Вартоломей I: Бинев архонт? Сега чувам!



Източник: Стандарт

СОФИЯ. Вселенската патриаршия не е давала архонтска титла на Слави Бинев. Това отсече Негово светейшество при пристигането си на летище София. „Слави Бинев дойде на една проява на митрополията на Принцовите острови, разменихме няколко думи, научих, че е станал евродепутат. Това е единственото, което знам за него“, заяви Вселенският патриарх.
От екипа на Слави Бинев потвърдиха думите на Вартоломей I. „Митрополит Галактион ми даде титлата на церемония в катедралата „Санта Мария Маджоре“ в Рим без участието на патриарха, което е естествено“, заяви за „Стандарт“ Слави Бинев. Два часа след като пристигна в София, Негово светейшество получи титлата „Доктор хонорис кауза“ на Висшето училище по библиотекознание. Гости на церемонията бяха лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, и.д. кмет на София Минко Герджиков, омбудсманът Гиньо Ганев, митрополитите от Светия синод, папският нунций Джузепе Леанца и студенти.

Още в началото на речта на Негово светейшество обаче настана смут. Родните митрополити взеха малката зала за ръгби игрище и с лакти избутаха студенти и журналисти, за да виждат цялостно Вартоломей I. Премеждията на патриарха продължиха и с преводачката, която обърка тотално речта му. При поредната грешка Вартоломей не издържа и скастри дамата. „Забелязвам, че това, което казвам, не отговаря на превода“, каза Негово светейшество. Вартоломей владее 9 езика и очевидно разбира безпроблемно български. След забележката преводачката отказа да превежда повече думите на патриарха. Вартоломей продължи да говори близо час на чист английски. Това смути българските митрополити, които с малки изключения не разбират чужди езици.

Словото на Патриарха продължи дълго и приспа Симеон, който задряма на стола си. Звън на мобилен телефон с мелодията от филма „Кръстникът“ обаче разбуди царя. GSM-ът се оказа на Врачанския митрополит Калиник.

След лекцията във ВУЗ-а Вартоломей обядва с царя и с турския посланик в култовия столичен ресторант „Къщата с часовника“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...