Днес Църквата почита паметта на св. Наум Охридски


Sv. Naum

Храмовата икона в столичната църква „Св. Наум Охридски“

Днес Църквата почита паметта на преп. Наум Охридски –  най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той бил от знатно семейство, но оставил всичко и последвал светите братя в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкополага за свещеник. След смъртта на св. Методий, заедно със св. Климент той се отправя за България, където е приет с радост от цар Борис. Царят изпратил св. Климент в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. Симеон Велики бил провъзгласен за цар, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години, а после  построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

sv._naumДнес е и храмовият празник на столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. „Дружба“. По случай празника Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи света Литургия. Началото на службата е 9 ч. Очаква се Негово Севейшество патриарх Неофит да вземе молитвено участие в богослужението.

 

 

 

 

 

Снимки: www.bg-patriarshia.bg, Андрей Касабов, Весела Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...