В Софийската духовна семинария връчиха дипломите на учениците и курсистите от випуск 2023 г.



На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2023 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.
През настоящата учебна година се дипломираха 11 ученици от редовния петгодишен курс на обучение, с класен ръководител свещ. Козма Поповски, и 6 курсисти от двугодишния паралелен курс, с курсов ръководител г-н Валентин Насковски.

Светата Литургия за празника бе възглавена от Негово Преосвещенство епископ Герасим в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. В богослужението взеха участие архимандрит Мелетий, заместник-ректор, ефимерият свещ. Козма Поповски, иконом Методи Корчев, протойерей Иван Иванов, свещ. Ангел Вангелов, дяконите Слави Спасов и Константин Атанасов.

В края на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, Браницкият епископ Пахомий удостои с офикия „протойерей“ свещ. Козма Поповски, ефимерий и преподавател в Семинарията.

Слово за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе Християн Паскалев, ученик от 12 клас.

На клира учениците от 12 кл. бяха ръководени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

В поздравителното си слово епископ Герасим предаде благослова на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Той изтъкна, че с придобитите знания в Семинарията завършващите ученици могат да се развиват и избират различни пътища, но неговата надежда е повече възпитаници да служат на Църквата Христова по примера на първовърховните апостоли Петър и Павел. Негово Преосвещенство им пожела винаги да се стремят да са близо до Господ, независимо от пътя, който изберат и посоките, към които се отправят.

Епископ Герасим поздрави протойерей Козма Поповски и сподели, че през годините неговите трудове като ефимерий, преподавател и сътрудник на църковно-историческия институт на Св. Синод не са останали незабелязани.

Ректорът на Семинарията, епископ Пахомий, благодари на епископ Герасим за възможността да съслужат заедно, за патриаршеския поздрав и словата, отправени към учениците.

На завършващия випуск Браницкият епископ Пахомий пожела здраве и успехи. Той изрази надеждата си, че учениците ще възраснат като отговорни мъже, които да могат чрез делата и думите си да проповядват Господа Иисуса Христа.

Епископ Пахомий поздрави протойерей Козма Поповски, като му пожела здраве, духовни сили, разум и търпение, за да може да изпълнява всички послушания, дадени му от светата Църква. Ректорът го поздрави и за успешното завършване на дванадесетокласниците, чиито класен ръководител бе по време на тяхното обучение.

Ректорът на Семинарията благодари на всички учители и възпитатели, които работят в Семинарията, и се грижат за възпитанието и образованието на децата. Към официалните гости г-жа Ваня Найденова, главен експерт в МОН, и г-жа Ваня Станчева, старши експер към РУО, София-град, той отправи своята благодарност и признателност за помощта и грижата, която проявяват към духовните семинарии. Празничният ден завърши с обща снимка и прием в аулата на Семинарията.

 

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...