еманюел Макрон от 24 ноември 2021 г., по предложение на френския министър на вътрешните работи, отец Живко Панев бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa кaвaлep нa Haциoнaлния opдeн зa зacлyги нa Фpaнция.

Прот. Живко Панев

Протойерей Живко Панев е роден през 1961 г. в гр. Струмица, Югославия, днес Северна Македония.

От 1999 г. е преподавател по канонично право, история на поместните църкви, агиология и методика в Православния богословски институт „Свети Сергий Радонежски” в Париж. Православен свещеник от 1994 г., той е ръкоположен за протойерей през 2010 г.

От 1999 г. е предстоятел на храма „Св. Богородица Державная“ в Шавил към Западноевропейската епархия на Руската православна църква.

През януари 2005 г., заедно с отец Кристоф Левалоа, стартира френския православен сайт Orthodoxie.com – според всекидневника La Croix  – „една от най-цитираните медии в православните новини (…), често посещавана от журналисти, академици, дипломати и религиозни водачи, включително католици“.

Водил е лекционни курсове във Висшето училище по журналистика в Лил, Франция.

На 13 май 2014 г. участва в конференцията „Християнството – Православието и медиите в съвременния свят” в Солун, организирана от Междупарламентарната православна асамблея.

Член е на академичната комисия на първата международна конференция „Електронните медии и православното душепастирство в Атина, 7 – 9 май 2015 г.

От март 2019 г. е продуцент на телевизионната поредица „Православие“, излъчвана по канал France 2.

През октомври 2021 г. разговорът на прот. Живко Панев с известния френски богослов, патролог, философ и писател Жан-Клод Ларше: „Жан-Клод Ларше за произхода, природата и смисъла на настоящата пандемия“ бе отличен с първа награда на конкурса за християнска журналистика под надслов „Казвайте истината“ в категория интервю.

 

 

Източник: legifrance.gouv.fr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...