Ден на отворените врати в Православния център в Търново


В рамките на празничната програма на ВТУ на 12 май в Православния център „Проф. Тотю Коев” се проведе „Ден на отворените врати”. Програмата включваше представяне на научно-изследователските проекти на Православния богословски факултет и програмите за европейска мобилност „Еразъм”, както и представяне на издателска къща „Омофор”.

 
До момента в Православния богословски факултет на ВТУ са разработени шест научно-изследователски проекта, като един от тях – Православие и идентичност в културното пространство на европейския югоизток през ХІV в.” с ръководител доц. д-р Ели Сярова, вече е приключил.
 
За периода 2010-2013 г. са утвърдени два нови проекта – Форум за съвременно изкуство, тема «ЕТНО» с ръководител доц. Красимир Русев и Богословски и философски идеи във византийското и балканското културно пространство (VІІХІІ в.) с ръководител доц. д-р Марияна Булева. За втора година продължава проектът «Научноизследователски колегиум Biblica et Patristica” с научен ръководител доц. д-р Светлозар Влайков, а за трета – Комплексно изследване на храмСв. Димитърв Арбанаси (ХVІХVІІ в.)” с научен ръководител доц. Евгений Николов и проектът между Православния богословски и Филологическия факултет – Ранни славянски ръкописни паметници с литургична употреба (събиране и първоначално изследване)” с ръководител доц. д-р архим. Авксентий.
 
В рамките на „отворените врати” беше представена програмата за мобилност „Еразъм”, която дава възможност за обучение на български студенти в чужди университети за един семестър. Студентите от Православния богословски факултет на ВТУ имат възможност да участват в програми „Еразъм” в Австрия (Университет „Карл Францен” в Грац и Църковното висше педагогическо училище във Виена), Гърция (Национален и Каподистрийски университет в Атина), Полша (Университет “Кардинал Стефан Вижински” във Варшава), Румъния (Университет в Букурещ) и Турция (Университет в Анкара). На срещата присъстваха координаторите по съответните програми, които представиха висшите училища и възможностите, които се откриват пред студентите, решили да се възползват от програмата за европейска мобилност. В момента в ПБФ се обучава един студент по програмата „Еразъм” от Полша. 
 
Денят на отворените врати завърши с представянето на издателска къща „Омофор”. Това е първото представяне на издателството във ВТУ, където се намира една от големите му читателски аудитории. Последните издания, както и бъдещите издателски проекти на „Омофор” бяха представени от координатора на издателската програма д-р Мария Иванова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...