Архим. Пахомий е новият ректор на Софийската духовна семинария



Сн.: Ангел Карадаков, www.bg-patriarshia.bg

На заседание от своята редовна лятна сесия Св. Синод в пълен състав е взел решение, което се очакваше вече от няколко години – за назначаването на нов ректор на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Новият ректор на Семинарията е архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир „Св. Троица”.

От днес Димитър Костадинов вече е освободен от ректорския пост, на който бе назначен през 2015 г. (а още от 2011 година той бе изпълняващ длъжността).

На 13 юни, след вечернята, новоизбраният ректор тържествено ще поеме своя пост, в присъствието на патриарх Неофит и епархийските митрополити.

Отец Пахомий е роден в София през 1978 г. Основно и средно образование придобива в Драгоман. Постъпва в Дивотинския манастир и на 23 юни 2002 г. е постриган за монах. Същата година на 12 октомври е ръкоположен за йеродякон от тогавашния софийски викарий Знеполски еп. Николай. На следващия месец в старинния столичен храм „Св. Петка” е ръкоположен за йеромонах. От 2002 г. е поел отговорностите на игумен на Дивотинската света обител.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...