В Православната книжарница ще бъде представена книга за храмовете в Западните покрайнини



На 21. XI. 2007 г., Въведение Богородично, от 18:30 часа в Православната книжарница на ул. „Георги Бенковски” №9 Зденка Тодорова ще представи своята книга „Светилища, разделени с граница”.

Целта на тази книга е да се направи духовно единение между българите от едната и от другата страна на границата, за да се покаже, че те винаги са били едно цяло и че границата, след като ги е разделила физически, не ги е разделила духовно. Защото нито един църковен храм в Западните покрайнини не може да се разглежда сам за себе си.

В повечето случаи църквите и манастирите в Западните покрайнини не само че си приличат външно, но са били и обединени около каузата да бъдат носители и разпространители на българската писменост. В това отношение манастирите из Поермието са били най-добрият пример. И особено Погановският манастир, служил за своеобразен образец – прототип на всички старинни църкви в този район.

Зденка Тодорова е родена на 21 март 1960 г. в Цариброд, където получава основно и средно образование на български език. Завършва българска филология в Белградския университет. Като дипломиран филолог известно време работи в литературното списание „МОСТ“ в Ниш. През 1990 г. активно участва в създаването на Демократичния съюз на българите в Югославия. През 1997 г. създава правозащитната организация Хелзинкски комитет за защита правата и свободите на българите в Югославия.

Автор е на книгите: „Венчална рокля“ (поезия), „Ябълка в килия“ (проза), „Докосване до духовните светилища в Западните покрайнини“ (публицистика), „Взривената памет” и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...