350 хиляди вярващи участваха в тазгодишното Всенародно литийно шествие в КиевНа 27 юли 2021 г. в Киев, в навечерието на празника в чест на 1033-годишнината от Покръстването на Русия, след отслужването на молебен на хълма на Св. Владимир Покръстителя, Блаженейшият митрополит на Киев и цяла Украйна Онуфрий заедно с епископите и духовенството на Украинската православна църква поведе Всенародното литийно шествие в украинската столица.

Всенародното молитвено шествие премина тържествено по улиците на града с мощите на светия княз Владимир и чудотворните икони на Пресвета Богородица –  Зимненска, Почаевска, Касперовска, Светогорска”, Любечка, доставени в Киев от различни региони на Украйна.

Участниците в литийното шествие – около 350 хиляди души – минаха по централните улици на Киев от Владимирския хълм до Киево-Печерската лавра, за да вземат след това участие във всенощното бдение в лаврата.

Когато оглавяващите шествието епископи и духовници вече се бяха събрали на площада пред катедралния храм Успение Богородично в Киево-Печерската лавра, за да отслужат всенощното бдение, мнозина богомолци все още тръгваха натам от Владимирския хълм и вървяха по улиците на украинската столица с молитвени песнопения.

След края на Всенародното литийно шествие в Киево-Печерската лавра се проведе брифинг за представителите на медиите.

Всенародното литийно шествие се провежда всяка година (с изключение на миналата – заради коронавирусната инфекция) в Киев, събирайки стотици хиляди вярващи като видим и внушителен израз на всенародната подкрепа за каноничната Църква в Украйна. Тази година в шествието, посветено на темата Вярност към Православието, участваха също и представители на Антиохийската патриаршия, Сръбската православна църква и Православната църква на Чешките земи и Словакия.

Публикуваме и интервю на секретаря на УПЦ Борисполския митрополит Антоний, дадено в навечерието на Всенародното литийно шествие в Киев.

 

Митрополит Борисполски Антоний: Въпреки всички гонения нашата Църква продължава да расте

Управляващият делата (секретар) на Украинската православна църква митрополит Борисполски и Броварски Антоний даде интервю за украинския информационен телеканал Newsone.

 

Борисполски и Броварски митрополит Антоний

– Как Украинската православна църква се готви за Всенародното литийно шествие през 2021 г.?

– Както и през предишните години. Вярващите в своите енории и епархии формират групи поклонници за Всенародното литийно шествие в столицата, а ние тук със силите на Киевската митрополия се занимаваме с въпросите на организацията на всички необходими мероприятия. А спектърът им е широк – от това, къде ще бъдат настанени пристигащите в столицата, до съгласуване с властите на процедурните моменти, свързани с провеждането на литийното шествие.

Ще отбележа, че особено внимание сме отделили на въпросите, свързани с карантинните мерки. Първо, свещеноначалието на Църквата призовава всички вярващи, които не се чувстват добре, да се въздържат от пътуване до столицата. Второ, във всички автобуси, с които хората от епархиите ще се отправят за Киев, преди заминаването ще се прави измерване на температурата на пътниците. Освен това се предвижда активно използване на медицински маски от поклонниците.

Твърде много разчитаме и на ефективната работа на онези държавни органи, които ще осигуряват безопасността на нашето шествие. Та нали с оглед на сложната политическа ситуация, създала се в последно време, а също и на съществуването на определени сили, насочени към разклащане на обществената обстановка, може да се случи всичко.

Имам предвид най-вече заплахата от провокации, чиято цел може да бъде информационната дискредитация на нашата Църква. За съжаление, през предишните години сме се сблъсквали с подобни неща. Например, действията на един провокатор, влял се в молитвеното шествие със забранена политическа символика, някои медии се опитаха да представят като позиция на цялата Украинска православна църква.

Надяваме се, че през тази година нищо няма да помрачи нашия голям празник. Та нали това е наше общо дело и наш общ интерес – към Господа с молитва за Украйна и за нашия народ едновременно да се обърнат стотици хиляди вярващи сърца. Силата на една такава молитва е наистина огромна.

– Ще бъде ли поканен президентът Владимир Зеленски да участва в шествието?

– Ние нямаме традиция да изпращаме съответни покани на висшите държавни служители. И работата дори не е в конституционната норма за отделеността на Църквата от държавата.

Участието в общата молитва трябва да е винаги зов, идещ от сърцето. Ако някой от върховните държавни мъже, бидейки православен, усети такъв сърдечен зов, ние винаги с радост ще го подкрепим.

Главното е това да не бъде някакво задължение или формалност. Та нали не става дума за политически митинг или събрание.

Тук е важен моментът на искреността и вярата. Ако той присъства, то всеки човек – бил той министър или обикновен работник – ще бъде чут от Бога.

– Очаква ли се, че във Всенародното литийно шествие ще има делегации и от други Православни църкви?

– Да, на молитвеното шествие ще присъстват официалните делегации на Антиохийската, Сръбската и Чешката църкви. В тях влизат както епископи, така и свещеници и миряни.

