Рождеството на Пресвета Богородица



Известният румънски старец архим. Якинт от манастира „Путна“

Има радост от тайнства, които не се изговарят, а остават скрити в сърцето, които имат собствен живот и умират заедно с човека. Има безмълвни радости, както и такива, които се изразяват с думи. Има семейни радости, които дълго време не прекрачват прага на дома, а може би и никога. Но има и радости, които е невъзможно да се поберат в едно единствено човешко сърце, а се споделят с целия свят, за да могат повече сърца заедно да усетят това благословение.

Една такава радост се излива днес над цялата земя, празнувайки раждането на Божията майка. В началото радостта е малка, не се взима под особено внимание раждането на Дева Мария, като радостта не прекрачва прага на дома на нейните възрастни праведни родители Йоаким и Анна. Но виждаме, че тази радост е възхвалявана от светите апостоли. Често пъти е споменавана от мъченици в окови, от преподобни пустинници, от майки при детските люлки, от девици при техните молитви, от старци в последния им час, от болни, изгарящи от болки, от сираци по време на изпитанията им, от бедни вдовици, от окаяни бедняци, при опасни пътувания…

Божията майка е почитана както от небесните сили, така и от християните в този свят; както от ангелските войнства, така и от човешкия род; както от небесните серафими, така и от земните монаси, от небесните тронове и от властниците на земята, от херувимите и архангелите, от ангели и светии, от всички християни от всяко кътче по света, с цялото си същество. И ние на свой ред възхваляваме Богородица, която пленява ума ни още от малкия Назарет, там, където изгрява първата за света радост, раждането на Дева Мария.

Елате, вие невести, накичени със земни украшения и премени, за да видим каква Невеста неневестна е приготвил Иисус Христос! Елате, избрани девици, за да видим каква пречиста Дева се ражда в света на този ден.

Елате всички, братя християни, за да видим за кого говори Исая, за кого говори Давид, кого възхвалява Архангел Гавриил, кого празнува днес Божията църква!

Елате да видим кого ражда на стари години Анна – безплодната, защо толкова много се радва старецът Йоаким, защо се усмихват и грешниците в ада, какво кара да скачат от радост светиите в небесата, защо Ева вече не въздиша и защо остава без думи горкият Адам.

Днес е поставена стълбата на сдобряването между човека и Бога, днес се запалва неунищожителен огнен стълб. Днес изгрява зората на нашето спасение на Земята, днес се осветява съдът, избран от Христос. На този ден се е родила Мария!

Днес се запалва една Божия факла, днес разцъфва неувяхващата роза от Назарет, днес се появява един крин сред Галилейския род. Днес се разкрива едно съкровище за света. На този ден се е родила Мария!
Днес птиците пеят в хор, християните се молят заедно – като едно сърце, днес радостта е както в небесата, така и на земята, децата пеят в един глас, защото днес се ражда Божията рабиня Мария!

Нека се радваме за раждането на Божията Дева. Нека се възхитим на съкровището от Назарет, с добри дела да заслужим този дар, с покаяние да вземем този бисер, който е извор на дара на смирението… Заключената врата да отключим с ключа на молитвата, с милосърдието си да получим този прекрасен цвят. С любов да носим в сърцата си небесния кивот, чрез майчината любов да пазим майката на Живота, за да спечелим една нова майка – Живата църква, нашата посредница пред Христос Дева Мария, като горещо я възхваляваме в молитвите си.

Единствено с нейните молитви можем да получим като дар рая и закрилата на Иисус Христос. С раждането на Божията майка Назарет се сдобрява със Сион, Галилея с Юдея, римлянинът с юдеина, небето със земята, Господ с човека, Иисус с окаяния Адам. Чрез молитвите на Божията майка се обединяват светите църкви, сприятеляват се народите, сред хората настъпва мир и разбирателство, успокояват се бурите, укротяват се морските вълни и се обезсилва силата на изкушенията, изчезва омразата и отмъщението. Тя се моли за нас още от раждането ни, тя отдръпва от нас изкушенията на живота, и пак тя с мир затваря очите ни, прави ни място за отдих в небесата, тя се моли за нас, когато ни съдят.

