Пет години Православие.БГ



На 17 септември 2005 година, на празника Св. София, Вяра, Надежда и Любов, стартира проектът Православие.БГ. Поздравяваме всички наши читатели с днешния хубав празник. Благодарим ви, че бяхме заедно през последните пет години.

Ретроспекция

Нека си припомним как изглеждаше порталът през годините.

През лятото на 2005 година на адрес www.pravoslavie.bg посетителите намираха следното:

Поради ред организационни причини, порталът стартира не на Великден, а през септември същата година.

Не, това не е закачка с колегите от портала Двери.бг. Първоначалната идея за дизайн на Православие.БГ беше именно тази; в последствие горният дизайн беше възприет от екипа на новосъздадения сайт Двери, който стартира броени месеци преди Православие.БГ. Може би малцина вече си спомнят или знаят, че двата портала започнаха като един съвместен проект, който по-късно се раздели на два отделни екипа.

Дизайнът, с който Православие.БГ посрещна своите първи читатели през септември 2005 г., изглеждаше така:

През 2006 година чествахме първата си годишнина.

Първоначалния дизайн използвахме до март 2007 г., когато сайтът беше променен по този начин:

През есента на 2009 година беше въведен сегашният дизайн, в името на една по-съвременна визия и най-вече удобна навигация за своите посетители.

Освен основния адрес www.pravoslavie.bg, екипът на сайта поддържа и други допълнителни сайтове и услуги:

Онлайн книжарница – shop.pravoslavie.bg – единствената православна онлайн-книжарница в България, с възможност за поръчка през интернет
Патрология България – patrologia.pravoslavie.bg – специализиран сайт за патристика, поддържан от богослови от Софийския университет.
Форум Православие България forums.pravoslavie.bg – един от най-активните християнски форуми в българския интернет. Само за 2009 г. постингите във форума са били над 20 000, а регистрираните потребители са 1366. Коментарите под текстовете, публикувани в самия портал, към днешна дата са 18 300. В сайта са се регистрирали 7820 души.

Руската олекотена версия на портала – ru.pravoslavie.bg предлага на рускоезичната аудитория по света актуална информация за църковния живот у нас.

Българските православни храмове – hramove.pravoslavie.bg – един съвместен проект със студенти-архитекти.

Видеоканал Православие България – pravoslavie.vodspot.tv – постоянно попълвана колекция от видеоматериали на български език, свързани с църквата, голяма част от които са собствена продукция на Фондация Покров Богородичен.
Видеоканал в YouTube – youtube.com/user/pravoslaviebg
Профилна страница във Facebook с над 2000 почитатели

Секцията „Външни емисии“ към портала се поддържа от член на екипа, като само от началото на тази година в нея са споделени над 1300 външни новини и текстове, свързани с проблемите на религиозните общности в България.

На екипа на портала и на неговите читатели – честита годишнина!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...