Интересно е, че до голяма степен инициативата да се присъства на нашето Всенародно литийно шествие изхожда от самите представители на другите Поместни църкви. Наскоро, например, бяхме посетени от група поклонници от Черна гора. За тях молитвеното шествие на Украинската православна църква е събитие с всеправославно значение.

Мнозина вярващи от други страни идват в Киев, за да споделят със своите братя и сестри радостта от общата молитва към Бога.

– На какво ще бъде посветено тазгодишното литийно шествие?

– Тази година то ще бъде посветено на темата за верността към Православието.

От една страна, трябва да се отбележи, че този аспект е много близък на всички нас, украинците. Та нали именно в борбата за православната вяра, в защитаването ѝ, се е формирал нашият национален идентитет, нашето колективно и държавно съзнание.

Да си спомним историята. Какво са вършели онези сили (става дума за полското владичество над земите на днешна Украйна през XV-XVIII в. – бел. прев.), които на един определен етап са владеели територията на страната ни? Те се опитвали да размият нашата идентичност, да ни превърнат в част от своята нация, да властват над нас не само външно, но и вътрешно. С тази цел са били предприемани различни акции, но главната от тях е била атаката срещу нашата православна вяра. Смятали са, че ако се откажем от нея, те ще могат успешно да ни асимилират. Фактически е ставало дума не само за духовно, но и за политическо, културно и т. н. прекодиране на съзнанието на украинския народ.

Нашите предци са разбирали чудесно това и са се борели за вярата си до смърт. Именно поради тази причина сега ни предстои с всички сили да пазим онова, за което предишните поколения украинци са давали всичко, в това число и своя живот.

Това, разбира се, е трудна задача. Защото църковният разкол, посят в нашата страна, даде реколта във вид на вражди, конфликти и различни планове за унищожаване на каноничното Православие. Нещо повече, на този етап с разкола се опитват да подменят истинската Украинска православна църква, забравяйки, че чистата вода не може да се замени с мръсна без вреда за духовното здраве на целия народ.

Именно затова е толкова важна темата за верността към светото Православие. Ако отпаднем от него, ако се поддадем на изкушението да заменим Бога с нов златен телец, зад който се крият определени политически и идеологически концепции, то нашата съдба е да станем суха вейка, откъсната от животворната лоза, която е Христос. А, както знаем, сухата вейка има само една съдба. И тя е много незавидна.

От друга страна, струва си да помним и всичко, което се върши извън пределите на страната ни.

Въпросът не е дори в това, че в блатото на признаването на украинския разкол се въвличат едни или други Поместни църкви, което създава заплаха за разделение на цялото световно Православие. Пред очите ни силите, легализирали украинския разкол, формират своя собствена версия на православието. И тази версия е наистина плашеща, защото от нея вее студът не само на огромна гордост, но и на отпадане от истинската вяра.

Какво да мислим, например, за неотдавна казаното от главата на Гръцката архиепископия в САЩ архиепископ Елпидофор, че към Бога водят множество пътища? Така архиепископът постави публично на едно ниво всички религии, изравни ги, а това според православното вероучение си е откровена ерес.

На фона на тези и други подобни крачки на Фенер се появява закономерният въпрос – къде ще заведе украинските православни християни Константинополската патриаршия, след като в много отношения тя вече открито отрича основите на православната вяра? Сигурен съм, че всички разбират риторичния характер на този въпрос и защо темата за верността към светото Православие е днес толкова актуална.

– В какво количествено и качествено състояние посреща Украинската православна църква Всенародното литийно шествие от 2021 г.?

– Слава Богу, нашата Църква въпреки последните години на натиск и гонения продължава да се развива и да расте.

Особено радостно е, че постепенно се строят нови храмове за общините, които пострадаха от нападенията на привържениците на ПЦУ” (разколническата Православна църква на Украйна, подкрепяна от властите – бел. прев.). Последен пример е скорошното освещаване на храма в с. Буща, Ровенска област, който бе построен вместо църквата, заграбена през 2019 г. със сила и взлом.

Ако ли пък говорим за цифри, то Украинската православна църква днес е: 110 епископи, 53 епархии, 12 456 свещенослужители, 12 374 енории, 4 548 монаси, 255 манастира.

Съответните изменения и окончателните показатели за 2021 г. ще бъдат обобщени в моя отчет към края на текущата година.

– Колко хора очаквате да видите на Всенародното литийно шествие?

– Никога не сме гонели цифри в това отношение. Колкото и хора да дойдат, важно е, че се извършва съборна молитва, че всички в единен молитвен порив ще молят Бога за милост към нашата родна земя.

Разбира се, факторът пандемия и нейните последици може да внесе определени корективи в броя на участниците в молитвеното шествие. Но не това е главното. Та нали през миналата година изобщо нямахме възможност да проведем Литийното шествие. А сега Господ ни дари тази милост.

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Информационно-просветителски отдел на УПЦ, mospat.ru, newsoneua.tv

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...