България празнува Богоявление


На пл. “Св. Александър Невски” в столицата президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов присъства на ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия, информира агенция Фокус.

Традиционният Богоявленски водосвет ще се проведе в 13 часа край езерото “Искър” в ж.к. “Дружба” и ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство епископ Николай Знеполски.

В 10 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" във Варна започна военният ритуал, на който ще бъдат благословени военните части и знамена. Богоявленска Света литургия бе отслужена по-рано тази сутрин в Централния храм “Свето Успение Богородично” във Варна от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На службата присъстваха кметът Кирил Йорданов, министърът на вътрешните работи Румен Петков, който е на посещение в града, варненски депутати и общественици. След литургията на площада бяха благословени военните части и техните бойни знамена. Започна и литийното шествие от Катедралния храм до Морската градина, където ще бъдат положени венци по случай 158-годишнината от рождението на поета Христо Ботев. По-късно на плажа във Варна ще бъде извършен и Велик богоявленски водосвет с традиционното хвърляне на кръст в морето.

В 8.30 часа в Катедрален храм "Рождество Богородично" във Велико Търново с празнична света литургия бе отбелязан днешният църковен празник. Великотърновският Митрополит Григорий ще благослови бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", както и курсантите и офицерите, участващи в ритуала. В ритуала по изваждането на кръста от водите на река Янтра, както всяка година ще участват и курсанти.

Тази сутрин край водите на река Бистрица в Благоевград започна ритуалът за вадене на кръста на Богоявление.

В Русе започва литийно шествие пред катедрален храм “Света Троица” от 11 ч. В 11.30 часа е началото на церемонията по хвърляне на кръста при понтона под хотел “Рига” в града.

В Петрич също отбелязват големия християнски празник Богоявление. Ритуалът ще започне от 10:30 часа в квартал “Виздол” в присъствието на кмета, екипа му и общински съветници, а от 11 часа е началото на ритуала в квартал “Дълбошница”, информира радио Белла.

Във водите на река Дунав, в местността “Паметниците” край Свищов ще се състои традиционният ритуал по хвърляне на кръста на Йордановден. Кръстът ще бъде хвърлен във водите на Дунав от свещеници в 12 часа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...