Бум на крайни ислямистки секти у нас


Установено е наличието на представители на крайни ислямистки секти, които са концентрирани предимно в Източна България, каза в интервю за агенция Фокус специалистът по изследвания на конфликти и тероризъм доц. Татяна Дронзина, която е и ръководител от българска страна на международен проект за превенция на ислямския радикализъм в училище.

Според направеното изследване е установено, че става въпрос за членове на турски секти като "Нурджу", "Сюлейманджъ" и "Милигюруш".

"Това са секти, които са познати с повече или по-малко радикалните си нагласи и като говорим за начините на проникване в местното мюсюлманско население, бих искала да кажа, че съществуват основания да смятаме, че такива граждани с радикални нагласи, вече се опитват да се домогнат, да контактуват, с ученици от духовните средни училища в Шумен, Русе, Момчилград и във Висшия ислямски институт в София", зави доц. Дронзина.

Тя допълни, че по данни на изследването, което направихме, се подбират студенти и ученици от сравнително по-малоимотни семейства, на които се предлагат пари, като тези действия се извършват извън училищата и института.

Според специалиста по изследвания на конфликти и тероризъм сред каналите за проникване на радикални идеи у нас са също и така наречените коран-курсове.

Според изследването такива курсове се провеждат в гр. Сърница, Пазарджишка област, които вероятно се финансират от сектата на уахабитите, в гр. Мадан, област Смолян, финансирани отново от същата секта, в с. Люляково, област Бургас, финансирани от сектата на "Сюлейманджъ" и в с. Билка, същата област, финансирани отново от същата секта.

"Съществуват сведения за провеждането на такива курсове в област Шумен, финансирани от сектата "Нурджу".

Като равносметка, която може да се направи на всичко това, е че тези курсове не могат да бъдат контролирани от Министерството на образованието и науката, тъй като те се реализират от институции, които са регистрирани по Търговския закон", допълни експертът. | actualno.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...