Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към МОН



Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време на среща между министър Галин Цоков и Ловчанския митрополит Гавриил. В разговора участие взеха и главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим, ректорът на Софийската семинария Браницкият епископ Пахомий, деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново – доц. д-р Ивайло Найденов и проф. д-р Магдалена Легкоступ, автори на учебници по религия, учители, родители и др.

Съвещателният орган към министъра на образованието и науката по въпросите на религията не е провеждал заседания от повече от три години.

„Това е важен механизъм да обсъждаме всички оперативни въпроси и ще положим усилия още през септември да проведем негово заседание“, подчерта проф. Цоков.

Той представи подготвяните промени в областта на училищното и предучилищното образование.

„Основен приоритет е промяна на учебното съдържание, така че то да формира умения и компетентности в учениците. Заедно с това обаче е ключово да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младите хора“, каза още той. Според него часовете по религия имат важно значение и е удачно добрият опит, създаден по места, да бъде проучван и прилаган.

Представителите на Светия Синод представиха свършеното в областта на образованието и опита в съвместната им дейност с Община Ловеч. Те представиха и работата по разработването на учебници, които да се използват при избираемите часове в училище. Те се ангажираха и да представят предложенията си за по-широко навлизане на вероучението в образователната система на вниманието на Народното събрание.

Религиите в българската образователна система се изучават в избираеми учебни часове и във факултативни учебни часове по утвърдени учебни програми.

Източник: БНТ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...