Газифицират варненски храмове



Източник: Овергаз

Православният храм "Света Петка" е първият в града, включен към газоразпределителната мрежа на "Варнагаз". Напълно е изградена вътрешната газова инсталация, извършени са необходимите предварителни проби и храмът за първи път от своето изграждане преди 100 години ще бъде изцяло отопляван.

Административната сграда към "Света Петка", (духовен център с кухня за социално слаби и канцеларии), също ще се възползват от предимствата на "синьото гориво". Инициативата е на протойерей Живко Георгиев, председател на Църковното настоятелство и на един от неговите членове – Димитър Димитракиев, помощник-ректор на първия газифициран от “Варнагаз” обект – Техническият университет.

През тази година се изпълват 100 години от освещаването на “Св. Петка”. Основният камък на храма е положен през 20-те години на миналия век. Това е последният голям православен градеж за Варна. След него в центъра на Митрополията няма изградени нови църкви, открити са само няколко малки параклиса.

За последните две години в “Света Петка” е извършена пълна реставрация на стенописите. На притвор в южната част на църквата се намира единствената за Варна икона в естествен ръст на св. Сергий Радонежки.

Малко подробности: св. Сергий Радонежки (кръщелно име Вартоломей) е един от най-почитаните руски светци. По исторически данни светецът е от български произход, от рода на свети Патриарх Евтимий. През 2006 г. Руската и Българската православни църкви честват 600 години от неговото успение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...