Христовото възкресение според Библията – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“



Християнската вяра във възкресението от мъртвите коренно се отличава от вярата в безсмъртието. Безсмъртието, разбирано в различните езически системи, в най-общ план се приема като безсмъртие на душата, т. е. на част от човека – на негова съставка, която се отделя от материалното, от тъмната материя, и отива в царството на светлината. Християнството радикално променя парадигмата. То проповядва нещо немислимо – пълно възстановяване на човека, телесно и духовно. 

Проф. Димитър Попмаринов

Заповядайте на нашата виртуална априлска среща от поредицата КНИГАТА НА КНИГИТЕ, в която ще говорим за Възкресението.

Темата на беседата е „Христовото възкресение според Библията“, гост-лектор ще бъде проф. Димитър Попмаринов, модератор на срещата – Пламен Сивов.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК>>>


Проф. д-р Димитър Попмаринов
е един от първите преподаватели на основания през 1991г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.

 

Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика.

***

Беседата ще се излъчва на 28.04.2022 г. (четвъртък) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.

Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).

Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...