Без смирението на Христос животът ни не означава нищо



Смирението е първият урок, който ни се открива в подготвителните седмици преди Великия пост и Възкресение. Смирението трябва да бъде в основата на нашия духовен живот, тъй като добродетели можем да придобием само, ако се стремим да бъдем като Бог, като споделяме смирението на Христос“, каза в своята проповед в неделя архимандрит Мелхиседек (Велник), игумен на Путненския манастир.

Излагайки притчата за митаря и фарисея според тълкуването на светите отци, отец Мелхиседек подчерта, че смирението е „отличителен белег на християнството“ и „живот в Христос“.

Фарисеят също е имал добри дела, но като осъдил ближния си, той се е поддал и изпаднал в тщеславие, което дяволът използва, за да ни лиши от всичките ни добродетели. Когато тщеславието – дъщеря на гордостта, пусне корени, всички добри дела се губят“, подчерта о. Мелхиседек, позовавайки се на учението на великия св. Йоан Лествичник.

Освен това смирението е тясно свързано със самопознанието. Често сте чували поговорката, че този, който е видял греховете си, е по-голям от онзи, който вижда ангели“, каза игуменът. „Митарят застава пред Бог такъв, какъвто е наистина, без преструвки и затова може да промълви само: „Боже, помилуй мене, грешника.“

„Давайки ни урок по смирение, Църквата ни отваря тайната на триода, която е не друго, а тайната на покаянието. „Истинското покаяние се изправя пред Бог, признава вина и дълбоко преживява Божието присъствие. Да бъдеш смирен означава да бъдеш като Бог и да Му позволиш да работи чрез теб, като признаеш, че Той има послание, което да предаде точно чрез теб. Христос ни даде най-добрия пример за смирение, първо чрез Своето въплъщение, а след това чрез Своето смирение, когато се изкачи на кръста за нас“, добави о. Мелхиседек.

Ако искаме да се приближим до Бог и истински да живеем добродетелите, които ни предстои да придобием, трябва да се стремим да бъдем като Него, като споделяме смирението на Христос, защото без Неговото смирение животът ни не означава нищо.”

В заключение игуменът призова вярващите „да живеят Кръста и Страстите Христови и да Го придружават по пътя към Неговото Възкресение и тогава, светлината на Пасха, да открият, че смирението е присъщо на Божествената природа и е естествено движение на любовта. То е най-важното нещо в живота ни“.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...