Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница, Неврокопска епархия


На 11 февруари 2024 г. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим направи първата копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия.
Новостроящата се църква ще носи името на един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата – св. Атанасий Велики, особено почитан в Неврокопска епархия, наричан още „тринадесетият апостол“ и „стълб на Църквата“.
Водосвет за благословение на това начинание отслужи митрополит Серафим в съслужение с архиерейския наместник на Санданска духовна околия, иконом Георги Танчев, председателя на църковното настоятелство на храм „Рождество Богородично, с. Лебница, протойерей Любен Кацарски, свещеник Никола Златински, и дяконите Димитър Златинов и Илия Ризов. Бе осветена и новоизградената чешма, посветена на децата на селото.
На събитието присъстваха Атанас Стоянов, кмет на община Сандански и Васил Джибов, кмет на с. Лебница, голяма част от местните православни християни – деца и възрастни.
Село Лебница е създадено в по-ново време от преселници от близките села в Огражден планина, основно от с. Богородица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...