Необятни и неизказани с думи са даровете и благословенията, с които винаги ни дарява Божията майка, ако с вяра се молим за нейната помощ през всичките си дни. За това тези, които искате да се спасите, искайте милостта на Божията майка и не бъдете лениви да се молите, вместо да спите, възхвалявайте Господа! Не кълнете, а благославяйте; имайте милост към бедните и не се скъпете за тях; погрижете се за болните без да се гнусите; приютете странстващите, а не ги гонете; елате в светата Църква, направете това усилие! Елате при Господа и ще бъдете в мир със себе си, давайте с любов, за да получите с любов! Винаги се събирайте за молитва, помагайте си помежду си, окуражавайте се един друг, утешавайте се взаимно и в един глас призовавайте Светата Дева, която се е родила днес, на този ден, възхвалявайте я с красиви песнопения и радостта от нейното раждане изобилно ще се излее върху нас.

Обаче нито един непокаял се грешник да не дръзва със стиснати устни и нечисто сърце да възхвалява Богородица. Никой разпуснат да не смее без сълзи на покаяние да целува иконата на Пречистата, възхвалявана както на небето, така и на земята. Никоя детеубийца, която не иска да става майка, да не дръзва – преди да изостави греха – да иска помощта на тази, която чрез раждането е станала най-святата Майка на света. Децата, които нямат послушание към родителите си, да не търсят прибързано помощта на Дева Мария, защото тя е смирена, послушна във всичко на Господа. Тези, които поругават светините, изпълнените с омраза, както и лъжците, пияниците, тези, които не могат да прощават, които не се каят за греховете си, да не очакват помощ от Божията майка, ако преди това не се покаят. А каещите се за греховете си, тези, които мислят за смъртта, които с покаяние поставят ново начало на живота си, нека се осмелят да се приближат, защото нашият Спасител ги очаква. Елате, покайте се, изповядайте се, зарадвайте душите си, защото Божията майка ви очаква, тази, чието раждане празнуваме днес! Елате, оставете всичко старо, облечете се в нови дрехи, защото светиите ви очакват, Църквата ви очаква, свещениците чакат, за да ви помогнат, вие само трябва да дойдете!…

Всеки човек се ражда на този свят, за да изпълни една или повече земни или небесни роли… Някои нямат деца, но други са родители, има деца без родители, има родители, които остават в последствие без деца. Едни се раждат само за да слушат, други – за да научат нещо полезно, трети – за да извършат добри дела. Едни се раждат, за да се веселят, други – предимно да страдат, трети – да премахнат болката и да изтрият сълзите надругите. Но най-великата роля, която хората… всички хора трябва да изпълнят на Земята, е тази да вярват в Господа и да се спасят. Нека посредник във вярата да ни бъде примерът на Божията майка. Дева Мария не се е родила сама за себе си. Тя посява за другите, за целия свят. Тя е родена, за да носи Иисус в святата си утроба, за да стане със смирение рабиня Божия, за да бъде жив пример на нас, хората, достоен за следване.

Нека Църквата бъде наш дом, дом на милост и молитва… Нека направим децата си синове и дъщери на Църквата и на обществото, а не инструменти на унищожението. Ако живеем така, ще бъдем истински носители на Господа, а Божията майка ще бъда най-горещата застъпница за нас и чрез нейните молитви върху нас ще се излеят и радостите на Назарет, и благоденствието в живота, и райското щастие ще бъде с нас. Амин”. | www.crestinortodox.ro

Из книгата „Отец Якинт от „Путна“, изд. „Бизантина“

Беседата е публикувана със съкращения

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...