В Дряновския манастир за първи път се проведе Православен младежки лагер



3039Православният център „Проф. Тотю Коев“ със съдействието на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и фондация „Покров Богородичен“ с благословението на Великотърновския митрополит Григорий организираха за първи път Православен младежки лагер, който се проведе от 31 октомври до 3 ноември в Дряновския манастир „Св. Арх. Михаил“.

Темата на лагера бе „Богослужебната традиция в Православната църква“, а в него взеха участие студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Климент Охридски“, както и представители на организацията „Православна младеж“.

Първият ден от лагера започна с приветствия от страна на организаторите и домакините, както и от протосингела на Великотърновската света митрополия свещ. ик. Славчо Иванов, който предаде благословението на Великотърновския митрополит Григорий. Заедно с него о. Иван Марински (Пловдивска митрополия) и о. Зоран Мамучевски (Великотърновска митрополия) отслужиха водосвет за здраве на присъстващите и добро начало на богоугодното дело.

По-късно в същия ден участниците имаха възможността да разгледат манастира и да научат повече за неговата история през годините: за създаването му през тъмните векове на турското робство, когато той е бил пазител на българския дух и култура, за ролята му в Априлското въстание, за опожаряването му и неговото възстановяване след това.

Първата лекция в семинара бе на доц. д-р Магдалена Легкоступ на тема „Предкръщелна и мистагогична катехизация в ранната Църква“. Поради невъзможност на доц. д-р Легкоступ да присъства на лагера, лекцията беше представена от о. Иван Марински, който е и докторант в Православния богословски факултет на ВТУ. Отец Иван разясни основните цели на катехизическото учение: да продължи делото на благовестието и да въведе новоповярвалите във вътрешния живот на Църквата. Той запозна студентите с категориите оглашени, както и с периода, вида и съдържанието на самата катехизация в ранната Църква. Лекторът завърши с извода, че днес трябва да се обърне по-голямо внимание на литургичната катехизация и тя трябва да бъде прилагана в своя автентичен вид за укрепване на вътрешния църковен живот.

След края на лекцията всички присъстваха на вечернята, която бе отслужена в храма на манастира. Вечерта участниците наблюдаваха занятие по иконопис. С тази нелека задача се бе захванал Андрей Крясков – студент по иконография в Православния богословски факултет на ВТУ. Докато рисуваше, той обясняваше всяка една своя стъпка и техника, която използва по време на иконописването, което продължи и през трите вечери на лагера. Крайният резултат бе прекрасна икона на св. Арх. Михаил, която бе подарена на библиотеката на Православния богословски факултет на ВТУ.

Вторият ден на лагера започна със света Литургия в храма на манастира. Веднага след това гл. ас. д-р Иво Янев, преподавател в Богословския факултет на СУ, изнесе лекция на тема „Душегрижието в контекста на Евхаристийната духовност“. В своята лекция д-р Янев насочи вниманието на аудиторията към възприемането на църковността от младите хора и към християнското възпитание. Лекторът засегна въпроса и за разделението между клир и лаос. Поставените проблеми предизвикаха оживена дискусия сред участниците, като някои от тях споделиха своя личен опит в сблъсъка на своята вяра със съвременната реалност.

След разходка до пещерата „Бачо Киро“, семинарната работа продължи с втората лекция за деня – на гл. ас. прот. Добромир Димитров, на тема „Св. Кръщение като влизане в Църквата“. Лекторът очерта измеренията на проблема в случаите, когато светото Кръщение е извършено само формално. Христос ясно говори, че ние трябва да се родим отново чрез вода и Дух, защото само така можем да влезем в общността, в която хората са не само в общение един с друг, но и в общение с Бога. Всяко Кръщение, което не води до това човекът, който се кръщава, да стане част от общност, е осакатено, бе изводът на прот. Добромир Димитров. Той провокира аудиторията с риторичния въпрос: може ли да се говори за реално Кръщение, ако един човек никога не е участвал в св. Литургия?! Ясният отговор потвърди в участниците убеждението, че днес има нужда от връщане на автентичната катехизация от времената на древната Църква.

Последната лекция за деня бе на доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател по християнска етика в Православния богословски факултет на ВТУ, на тема „Литургията като мистагогия“. Лекторът говори за т. нар Всеобхватно тайнство или Тайнството на Просвещаването, т.е. включващо тайнствата Кръщение, Миропомазание и Евхаристия като основен път за влизане в Църквата. Път, по който човек формира своята църковна идентичност и самоличност, по който се идентифицира с Църквата, тъй като християнинът винаги е част от конкретната общност, която наричаме Църква, а християнството не би могло да бъде мислено по друг начин, освен като Църква. Доц. д-р Тутеков разясни и етимологията на думата „литургия“, както и въвеждането и участието в нея като последования от действия, в което се извършва тайнството Евхаристия. В заключение той отбеляза, че цялата света Литургия носи смисъла на мистагогия, защото проявява и заявява едно динамично движение, в което човекът принася на Бога даровете, които е взел от природата, за да може Бог да претвори тези дарове и човекът да стане причастен на тях, т.е. да стане причастен на Христос. По този начин се разбира в пълнота, че всеки един момент от светата Литургия има за цел да доведе човека в самата сърцевина на тайнството Евхаристия.

Третият ден на лагера започна с интересно обучение – о. Зоран Мамучевски (докторант към Православния богословски факултет на ВТУ и организатор на семинара) посвети младите хора в плетенето на броеници, като разказа и църковното предание за появата на т. нар. седемкръстно преплитане на броеницата. Технологията на сплитане доста затрудни участниците, но въпреки това те не се отказаха и успяха да усвоят основните стъпки в изработката на броениците.

По-късно същия ден групата посети църквата „Успение Богородично“ в Габрово, която впечатли всички с уникалния си иконостас с католически кръст на върха, както и църквата „Св. Троица“, където всички участници присъстваха на вечернята. Разходката из Габрово завърши в Хлебната къща „Св. Христофор“, където гостите наблюдаваха демонстрация на месене на просфори, докато любезната домакиня Надежда Савова обясняваше начина на тяхното приготвяне. Тя разказа и няколко притчи за хляба и показва личната си колекция от просфори, която е събирала от различни краища на света.

В последния, четвърти ден от лагера о. Зоран Мамучевски отслужи св. Литургия. Беше дошъл краят на прекрасно изживяване на едно наистина свято място, от което всеки от участниците си замина обогатен и вдъхновен…

 

3040

3038

3037

3036

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...