Движение „Гергьовден” иска оставката на проф. Иван Желев


професор Иван ЖелевИзточник: агенция Фокус

Скандалът около архонтството в България беше напълно измислен и провокиран от Иван Желев – един човек, който е назначен да управлява делата на различните вероизповедания у нас. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ОДС и лидер на движение "Гергьовден" Любен Дилов –син.

По думите на Дилов, става въпрос за безпрецедентна намеса на държавата в живота на православната църква. От утре позицията на "Гергьовден" по този въпрос ще бъде обсъдена с основните политически сили, като първите срещи ще бъдат с ВМРО и "Атака" като хора, най-силно ангажирани с православието.

"Незабавно след като беше оповестено за службата в Рим, Иван Желев направи изявление, което съдържаше две части. Първо, че архонтската титла се дава срещу пари, с което обиди българския владика и изобщо институцията. И второ, че един от най-уважаваните политици и духовни лица на Ватикана кардинал Бърнард Лоу, който е кардинал на САЩ, е педофил. До този момент изявление от този български чиновник по тази тема няма. Днес в 15 часа трябваше да има негово изслушване в Комисията по вероизповеданията и правата на човека, но за съжаление бе отменено. Може би той се е готвил там да поднесе своите извинения официално, но не можахме да ги чуем", посочи Любен Дилов.

"Гергьовден" настоява Иван Желев незабавно да освободи поста директор на Дирекцията по вероизповедания към министерски съвет.

Иван Желев с поведението си от последните дни не само, че не направи всичко възможно този скандал да не се случи, а го провокира непрекъснато, категоричен бе народният представител.

"Иван Желев е гръцки архонт, а е определен да раздава и определя парите на българските църкви, манастири и епархии. Той непрестанно се меси в политиката на българската православна църква. Ние казваме, че гръцки архонт не може да заема тази длъжност", категоричен бе Дилов.

"Фактът, който ни вбесява, е че един човек, който е архонт на друга църква, непростимо се меси от години в живота на Българската православна църква и на другите вероизповедания", посочи още Дилов.

Депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева, която заедно с журналистите слушаше изявлението на Дилов реагира с репликата: "Абе Любо, митрополит Йосиф от Ню Йорк повдигна въпроса. Никой публично не е казал, че е Иван Желев".

В отговор Дилов-син каза, че говорят за съвсем различни неща.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...