Дискусия на тема „Часовете по религия – задължителни или желани“ ще се проведе в „Къща за птици“



Religiozno_obrazovanie

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Между две емблематични дати, символ на българската духовност и култура – 11 и 24 май, интернет порталът Православие.БГ инициира дискусия, посветена на дългогодишно обсъжданата тема за религиозното образование в училище. „Часовете по религия – задължителни или желани“ – провокативният нюанс в заглавието на майската среща от поредицата „Православие и съвремие“ не е случаен. Той насочва към аргументите на някои критици на въвеждането на задължително обучение по религия в училище, които твърдят, че този предмет противоречи на светския характер на образованието.

Дали действително е така? Ето един възможен отговор по въпроса за религиозното образование: „Като част от гарантираното от конституцията гражданско право на всеки българин да знае, този въпрос трябва да намери своето решение. И колкото по-бързо това решение се вземе, толкова ползата за обществото ще е по-голяма: ще се усили неговата религиозна образованост, от което ще се възползват всички: вярващи, колебаещи се, агностици и атеисти… Пред лицето на съвременните глобални заплахи, голяма част от които се пораждат именно от религиозни мотиви, това е въпрос не само на религиозните институции, а е преди всичко въпрос на държавна политика и на отговорно политическо решение“. Това казва доц. Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ, в своята статия „Религиозното образование – един сериозен въпрос за решаване“…

Участниците в дискусията ще споделят своята гледна точка за ползите и рисковете от въвеждането на задължително обучение по религия в училище, и ще бъдат насреща за вашите въпроси. Очакваме ви!

Участници

507Проф. Божидар Андонов

Зам.-декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител на катедра „Практическо богословие“ и на две магистърски програми:„Религия и образование“ и „Църковно социално дело“; директор на Центъра за катехизическо и религиозно обучение към Богословския факултет на СУ. От 2009 г. до днес е преподавател и в Православния институт при Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия. От март 2007 до януари 2008 г. е член на комисията “Бакалов” към Министерството на образованието и науката за изготвяне на Концепцията за задължителен учебен предмет „Религия” в СОУ. През март 2014 г. е определен от министъра на МОН за член на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието. Автор на няколко монографии и на множество публикации в научни издания.

Magdalena Доц. д-р Магдалена Легкоступ

Преподавател по методика на обучението по религия в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Официален сътрудник на Културно-просветния отдел на Българската православна църква. Участва в изработването на Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ. Автор е на монографиите “Методически аспекти на обучението по религия”, “Обучението по религия – диалог и инклузия”, “Катехизическото учение на св. Кирил Йерусалимски”, както и на различни учебници и учебни помагала, студии и статии, отпечатани в различни издания.

Vanya_StanchevaВаня Станчева

Завършила е Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1995 г. и магистратура по начална педагогика във Факултета по предучилищна и начална училищна педагогика към СУ. От 1997 година е преподавател по религия в различни детски градини и училища в столицата. В момента е старши експерт по организация на средното образование в РИО – София-град.

Alexander_ShpatovАлександър Шпатов

Александър Шпатов е юрист и един от представителите на новото поколение български писатели, автор на няколко сборника с разкази. Носител е на наградата за най-добра дебютна книга в Националния конкурс „Южна пролет” (2006), номиниран e за наградата „Хеликон” за 2009 г. Автор е на множество публикации в български печатни и електронни медии, сред които е и статията „Религията в училище: въпрос на обща култура“, публикувана в интернет портала Православие.БГ.

 Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев

Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 15 май (четвъртък) 2014 г., 18:30 ч.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...